Kotivinkki

Maria hoiti uupumustaan sisustamalla navetan satumaailmaksi – ”Värien keskellä aloin tuntea jälleen iloa”

Maria hoiti uupumustaan sisustamalla navetan satumaailmaksi – ”Värien keskellä aloin tuntea jälleen iloa”
Valokuvaaja Maria Kalmi, 46, sisusti kierrätystavaroista navetan ylisille Mielen kahvilan – rennon värikkään paikan, jonka tarkoitus on pelastaa oma uupunut mieli ja piristää muitakin.
Julkaistu: 2.7.2020

”Katselin elämääni viime kesänä ja tunsin koko kehossani kaiken olevan pelkkää suorittamista. Velloin stressissä ja yritin vain selviytyä päivästä toiseen. Katselin sotkuista navetan vinttiämme ja harmittelin outoja tavaroita, joita olin kerännyt nurkat täyteen. Koin syyllisyyttä hamstraamisesta. Joka nurkassa kiikkui hylätty sohva, ja tavarapaljous vyöryi ylitseni!

"Värikäs Mielen Kahvila syntyi, kun annoin itselleni luvan leikkiä", Maria kertoo idean synnystä.
Mielen Kahvilassa minkään ei tarvitse sopia yhteen. Vintillä on monta sohvaa ja lattiatyynyjä, joille voi istahtaa. Seinälle Maria kiinnitti pinkiksi maalatun pianon kannen.
Vanha polkupyörä ja sovitusnukke saivat valosarjat ylleen. Kirpputoreilta ostetut matot on sommiteltu limittäin ja päällekkäin.

Halusin selviytyä tummista ajatuksistani. Niinpä heittäydyin jälleen lapseksi ja aloin luoda vintille satumaailmaa.

Aloin järjestellä ylisillä olevia huonekaluja ja kerätä astioita kodistamme. Ryhmittelin leikkisiä pöytäryhmiä ja pinosin värikkäitä kuppeja päällekkäin. En ostanut tänne mitään uutena.

Pihapiirimme navetan vintille syntyi värikäs Mielen Kahvila, kun annoin itselleni luvan leikkiä. Miten vapauttavaa olikaan olla hetki pois aikuisen roolista!

Kirjat ja enkelikortit on sommiteltu sohvapöydän tason alle kaikkien käytettäväksi. Astioita kahvilaan löytyi oman kodin kaapeista.
Karkkiväreissä hehkuvat mukit ja kupit Maria on keräillyt vuosien aikana kirpputoreilta. Mukana on myös ystäviltä saatuja ihanuuksia.
Kirpputoreilta kerätyt erilaiset kehykset on maalattu pirteillä väreillä. Kehyksissä on kuuluisien kirjailijoiden, taiteilijoiden ja ajattelijoiden lausahduksia.

Huomasin, miten mieleni vähitellen hiljeni ja luovuus kumpusi pintaan. Suorittaminen vaihtui virtaavan kevyeksi tekemiseksi.

Kahvilassani voin maata sohvalla koko päivän kirjaa lukien ja teetä sekä herkkuja nautiskellen. Näiden seinien sisällä olen alkanut tuntea loputonta kiitollisuutta, iloa ja rauhaa. Saan tuunailla ja maalata mielin määrin. Ei haittaa yhtään, jos maalia vähän roiskuu tai liimatippoja jää kiinni käsinojiin. Kierrätys on suuri intohimoni, ja löysin tuon ilon tuovan voiman jälleen täältä.

Maria Kalmi pitää valokuvauskursseja, ja navetan vintti on avoinna kurssilaisille. Maria toivoo, että vierailijat olisivat avoimia itsensä ja ympäristönsä tutkimiselle.
Raikas räsymatto on maalattu vintin lattialankkuihin. Tätä pitkin kuljetaan Mielen Kahvilaan. Pidätkö ideasta? Kurkkaa Meillä kotonan lukijoiden toteutukset ja ohje, jolla maalaat maton omaan pihaasi!
Vanhan nahkasohvan pesämäisen kutsuva tunnelma syntyy tummalla verhokatoksella ja jouluvalosarjalla.

Tartun täällä helposti kiinni mieleni pulputukseen. Vaiennan turhia ajatuksiani ja mietin elämää, sen merkityksiä. Huomaan usein palavaani siihen ajatukseen, miten upeaa onkaan saada loihtia tällainen värien räiskimä paikka ihan tyhjästä. Tunnen vapauden ja onnen. On ihan mahtavaa, kun kukaan ei sanele ohjeita tai määräile, miten mikäkin tulee asetella tai laittaa.

Kahvila on auki muun muassa valokuvauskurssilaisilleni. Tämä on myös pysähtymispaikka omalle perheelleni. Laitamme kynttilät palamaan, kuuntelemme kaunista musiikkia ja otamme hetkestä kiinni olemalla toisillemme läsnä.”

2 kommenttia