Meidän Mökki

Marin unelmien mökki osui kohdalle sattumalta: "Kun sain kuvat sähköpostiini, tiesin, että nyt se mökki löytyi!"

Marin unelmien mökki osui kohdalle sattumalta: "Kun sain kuvat sähköpostiini, tiesin, että nyt se mökki löytyi!"
Kiinteistönvälittäjä Mari Varis sai viitisen vuotta sitten puhelun asiakkaaltaan. Tuo hetki johti sattuman kauppaan.
Julkaistu 16.5.2017

Pieni mökki Lammin Perinkäällä kylpee keskikesän helteessä suurten puiden heittäessä varjoja vihertävälle pihamaalle. Vuorenkilvet, kuunliljat ja alppiruusut komeilevat suurina pensaina eri puolilla pihaa.

– Alppiruusut kukkivat taas upeasti tänä vuonna, Mari Varis sanoo.

Mari osti metsän keskellä sijaitsevan mökin viitisen vuotta sitten tuomaan vastapainoa kiireiseen kiinteistövälitysyrittäjän arkeen. Elämä oli kuljettanut hänet Joensuusta kerrostaloon Vantaalle, ja elämänmuutos oli kasvattanut kaipuuta pienen puuhailun pariin.

– Olen asunut lähes koko ikäni omakotitalossa. Jo pikkutyttönä opin, ettei saa laiskotella ja totuin jatkuvaan puuhasteluun. Halusin oman pienen mökin, jonka pihamaalla pääsen irtautumaan arjesta askartelemalla ja upottamaan sormeni multaan.

Tarpeisiin sopiva mökki tuli kohdalle sattuman kaupalla, kun Marin pitkäaikainen asiakas soitti ja kysyi, ottaisiko tuttu välittäjä hänen Lammilla sijaitsevan mökkinsä myyntiin. Mari suostui ja pyysi lähettämään kuvia myyntikohteesta.

– Olin etsinyt sopivaa mökkiä jo pidemmän aikaa. Kun sain kuvat sähköpostiini, ei mennyt montakaan minuuttia, kun jo soitin avomiehelleni ja sanoin, että ”Nyt se mökki löytyi”.

Begonia nauttii ulos istutettuna auringosta. Pajusta tehdyt seinäamppelit sointuvat kauniisti mökin väriin.
Kuumana kesäpäivänä kasvit janoavat vettä. Liljat viihtyvät metsämustikoiden kupeessa.

Ostotarjous samana päivänä

Mari ja hänen avomiehensä Eino Valtonen ajoivat jo saman päivän iltana Lammille paikkaa katsomaan ja tekivät siitä tarjouksen.

– Olen aina luottanut tunteisiini tehdessäni ostopäätöksiä ja niin tein nytkin.

Tunnin ajomatkan päässä kotoa sijaitseva mökkipaikka ihastutti kokonaisuudessaan. Sijainti on juuri sopiva yrittäjälle, jolle on tärkeää olla asiakkaiden käytettävissä nopeallakin varoitusajalla.

Edellinen omistaja oli kunnostanut mökkiä ja rakentanut sen ympärillä olevaa metsäistä pihapiiriä nurmialuein, kiveyksin ja istutuksin.

Hyvin tehtyjen pohjatöiden ansiosta Marin ja Einon oli helppo jatkaa mökin ja varsinkin pihapiirin parissa.

– Ensimmäisenä vuonna tilasimme kuormalastillisen multaa pihamaalle ja uusimme huonoksi menneen nurmikon. Asennutimme myös sähköt pihasaunaan ja ulos, Mari luettelee.

Seuraavana kesänä vuorossa oli talon päädyssä olevan komean terassin laajennus. Eino teki valtavan työn raivatessaan savisen ja kivikkoisen maapohjan sopivaksi terassille. Täällä kaikki työt on tehty käsipelillä, sillä runsaan kasvillisuuden valtaamalle tontille ei pystynyt tuomaan työkoneita.

– Maassa oli valtavasti kiviä. Terassia tehdessämme kului yksi kesäloma kokonaan. Terassin kupeeseen tulee vielä kylpypalju.

Vuorenkilvet reunustavat metsämustikoita. Karjalanneidot viihtyvät koivupöllien päällä.
Pihatöiden lomassa on mukava rentoutua. Kuusi ja pihlaja tuovat suojaa sohvaryhmälle auringon paistaessa kuumimmillaan.
Pelargonia viihtyy maitotonkassa hopeapuron kanssa. Kauniisti laskeutuva hopeapuro kukoistaa aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla.
Marin edesmenneen isän tekemät kurre ja punatulkku ovat päässeet pihalla näkyvälle paikalle.

Oman kädenjäljen näkeminen palkitsee

Pihan paraatipaikalla takorautaisen pöytäryhmän vieressä solisee suihkulähde. Metsän laidalle sijoitetulta lintulaudalta kuuluu rapinaa, kun orava käy nappaamassa sieltä siemenen. Pörröhännän betoniset lajitoverit keikkuvat laattapolkua reunustavien puupöllien päällä. Oravat ovat Marin edesmenneen isän, ITE-taiteilija Keijo Ikosen teoksia, samoin kuin muut pihaa koristavat betonieläimet.

Mari nauttii isänsä tavoin käsillä tekemisestä, eikä pidä mökkeilyä työleirinä. Oman kädenjäljen näkeminen on palkitsevaa ja tuo vastapainoa toimistotyölle. Hiljaisuuden ympärillä syntyy uusia ideoita, joita mökillä voisi toteuttaa.

Mari ja Eino viettävät mökillä aikaa niin usein kuin mahdollista nauttien hiljaisuudesta ja linnunlaulusta kaupunkielämän vastapainona. Myös Marin kissat Max ja Moritz viihtyvät täällä. Pihalla voi nähdä kettuja, hirviä ja supikoiria. Marjat löytyvät pihapiiristä ja syksyn sienet lähimetsästä.

– Minusta on tullut todellinen sienifani ja nautin sienien poimimisesta. Suppilovahveroita keräämme vuosittain noin sata litraa, Mari kertoo.

Alppiruusut kukkivat mökillä joka vuosi runsaasti. Suurin osa alppiruusuista viihtyy happamassa maassa puolivarjoisalla paikalla.
Suomen suvesta nautitaan ulkosuihkussakin. Suojaa virkistäytymiseen tuo heinäseipäistä tehty aita.

Pienet kivet työllistävät

Pariskunta on halunnut pitää pihan helppohoitoisena sekä ympäristöön sopivana. Osa tontista on jätetty tarkoituksella luonnontilaan.

– Kun on vähemmän hoidettavaa, on myös vähemmän huolta kannettavana. Istutuksien ympärillä olevat pienet kivet työllistävät minua eniten.

Koska Mari on luonteeltaan tarkka, hän haluaa poistaa jokaisen lehden kivien välistä.

– Onneksi lehtipuhallin auttaa paljon sekä avomieheni, joka muistuttaa, ettei piha ole olohuoneemme, hän sanoo hymyillen.

Kesäkukkia pihalla on Marin mukaan tänä kesänä melko vähän.

– Olen jättänyt niiden ostamisen tietoisesti vähäiseksi. Kukaan ei olisi täällä kukkia kastelemassa, kun olemme  mökiltä poissa.

Terassin kupeessa on valmiina paikka paljulle, joka odottaa vielä rakentamista. Ikkunoita peittävät kaislaverhot suojaavat sisätiloja auringonpaahteelta.
Kommentoi »