Meidän Mökki

Matala sokkeli aiheuttaa mökin ulkoverhouksen kostumisen – mikä neuvoksi?

Matala sokkeli aiheuttaa mökin ulkoverhouksen kostumisen – mikä neuvoksi?
Matala sokkeli aiheuttaa helposti sen, että mökin ulkoverhouksen pystylaudoituksen alareunat kostuvat. Mitä on mahdollista tehdä tilanteen korjaamiseksi?
Julkaistu 9.5.2017

Ulkopuolelta matalalta näyttävä sokkeli tarkoittaa usein sitä, että seinärungon alasidepuu on vain muutaman sentin vuorilaudoituksen alareunan yläpuolella. Tällainen ulkoseinä säilyy melko huonosti kuivana, koska ulkolaudoituksen takana ei ole kunnollista tuuletusrakoa. Vaarana on, että maaperän kosteus imeytyy matalaan perustuspalkkiin ja siitä puurungon alareunaan.

Laudoituksen alareunan tulisi olla vähintään 30 senttiä maanpinnan yläpuolella. Seinärungon tilanteen saa selvitettyä poistamalla muutamia vuorilautoja oletettavasti kosteimmilta alueilta.

Sokkelin vierusta on syytä kaivaa auki ja tehdä tai uusia salaojaputkitus. Palkin maanalainen osuus on hyvä eristää patolevyllä, joka suojaa kosteudelta ja kuivattaa maan alapuolista sokkelipalkin osaa. Talon ympärys kannattaa vielä suojata routaeristelevyillä, joka myös edistää perustusten kuivana pysymistä.

Jos seinärakenteen alareuna on vaurioitunut, on se uusittava. Samalla on hyvä tarkastaa myös väliseinien alareunojen ja lattian ja sen eristeiden kunto.

Runkoa voidaan korottaa esimerkiksi muuraamalla alareunaksi yksi kevytsoraharkkokerros. Tarkoitukseen on kehitetty myös runkotolpan alareunaan kiinnitettäviä metallisia korokkeita. Rakenne on suunniteltava tapauskohtaisesti, ja kantaviin rakenteisiin ulottuva työ tarvitsee aina rakennusluvan.

Kommentoi »