Unelmien Talo&Koti

Silinterihattu kuusen latvassa! Sisustusbloggaaja Maria Mederin joulukoti on hurmaavan runsas, eikä punaista näy vilaukseltakaan

Silinterihattu kuusen latvassa! Sisustusbloggaaja Maria Mederin joulukoti on hurmaavan runsas, eikä punaista näy vilaukseltakaan
Sisustusbloggaaja Maria ­Meder sisustaa kotinsa aina aidosti perhettään ajatellen. Samalla filosofialla syntyy myös joulun tunnelma.
Julkaistu 21.12.2021

Blogistaan Diagnoosi: Sisustusmania tuttu Maria Meder laskeutuu juhlakauteen marraskuussa. Juhlan hiipiessä lähemmäs koti täyttyy kekseliäistä diy-koristeista sekä lämminsävyisistä valoista.

Miten joulusta tuli sinulle vuoden tärkein juhla?

Sisustin kotini kauniiksi joulua varten jo nuorena. Myöhemmin ­mukaan on tullut muutamia uusia perinteitä, mutta joulun periaate on pysynyt samana: se on rauhoittumisen aikaa, jolloin tehdään ­hyvää ruokaa rakkaille ja nautitaan yhdessäolosta.

Medereiden koti on vuonna 1946 rakennettu rintamamiestalo Järvenpäässä. Talossa on neljä huonetta ja keittiö, yhteensä 95 neliötä. Maria asuu talossa yhdessä puolinsa Harri Martin sekä aikuisen poikansa Michael Mederin kanssa.
Eteisen lattiakuvio on maalattu maalarin­teippisapluunan avulla. Tyyli­lipaston pinnan Maria hioi mataksi ja vaihtoi raskaan sokkelin tilalle korkeat jalat. Havu­kranssit on sidottu männynoksista, jotka sitaistiin rautalangalla ohueen metallirenkaaseen. Oviverhona on intianpuuvillainen päiväpeitto.
Aitoa kuusta ja sen tuoksua ei Marian mielestä voita mikään. Vaalea kaappi on palvellut aikoinaan Suomen asevoimia Suomenlinnassa, ja sitä kutsuttiin silloin myrkkykaapiksi, koska siellä säilytettiin tuholaismyrkkyjä. Kuivatettu kranssi on sidottu tuoreista pajunoksista.
Maria käpertyy sohvalle viltin kanssa katsomaan joululeffoja. Hänen suosikkinsa on jo klassikoksi muodostunut Holiday. Puulipasto on palvellut ennen Ikaalisissa sepän pajan tarvelaatikostona. Siitä piti pestä pois paksu musta rasvakerrostuma mäntysuovalla.
”Teen koristeita itse ja käytän sisustuksessa kierrätysmateriaaleja.”

Silinterihattu kuusen latvassa! Mistä keksit hauskan idean?

Sujautin hetken mielijohteesta kirpparilta löytämäni silinterihatun steampunkin hengessä kuuseen. Kuusi on joulun kunniavieras, joten hattu sopii vallan mainiosti latvaan keikkumaan.

Maria keksi nostaa arvokkaan jouluvieraan latvaan silinterihatun. Koristeina roikkuu taskukelloja, avaimia, pieniä lasipulloja, kuivattuja appelsiininsiivuja ja kulkusia.

Kerro sisustusfilosofiastasi.

Olen laatikon ulkopuolelta -ajattelija, ja vaikka sisustukseeni kuuluukin monia perinteitä, tykkään kehitellä aina uutta. Teen koristeita itse ja käytän sisustuksessa kierrätysmateriaaleja.

Harmillisen usein näkee laskelmoivan arkoja koteja. En innostu valkoisista seinistä tai kuvia varten tehdyistä asetelmista. Rakastan murrettuja sävyjä, mutta en pohdi sen kummemmin, mitä tyyliä kotimme edustaa.

Miten sisustat kodin jouluasuun?

Amerikkalaisissa jouluelokuvissa on mielestäni kaunis ja kokonaisvaltainen tunnelma. Fiilistelen Pinterestiä ja ruotsalaisia sisustus­blogeja ja ammennan niistä ideoita omiin jouluihini.

Joulun koristelussa – kuten sisustuksessa yleensä – voi tehdä rohkeita ja persoonallisia valintoja. Täydellisyyteen pyrkiminen ei kannata. Joulutunnelma ei tule minulle punaisia verhoja virittämällä. Rakastan joulukoristeita mutta en pidä kertakäyttökulttuurista.

Milloin aloitat juhlakauden?

En tykkää, kun joulua hössötetään kaupoissa jo lokakuussa. Laskeudun joulun tunnelmaan marraskuussa. Kuusi meille tuodaan olohuoneeseen aina viikkoa ennen aattoa.

Marian keittiössä tiskaaminen hoituu käsin. Keittiön pöytä oli onnekas kirppislöytö 30 eurolla. Kattovalaisin on tehty juuttinarusta.
1950-luvulta asti palvellut Strömbergin hella on yhä päivittäisessä käytössä. Se hankittiin jo ennen talokauppoja viisitoista vuotta sitten. Puiset leikkuulaudat ovat Marian suosikkeja, ja niistä kauneimpia käytetään myös kattauk­sessa. Liesituuletin on Ikeasta.
”Joulun koristelussa voi tehdä rohkeita valintoja.”
Messinkiset kynttilänjalat otetaan esiin jouluna.
Kulmakaappi eli skafferi on Marian tekemä ja palvelee pyykki­tupana, sillä sen suojissa majailee pesukone. Joulukalenterin Maria on tehnyt maalaamalla vanhan puutarjottimen pohjan mustaksi ja kiinnittämällä siihen pienet naulat pipareille.
Ruutukuvio on maalattu lautalattiaan sapluunan avulla. Keittiön tapetti on Morris & Co:n Pure Honeysucle & Tulip. Tapetti sopii ruutulattiaan sekä ruskean kaluston vastapariksi.

Entä jouluvalot, koska ne syttyvät?

Pidämme tunnelmavaloja ulkona ympäri vuoden, mutta joulun alla valoja syttyy ainakin kahdeksantoista valosarjan verran. Valon tulee olla nimenomaan lämmintä ja hempeää, sitä vanhanaikaista pehmeää valoa, ei kylmänkirkkaita ledejä.

Unelmiesi jouluaatto – millainen se on?

Läheiset on kutsuttu meille syömään, ja pöytä on katettu kauniisti. Kynttilöitä on joka puolella. Emme syö perinteisiä jouluruokia, vaan esimerkiksi makaroni- ja kinkkusalaatteja, kalaa ja borssikeittoa.

Olen samanlainen hääräilijä kuin mummoni. Puuhailen keittiössä ja huolehdin, että kaikilla on tarpeeksi kaikkea. Kun puheensorina vaimenee vieraiden lähdön myötä, talo käpertyy rauhaan. Silloin tiskaan kynttilänvalossa, taustalla soivat joululaulut, ja ulkona leijailee toivottavasti lumisade.

Pönttöuuni tuo lämmön lisäksi tunnelmaa ja tuoksua. Lasipullon suuri metallikori toimii poltto­puiden säilyttimenä. Porrasjakkaran Maria on perinyt isovanhemmiltaan. Junailijan lyhdyssä valaisee led-kynttilä. Ruosteinen vanha mainos­kirjain takan päällä on Tori.fistä.
”Tykkään pehmeästä ja harmonisesta valosta.”
Työhuoneen jakkara on perintökalleus Marian isän ja isoisän kirjapainosta. Tuunaajan työkalut ja tarvikkeet pysyvät hyvässä järjestyksessä täyspuisessa laatikostossa. Paksusta rautalangasta taivutellun ikkunatähden Maria on päällystänyt juuttinarulla. Tatekan vanha haitarilamppu on mainio työvalo.
Maria on intohimoinen paketoija, ja viime vuosina hän on askarrellut lahjat näyttämään sodanaikaiselta kenttäpostilta postimerkkeineen. Tätä varten Maria on kerännyt pitkin vuotta pakkauspaperit ja narunpätkät talteen. Junalyhty tuo tunnelmaa vuoden pimeimpään hetkeen.
”Täydellisyyteen pyrkiminen ei kannata.”
Marian mummollakin oli aikoinaan karkkeja kauniissa pelti­rasiassa. Tämä kaunotar on löytynyt kirpparilta ja täyttyy jouluna karkeilla.
Muratin kotipesä on ruosteinen kukkaruukku. Kukan ja ruukun Maria hankki Järvenpään Kukkatalosta. Maria päällysti styroksikartion kävynsuomuilla ja styroksipallon simpukoilla. Suomujen ja simpukoiden liimaaminen yksitellen vaati aikaa, mutta lopputulos on ihastuttava.
”Rakastan joulukoristeita, mutta en pidä kertakäyttökulttuurista.”
Makuuhuoneen pienessä tilassa säilytys on ratkaistu luovasti vanhoilla sekä itsetehdyillä kaapeilla ja lipastoilla.
Kranssi ja paperitähdet ovat Marian tekemiä. Hän antaa niitä sekä käsintehtyjä saippuoita myös joululahjaksi.
”Tiskaan kynttilänvalossa, taustalla soivat joululaulut ja ulkona leijailee lumisade.”
Kasvihuone on Marian ja Harrin rakentama. Jouluna se saa lämpimänä hehkuvan valaistuksen ja koristeeksi vihreitä havuja ja vanhoja esineitä. Kurkkaa Marian kasvihuoneeseen sen kesäasussa!
Kausivalot luovat pihalle maagisen tunnelman. Välillä lenkkeilijät ja koirien ulkoiluttajat pysähtyvät nauttimaan valoista. ”Kun ilta alkaa pimetä, sytytän pihavalot ja fiilistelen sitä, kuinka paljon siellä tunnelma niiden myötä muuttuu. Kasvihuone loistaa niin kuin majakka pimeässä ja pienet valoketjut ympäröivät sen pehmeällä valollaan”, Maria kirjoittaa blogissaan.

Seuraa Marian blogin Diagnoosi: Sisustusmanian Instagram-tiliä @dgsisustusmania. Marian tuunausohjeita löydät myös Unelmien Talo&Koti -lehdestä ja Meillä kotona -sivustolta.

Kommentoi »