Materiaaliopas: korkki
Sisustus
Materiaaliopas: korkki
Luonnonmukainen korkki on jalostunut trendimateriaaliksi. Korkkilattia vaimentaa ääniä ja eristää lämpöä, joten se on hyvä valinta esimerkiksi lapsi- ja lemmikkiperheiden kotiin.
25.6.2015
 |
Avotakka

Korkin ruskea väri ja luonne ovat pitkään jakaneet mielipiteitä. Se mielletään helposti menneiden vuosikymmenten materiaaliksi, vaikka nykyään korkkilattiavalikoima on runsas ja väri- ja tyylivaihtoehtoja on moneen makuun. Myös perinteinen rouhea ruskea alkaa taas näyttää raikkaalta.

Korkki on sataprosenttinen luonnontuote, joka tunnetaan parhaiten lattioista, pullonkorkeista ja ongenkohoista. Pehmeä materiaali ehkäisee staattista sähköisyyttä, hylkii kosteutta ja vaimentaa ääntä. Sitä on jalostettu myös ohueksi nahkamaiseksi materiaaliksi, josta syntyy asusteita, kuten sateenvarjoja, laukkuja ja lompakoita.

Mikä korkki?

Korkkia tuotetaan pääasiassa korkkitammesta, joka elää Välimeren alueella sekä luonnonvaraisena että viljeltynä. Puusta kuoritaan kaarnakerros keskimäärin yhdeksän vuoden välein. Tämä pitää tehdä hyvin huolellisesti puuta vahingoittamatta. Ensimmäinen kuorinta tehdään, kun puu on 25–30-vuotias, ja korkkitammet elävät jopa satoja vuosia. Viiniteollisuus käyttää suurimman osan tuotannosta, ja hukkamateriaali hyödynnetään muun muassa sisustus-, rakennus- ja autoteollisuudessa.

Korkkia saa vaha-, lakka- ja vinyylipintaisena. Lakatun ja vahatun pinnan ero on lähinnä esteettinen. Jälkimmäinen vaatii ajoittain hoitovahausta. Vinyylipinnoite tekee korkista erittäin helppohoitoisen ja kestävän. Korkki on oivallinen lattiavalinta koiraperheisiin ja tiloihin, joissa lattia joutuu kovalle rasitukselle.

Vinyylipinnoitteella korkkilattiaan on saatu myös laaja kirjo puu- ja kivikuoseja. Perinteisen liimattavan korkkilattian rinnalle on tullut lukkopontillisia vaihtoehtoja, jotka on helppo asentaa itse. Lukkopontillisen korkkilattian voi asentaa muovimaton, linoleumin tai parketin päälle. Jotta liimattavasta lattiasta tulisi kestävä ja kaunis, kannattaa puuha jättää ammattilaiselle.

Korkin käyttö sisustuksessa

Sisustuksessa korkkia käytetään lähinnä lattiamateriaalina. Hiljainen, joustava ja helppohoitoinen korkki sopii etenkin tiloihin, joissa seistään paljon. Siksi se on suosittua esimerkiksi keittiöissä. Lämpöisenä materiaalina sitä voi suositella myös makuu- ja lastenhuoneeseen.

Valikoima on niin runsas, että rajoitteita ei oikeastaan ole. Luonnonkorkki on sävyltään lämpimän kellanruskea. Sileisiin pintoihin yhdistettynä sen hiukan rouhea ulkonäkö tulee paremmin esille. Tummat värit korostavat luonnonkorkin lämpöä ja keltaisuutta, kun taas valkoinen raikastaa sitä.

Helppohoitoinen ja ääntä vaimentava korkki sopii etenkin keittiöön ja makuuhuoneeseen.

Korkin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ eristää ääntä ja lämpöä

+ hylkii kosteutta

+ saatavilla erilaisilla pinnoitteilla, jotka kestävät kovaakin rasitusta

+ luonnonmukainen, uusiutuva materiaali, jonka valmistamiseksi ei tarvitse kaataa puita

– mielletään edelleen suhteellisen kalliiksi

Korkin hinta

Korkkilattian hinta on 30–60 euroa neliömetriltä kuosista ja käsittelytavasta riippuen. Korkkilaattoja voi ostaa käsittelemättöminä tai käsiteltyinä.

Lue lisää:

Kommentoi »