Mattoja ei tarvitse tuulettaa
Sisustus
Mattoja ei tarvitse tuulettaa
Mutta monia muita kodin tekstiileitä kannattaa ulkoiluttaa. Kodin tekstiilien tuulettaminen parantaa huoneilmaa ja antaa tekstiileille raikkaan tuoksun.
15.2.2016
 |
Kotivinkki

Kodin tekstiilien säännölliseen tuulettamiseen on kaksi hyvää syytä: tuulettaminen poistaa pölyä, mikä parantaa hengitysilmaa, ja se antaa tekstiileille raikkaan tunnun ja tuoksun. 

✔ Hyödynnä talven kirpeät pakkassäät. Pahimman siitepölykauden aikaan tuulettamista kannattaa välttää. Paras paikka tuulettamiseen on suojattu ja katettu tila, jotta sadekuuro ei kastele tekstiilejä.

✔ Vie petivaatteet ulos samalla, kun vaihdat lakanat. Sopiva tuuletusväli on noin kerran kuussa. Kopistele, pöyhi ja harjaa pois pölyt. Älä hakkaa mattopiiskalla, etteivät petivaatteet menetä kuohkeuttaan. Imuroi patjat ja petauspatjat ja tuuleta ne sitten vaakatasossa.

✔ Tee aamuisin makuuhuoneen pikatuuletus. Jos keli sallii, avaa hetkeksi ikkuna. Anna sängyn olla petaamatta, jotta kosteus haihtuu.

✔ Nykyimurit ovat niin tehokkaita, ettei mattojen tuulettaminen ole välttämätöntä. Ulos vieminen tuo niihin kuitenkin raikkaan tuoksun. Muista talvella vanhan kansan kikka ja raikasta villamatot lumihangessa. Anna maton jäähtyä hetki ulkona ennen hankeen viemistä, ettei lumi sula lämpimän maton pintaan.

✔ Vaatteista etenkin villavaatteet hyötyvät tuulettamisesta, sillä ne myös siliävät kosteassa ulkoilmassa. Tuulettamalla pidennät pesuväliä ja freesaat pitkään kaapissa olleen tai ravintolan tuoksut itseensä imeneen vaatteen.

✔ Suomessa huoneiden kosteus on melko alhainen, eikä pölypunkkihysteriaan ole syytä. Jos punkit silti huolestuttavat, tuuleta tekstiilit kovalla pakkasella: –18 asteessa 24 tuntia. Imuroi tai ravistele vuodevaatteet käsittelyn jälkeen.

Asiantuntijana tutkija Arja Rytkönen Työtehoseurasta. Lähteenä myös Martat.fi.

1 kommentti