Materiaaliopas: bambu
Sisustus
Materiaaliopas: bambu
Puutarhakalusteista tuttu bambu on yllättävän monikäyttöinen. Tekstiileissä bambukuitu on ylellisen pehmeä, kalusteissa ja pienesineissä kevyt ja kosteutta kestävä materiaali.
Julkaistu 21.4.2015
Avotakka

Bambun uusin aalto tuli suomalaisiin koteihin keittiön kautta. Erikokoiset, usein ulkopuolelta värjätyt kulhot viehättivät keveydellään. Kun materiaali tunnettiin aiemmin lähinnä puutarhakalusteista, rullaverhoista ja rantamatoista, pientavarat tekivät siitä jälleen trendikkään.

Silkkimäisen pehmeät tekstiilit toivat kuidun myös kylpyhuoneisiin. Nykyisin bambusta valmistetaan jo parkettia ja vaneria, jopa tapettia.

Bambulle ominainen kellertävä sävy tekee eksoottisesta materiaalista lämpimän ja kotoisan oloisen. Sillä voi korostaa kodin itämaista ilmettä, tai se voi olla näyttävä lisä yksinkertaiseen pohjoismaiseen tyyliin.

Mikä bambu?

Bambu on heinäkasvi, joka on erittäin nopeakasvuinen ja satoisa. Eri lajeja ja lajikkeita on lukuisia. Bambua käytetään muun muassa ravinnoksi, tekstiilien raaka-aineena, rakentamiseen, kalusteisiin ja jopa kosmetiikkaan. Isopandan ravinnokseen käyttämää lajia ei tiettävästi käytetä teollisuuden tarpeisiin.

Bambua markkinoidaan ekologisuudella, sillä sen viljely ei vaadi lannoitteita, torjunta-aineita tai keinokastelua, ja laji on hyvin nopeakasvuinen. Tuotanto ei kuitenkaan ole ympäristöystävällistä, mikäli bambuviljelmän tieltä raivataan sademetsää ja kasvua tehostetaan lannoitteilla ja torjunta-aineilla. Lisäksi kovan kuidun kemiallinen prosessointi silkkimäisen pehmeäksi tekstiiliksi kuluttaa energiaa ja kemikaaleja. Metsäteollisuudesta tuttu FSC-sertifiointi takaa myös bambun vastuullisen tuotannon, joten sitä ja tuotteen alkuperää kannattaa kysyä myyjältä.

Bambun käyttö sisustuksessa

Bambukalusteet sopivat niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Parkettina materiaalin elävä pinta tuo tilaan lämpöä. Yksinkertaisimmillaan bambulla voi somistaa vaikka kylpyhuoneen asettamalla ruokoja maljakkoon.

Sisustuksessa bambu on rinnastettavissa puuhun. Eläväinen materiaali pääsee hyvin esille selkeiden ja yksiväristen pintojen rinnalla. Luonnonvärinen bambu sopii sekä tummien että vaaleiden puulajien kaveriksi, ja sitä voi yhdistellä melkein väriin kuin väriin.

Bambun uusin aalto tuli suomalaisiin koteihin kuppeina ja kippoina keittiön kautta.

Bambun ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ kova, kevyt ja maatuva materiaali

+ kestää kosteutta ja lämpötilan vaihteluita, joten sopii hyvin myös ulko- ja märkätiloihin

+ vastuullisesti viljeltynä ekologinen vaihtoehto

+ bambulla väitetään olevan antibakteerisia ja antistaattisia ominaisuuksia

– esimerkiksi bambuastiat vaativat käsinpesun

– bambun mainostettu ympäristöystävällisyys herättää kysymyksiä

– kalustetarjonta vielä melko yksipuolista, sillä bambu on leimautunut puutarhapuolen materiaaliksi

Kommentoi »