Avotakka

Maijun perheen koti täyttyy joulutunnelmasta vähin elein – kynttilöiden, havujen ja kukkien lisäksi taloa somistavat itse tehdyt koristeet

Maijun perheen koti täyttyy joulutunnelmasta vähin elein – kynttilöiden, havujen ja kukkien lisäksi taloa somistavat itse tehdyt koristeet
Maiju Sahan perheen kotiin joulu hiipii hiljalleen. Vanhassa Vaasassa sijaitsevan talon juhlatunnelma on tarkoituksella perinteinen. Koristeiksi riittävät kynttilät, paperitähdet, havut ja joulukukat sammalpedillä.
Julkaistu 7.12.2021

Juttu on julkaistu Avotakka-lehdessä 12/2020.

Amaryllikset ja hyasintit ovat ilmestyneet tasoille ja paperitähdet ikkunoihin tuikkimaan. Maiju ja Janne Sahan hurmaava omakotitalo on jo juhla-asussaan, kun perhe valmistautuu viettämään siellä toista jouluaan.

Nykyinen koti löytyi muutama vuosi sitten, kun pariskunta asui puutalo-osakkeessa Vaasan keskustassa mutta haaveili omakotitalosta ja pihasta. Suuressa remontissa 1940-luvun mansardikattoisesta talosta Vanhassa Vaasassa tuli ihana koti Sahan perheelle.

Aina koristelee kuusta olohuoneen takan edustalla. Kuusenjalan ja joulukoristeet Maiju hankki kirpputorilta. Sohva on Hakolan ja marokkolainen matto vintagehankinta. Sohvapöytä on Maijun tuunaama kirpputoriostos. Ikkunalla kasvaa komea enkelinsiipi. Valaisimet ovat kirpputorilöytöjä.

Maiju, milloin joulun ensi merkit saapuvat kotiinne?

Jouluisia detaljeja hiipii kotiin pikkuhiljaa marraskuussa. Ensin kynttilöiden määrä lisääntyy, sitten lisään paperitähtiä ja ripustelen jouluvaloja verhotankoihin ikkunoita kehystämään. Taittelemme Ainan kanssa paperista tai tapetin paloista enkeleitä, tähtiä ja kukkia netistä löytämieni ohjeiden mukaan. Ensimmäisen adventin aikaan kotimme alkaa olla jouluinen. Viimeistelen ilmeen jouluisilla kukka-asetelmilla.

Mitkä ovat suosikkejasi joulukukista?

Punainen amaryllis on näyttävä ja pitkäikäinen. Punainen sopii hyvin keittiöömme, jonka kaapit ovat tummanvihreät. Toinen suosikkini on valkoinen hyasintti, jota istuttelen sammalpetiin ruukkuihin ja vateihin.

Vanha kaappi on perheen paras second hand -löytö. Maiju löysi sen vaasalaisesta vaateliikkeestä alle 50 eurolla. Ligne Roset’n Togo-tuolin Maiju huusi designkirpputorilta. Seinävalaisin on Grupa Studion ja riisipaperivalaisin pöydällä Habitatin. Etualan vintagematto on Etsystä.
Maiju halusi ruokailutilan seinustalle sohvamaiset laverit.
Suuren saarnipöydän ääressä on mustat Ton-tuolit.

Millaisia jouluperinteitä perheellänne on?

Tärkein on perheen vuosittainen retki Raippaluotoon ensimmäisen adventin aikaan. Pakkaamme mukaan joulumieltä ja makkaraa, jota grillaamme ulkoilun päätteeksi. Saatamme kerätä matkalta mukaan muutamia havuja, joilla sitten somistamme kotia. Raippaluodon-retken kohokohtiin kuuluu se, että tontut ovat saattaneet jättää lapsille yllätykseksi paketteja kivenkoloihin.

Millaisia koristeita suosit?

Lisään vähitellen kotiin kynttilöitä ja kukkia sekä luonnonmateriaalista tehtyjä koristeita. Sammal, kävyt ja havut tuovat ihanasti tunnelmaa. Käyn kirpputoreilla läpi vuoden, mutta erityisesti joulunaikaan etsin koristeita, joista suosikkejani ovat perinteiset lasiset joulupallot ja juuttikankaiset enkelit.

Maiju ideoi ruokailutilaan paneloinnin, joka on toteutettu kiinnittämällä lautoja vanerin päälle. Moravia-tähti on Artillerietista ja savikulhot Maijun omaa designia.
Maiju suunnitteli keittiöremontissa ikkunan eteen perinteisen kiinteän penkin. Sen eteen sijoitettiin vanha ruokapöytä ja irtopenkki aamiaispaikaksi. Siinä on hyvä myös leipoa ja pitää piparitalkoita.
Maiju ja Janne ajattelivat ensin elää vanhojen kaapistojen kanssa mutta päätyivät teettämään tarpeisiinsa paremmin sopivan, Maijun suunnitteleman keittiön paikallisella puusepällä. Tummanvihreä sävy saa lämpöä tiiliseinästä, joka löytyi remontissa. Tasot ovat ABL-laattojen marmoria.

Minkä värinen joulunne on?

Suosin koristeissa luonnollisuutta, ja väritkin poimin luonnosta. Punaista omenoista ja amarylliksistä, vihreää havuista ja sammaleesta sekä hiekan sävyä, joka toistuu vaikkapa juuttienkeleissä. Valkoista valitsen kynttilöihin ja suuriin paperitähtiin ikkunoissa.

Mistä olet hankkinut parhaat joulukoristeesi?

Ehdottomasti parhaat ovat kirpputorilta. Muovinen tuotettu tavara ei kiehdo, enkä juurikaan hanki sellaisia koristeita. Ainoat uudet koristeet lienevät ajattomat, läpinäkyvät joulukuusenpallot. Myös iso valaistu paperinen kukkakoriste ikkunassa on hankittu uutena Watt & Veken mallistosta.

Joulu hiipii Sahan perheen kotiin luonnollisin keinoin. Paperitähdet, kukat, havut ja Maijun oma keramiikka vievät ajatukset jouluun. Roskalavalta löydetyn Thonet-tuolin yllä on Watt & Veken paperinen kukkakoriste. Katonrajan pistorasia on sijoitettu sopivasti jouluvaloja varten.
Työhuoneen seinät Maiju maalasi Jotunin tummanharmaalla 1145 Band Stone -sävyllä. Nojatuoli sai tummanharmaan pellavahupun. Joulutunnelma syntyy jo paperitähdellä ja valosarjalla. Ihanan maton Maiju löysi marokkolaisia mattoja myyvästä nettikaupasta. Valaisin on Etsy-löytö.
Aulaan Maiju valitsi William Morrisin Arbutus-tapetin Domus Classicasta. Se jatkuu portaikossa toiseen kerrokseen asti. Siniseksi maalattu sivupöytä ja punainen ruukku jatkavat tapetin sävyjä. Uusittu lattia on Timberwisen. Kuivakukat sopivat myös joulun henkeen.

Onko joulunne tyyliltään perinteinen vai moderni?

Se on yhdistelmä molempia. Talon henkeen sopii paremmin perinteinen joulutunnelma, enkä niinkään kaipaa uutta. Teen hankintoja vain tarpeeseen ja somistan kotia mieluummin itse tehdyin koristein. Harrastan savitöitä ja ruokapöydälle sommittelin jouluiset kukka-asetelmat itse tekemiini suuriin kulhoihin.

Kerro pipariperinteistänne!

Pipareiden leipominen on meille tärkeä juttu. Ohjeen olen saanut 80-vuotiaalta mummoltani, ja sen maussa on jotain satumaista. Teen taikinan valmiiksi edellispäivänä ja aloitamme leipomisen aamusta. Piparkakkumuotteja ostan kirpputorilta ympäri vuoden ja suosin klassikkoja: tähtiä, sydämiä, ukkoja, akkoja ja eläimiä. Leivomme pipareita peltikaupalla ja seuraavan päivän käytämme niiden koristelemiseen. Siihen hankin perinteisesti monenlaisia sokerikuorrutteita, karamelleja ja koristeita. Jouluna teen aina jälkiruoaksi puolukkajäädykkeen ohella piparijäädykettä.

Vanhempien makuuhuone on maalattu pehmeän vihreällä NCS S3010-G80Y -sävyllä. Verhot on ommeltu William Morrisin kankaasta. Yksivärinen seinä samasta sävymaailmasta rauhoittaa verhojen vahvaa kuosia. Lakanat ovat Midnattin, kattovalaisin Ikeasta ja seinävalaisin Lampe Gras’n.
Ainan huone on hennon vaaleanpunainen. Sen kalusteet Maiju on kerännyt käytettyinä, mikä sopii vanhaan taloon hyvin.
Maijun ja Jannen perheeseen kuuluvat lapset Paavo, Aina ja Theo. Vanhassa Vaasassa sijaitseva omakotitalo on rakennettu vuonna 1941. Tilaa on 286 neliötä: seitsemän huonetta ja keittiö sekä kellarikerros. Maijun Instagram-tili on @maiju_saw.

Miten sinulta syntyvät persoonalliset lahjapakettisi?

Suosin joulupakettien materiaaleissa kierrättämistä. Tällä kertaa käytin paketteihin tapetoinnista yli jääneet William Morrisin tapetin palat. Kukkakuosin viimeistelee punainen satiininauha. Mielestäni on hauskaa, kun kaikki paketit ovat tyyliltään samanlaisia.

Mikä on ihaninta joulussanne?

Koko paketti on tärkeä: se että saa fiilistellä ja somistaa kodin jouluiseksi sekä olla yhdessä ilman kiirettä mihinkään. Jouluna olemme meillä kotona, ja mieheni vanhemmat sekä sisareni perheineen tulevat aattona joulunviettoon mukaan. Joulumme on ruoan osalta vaivaton, sillä kaikki osallistuvat tarjottavien valmistamiseen. Sen vuoksi inspiroidumme usein kokeilemaan uusiakin reseptejä. Yhdessä on todella kiva valmistaa ruokaa. Tapaninpäivänä pääsemme usein appivanhempieni luokse valmiiseen pöytään nauttimaan yhdessäolosta.

Kun 1940-luvun talosta tuli Maijun perheen koti muutama vuosi sitten, perhe sai triplasti tilaa ja suuren puutarhan.
Kommentoi »