Unelmien Talo&Koti

Marikan puutarhassa on neljä huonetta ja keittiö – ja tietysti myös kylppäri!

Marikan puutarhassa on neljä huonetta ja keittiö – ja tietysti myös kylppäri!
Marika ja Jani Suomen puutarha on jaettu kotoisasti huoneisiin. Siellä on jopa kylppäri, jossa kellitään lämpimässä ruusunterälehtikylvyssä taivasta tähyillen. Tämä puutarha on pullollaan kekseliäitä ideoita!
Julkaistu: 16.4.2019
Jos Marika ei ole ihailemassa istutuksiaan, hänet löytää paviljongista muhittelemassa uusia ideoita.
Marika on istuttanut paviljongin edustalle kuunliljoja ja saniaisia ruukkuihin.
Marika Suomi vetäytyy joutohetkinään pihapaviljonkiin kahvikupin kera ja alkaa suunnitella uusia tee itse -juttuja. Yhden naisen ideariihestä on poikinut jo monta toteutusta perheen iloksi.
”Olen valinnut puutarhaamme helppohoitoisia ja nopeakasvuisia lajeja. Ikivihreät kartiovalkokuuset ja tuijat muodostavat kasvillisuuden rungon ja näyttävät vehreiltä myös talvella. Niitä on tontilla parikymmentä.
Suosin kookkaita istutusalueita, jotka luovat huoneita puutarhaan. Pensaat ja puut rajaavat oleskelupihan, leikkialueen, grillipaikan, ruokailutilan ja keittiöpuutarhan omiksi tiloikseen. Meillä on jopa kylppäri ulkosalla!
Matkan varrelle mahtuu erehdyksiäkin. Ensimmäisenä vuonna istutimme nurmikkoa koko takapihan täydeltä. Se oli virhe!
Talon seinustalle rakennettu istutuspaikka kätkee sisäänsä ylimääräiset ruukut. Verho on naulattu paikoilleen.
Puutarhassakin saa olla glamouria. Vesitynnyri on saanut kylkeensä sapluunalla tehdyn tekstin.
Marika rakensi ruukutuspaikan mustaksi maalatuista kuormalavoista.
Aloimme rakentaa puutarhaa jo talon rakennusvaiheessa vuonna 2006. Perustustöissä räjäytetyt kivet antoivat sille raamit. Kivillä on reunustettu istutusaltaat, joissa on reilut multatilat. Lisää kiviä olemme hakeneet kaupungin räjäytystyömailta.
Olemme tehneet kaiken itse. Matkan varrelle mahtuu erehdyksiäkin. Ensimmäisenä vuonna istutimme nurmikkoa koko takapihan täydeltä. Se oli virhe! Nurmikko oli työläs hoitaa ja näytti tylsältä. Poistimme sen ja teimme tilalle kaksi oleskelualuetta, sorakäytävän ja istutusaltaan. Jätimme palan nurmikkoa vain jalkapallomaalille ja trampoliinille.
Hyötytarhassa kasvaa rosmariinia, timjamia, basilikaa, persiljaa, oreganoa ja salviaa.
Marika osti romurautakaupasta vanhan ammeen ja maalasi sen ulkopinnan mustaksi. Veden pitää lämpimänä ammeen alle sytytettävä nuotio.
Pidän rikkaruohot loitolla laimennetulla etikalla. Polkujen alle olen levittänyt vanhoja lakanoita ja pyyhkeitä.
Puutarha on täynnä pieniä, hauskoja yksityiskohtia. Hyötykasvit on istutettu lavakauluksiin, jotka on hankittu romuliikkeestä ja maalattu mustiksi. Lavojen pohjalla on sorasta tehty salaoja ja sanomalehteä.
Sadevesi kerätään tynnyriin, joka on piilotettu kahvisäkkiin. Tällä vedellä kastellaan amppelit ja ruukut. Isompia istutusalueita Marika kastelee vain kovilla helteillä.
Pioni on lempikukkani. Niitä on meillä kolmea lajiketta, ja lisää on suunnitteilla. Tykkään paljon myös ihanasti tuoksuvasta jasmikkeesta terassin kulmalla ja suloisesta juhannusruususta.
Puutarhavadelma lahjoo meitä aina kesän päätteeksi. Mikään ei maistu paremmalta kuin oman pihan vatuista leivottu piirakka. Lapset nauttivat eniten juuri hyötypuutarhan antimista. Mansikat ja herneet ovat superherkkua. Mansikkamaata onkin tarkoitus laajentaa.
Pioni on Marikan lempikukka. Lajikkeista rakkain on hurmaava kiinanpioni ’Sarah Bernhardt’. Sen suuret, kerrotut kukat tuoksuvat suloisesti.
Metka sohva on rakennettu kuormalavoista. Näyttävä hattukokoelma on kerätty kirpputoreilta ja täydennetty Kreikan-tuliaisilla.
Marikalle puutarha on rentoutumispaikka eikä työsiirtola. Pation säännötkin kehottavat ottamaan iisisti ja nauttimaan elämästä.
Rakastan kehitellä diy-juttuja. Taannoin hankin romurautakaupasta vanhan ammeen. Pesin sen ja maalasin mustaksi rautamaalilla. Yksi kesä meni etsiessä sopivaa tulppaa ja toinen kesä kyhätessä ammeen alle tulipaikkaa. On ihanaa kylpeä kesäiltaisin lämpimässä vedessä, johon on ripoteltu ruusun terälehtiä.
Paviljonki on yksi lempipaikoistani. Vaikka sen jalat on kaivettu syvälle maahan, pelkään sen päätyvän naapurin nurmikolle tuulisella säällä. Myrsky on irrottanut siitä katon jo kolmesti. Nyt olemme katsoneet paviljongille suojaisemman paikan pihan perukoilta.”

Marikan suosikit

  • Pionit ovat helppohoitoisia ja runsaskukkaisia. Puutarhassamme kasvaa jo kolme hattaran vaaleanpunaista ’Sarah Bern- hardt’-lajiketta. Kesäksi aion hankkia täydennykseksi valkokukkaisia ’Shirley Temple’-pioneja.
  • Jasmike on hurmannut minut ihanalla tuoksullaan. Pensas muistuttaa isoa höyhenpilveä, kun sadat pienet kukat avautuvat heinäkuussa.
  • Tuijat ja kartiovalkokuuset luovat kasvillisuuden perustan puutarhaamme. Ikivihreät kasvit saavat puutarhan näyttämään vehreältä myös talvella. En ole istuttanut puita aitamaisesti riveihin vaan epäsymmetrisesti kolmen tai viiden ryhmiin. Kesäisin vihreät puut luovat upean taustan etenkin valkoisille mutta myös muille kukkiville perennoille. Syksyn saapuessa kierrän kausivaloja puiden ympäri, ja ne saavat valaista puutarhaa koko pimeän talvikauden.
  • Kellokukat kuten karpaattienkello, peurankello ja valkoinen ukonkello ovat ihania. Pidän kellokukkien muodosta ja leikkaankin niitä usein maljakkoon. Varsinkin ukonkello on kestävä leikkokukka. Karpaattienkello saa rauhassa levittäytyä etupihan kivikkopenkissä. Nämä kasvit eivät vaadi taikatemppuja selvitäkseen vaan palkitsevat laiskemmankin puutarhurin vuosittaisella kukinnallaan.
  • Yrttejä kuluu kesäkeittiössä valtavasti. Suosikkejani ovat timjami, basilika ja rosmariini. Tänä vuonna yrttimaa laajenee, joten pääsen kokeilemaan myös chiliä ja lipstikkaa.
Marikan mielestä parhaita hetkiä puutarhassa ovat aamun ensimmäiset ja illan viimeiset tuokiot. Silloin puutarha on kauneimmillaan. Kasveille annetaan vain kalkkia ja itse kompostoitua multaa.
Viitat ohjaavat vieraan oikealle polulle. Kyltin alla kukkii kurtturuusu. Kerroksittain polveilevat istutukset pysyvät rikkaruohottomina. Keltakukkaisen suikeroalpin takana kohoaa pioni, ja huipulla tuoksuu jasmike.
Takorautainen portti erottaa toisistaan oleskelualueen ja sorapihan, jossa on autoille vieraspaikat ja ajokaista autokatokseen. Marika viritteli vanhasta polkupyörästä puutarhan katseenvangitsijan istuttamalla koreihin kesäkukkia.
1 kommentti