Maku

Mainio maa-artisokka

Mainio maa-artisokka
Maa-artisokan maku on hienostunut ja omintakeinen: makea, pähkinäinen ja aavistuksen savuinen. Monipuolisuus on herkullisuuden ohella maa-artisokan valttikortti.
Julkaistu 19.2.2014

Maa-artisokka on ikivanha intiaanien viljelykasvi, joka kotiutui Eurooppaan 1600-luvulla. Melko pian Keski-Eurooppaan rantautumisen jälkeen sitä alettiin viljellä myös Suomen Turussa.

Maa-artisokka kuuluu auringonkukkien sukuun, eikä siis nimestään huolimatta ole läheistä sukua latva-artisokalle. Korkeavartinen kasvi muodostaa maanalaisia, muodoltaan epäsäännöllisiä mukuloita.

Ruskehtava kuori on ohut. Maa-artisokan kasvukausi on pitkä, se korjataan vasta myöhään syksyllä. Koska maa-artisokan säilyvyys on melko huono, monet jättävät mukulat maahan talveksi ja korjaavat ne vasta keväällä.

Maa-artisokan sisältämä varastotärkkelys on pääosin inuliinia, joka hajoaa elimistössä osittain fruktoosiksi, osan jäädessä hajoamattomaksi ravintokuiduksi. Sisältämänsä inuliinin vuoksi maa-artisokka sopii hyvin diabeetikon ruokavalioon. Joillekin maa-artisokka-ateria aiheuttaa ilmavaivoja, joiden syy on inuliinin hajoamisessa syntyvissä kaasuissa.

Keittiön moniottelija

Maa-artisokasta on tällä vuosituhannella tullut ravintolakokkien lemmikki. Kokkien hyppysissä mukulasta syntyy pyreetä, terriiniä, gratiinia, rapeita lastuja ja jopa jälkiruokaa.

Kotikeittiössä yleisin artisokkaruoka lienee kermainen keitto. Kokeilemisen arvoisia ovat myös uunissa veneperunoiden tapaan paahdetut artisokkalohkot ja nippa nappa kypsäksi keitetyistä artisokista tehty salaatti. Artisokkasose on myös mainio makean maustelimpun pohja. Ohuet maa-artisokkaviipaleet voit myös kypsentää pannulla voissa.

Keitä taiten

Raaka maa-artisokka on maultaan hyvin mieto ja sen ominainen maku syntyy vasta kypsennettäessä.

Jos saat eteesi kilon erityisen muhkuraisia maa-artisokkia, on viisainta keittää ne kuorimatta ja kuoria mukulat vasta kypsinä.

Maa-artisokat voit keittää kevyesti suolalla maustetussa vedessä, miedossa kasvisliemessä tai maidossa.

Maidossa keitetyistä maa-artisokista syntyy erityisen kaunista ja valkoista keittoa tai sosetta.

Maa-artisokka kypsyy perunaa huomattavasti nopeammin. Kypsymistä on hyvä tarkkailla muutamien minuuttien välein, jos artisokat on tarkoitus käyttää kiinteinä salaattiin tai gratiinin. Mukulat ovat kypsiä, kun ne alkavat nousta keitinveden pinnalle.

Tiesitkö?

Maa-artisokka tummuu nopeasti, joten pane kuoritut mukulat heti kylmään sitruunalla maustettuun veteen.

100 g:ssa keitettyä maa-artisokkaa on 46 kcal.

Kommentoi »