Lumikukka tuo kotiin talven ihmemaan – näin askartelet viehkeän koristeen leivinpaperista
Tee itse
Lumikukka tuo kotiin talven ihmemaan – näin askartelet viehkeän koristeen leivinpaperista
Lumikukka on Ruotsissa hitiksi nousseen snöblomman helpompi versio. Monikerroksinen kukka syntyy leivinpaperista, mutta voit kokeilla myös voi- tai lahjapaperia. Ripusta lumikukka ikkunaan tai seinälle joulun alla – ja jätä se kaunistamaan kotia koko talven ajaksi.
2.12.2020
 |
Meillä kotona

Lumikukka kootaan useasta erikokoisesta kerroksesta, jotka kiinnitetään toisiinsa. Ohjeen lumikukat ovat halkaisijaltaan noin 35 cm. Kolmikerroksisen kukan pienin osa on taiteltu puolikkaasta ja keskimmäinen kokonaisesta leivinpaperiarkista. Isoimpaan kukkaan on käytetty leivinpaperirullaa, josta on leikattu noin 85 sentin mittainen pätkä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä ison kukan kahdesta kokonaisesta leivinpaperiarkista. Liimattavaa on tällöin enemmän, mutta kukasta tulee samankokoinen.

Lumikukka – tarvikkeet:

  • leivinpaperia arkkeina (38 x 42 cm) ja/tai rullana
  • sakset
  • liimaa (esim. UHU Karlsons klister)
  • (pieniä paperiklipsejä)
  • narua tai lankaa kerrosten kiinnittämiseen ja ripustamiseen.
Yksittäinenkin lumikukka on kaunis koriste ikkunassa tai seinällä. Halutessasi voit lisätä valonauhan kukan takapuolelle tai kerrosten väliin. Paloturvallisuuden takia käytä vain kuumentumattomia led-lamppuja.

Lumikukka askarrellaan näin

1. Leikkaa tarvitsemasi leivinpaperipalat. Kukissa käytettyjen leivinpaperien koot löytyvät aivan ohjeen alusta. Kukat tehdään yksi kerrallaan ja ne yhdistetään toisiinsa lopuksi. Jos käytät leivinpaperiarkkeja, siisti sahalaitaiset reunat tasaiseksi. Leikkaa myös muutama sentti arkin toisilta laidoilta, jotta saat suorakulmion muotoisen palan.

2. Taita leivinpaperi haitariksi lyhyemmältä sivulta. Jotta haitarin pituus riittää, taiteltavan palan pitää olla muodoltaan suorakulmio. Sopiva taitteen leveys on 1–2 cm. Koita pitää taitteen leveys mahdollisimman tasaisena.

3. Taita valmis haitari pituussuunnassa keskeltä kahtia. Sido keskikohdan taitteeseen 15–20 cm pätkä narua tai lankaa niin, että narun päät jäävät vapaiksi – kukan kerrokset kiinnitetään niillä myöhemmin toisiinsa. Narun valinnassa kannattaa huomioida, että se jää hieman näkyviin pienimmän eli päällimmäisen kukan keskikohtaan.

4. Muotoile haitarin molemmat päät saksilla. Voit leikata päädyt pyöreiksi, teräviksi tai aaltoilevan terälehtimäiseksi. Jos mielessäsi on tietty muoto, voit myös piirtää mallin lyijykynällä ylimmän taitoksen päälle. Tarkista, että haitarin molemmat puoliskot ovat samanmittaiset leikkaamisen jälkeen.

5. Avaa haitari levittämällä se ympyränmuotoiseksi. Varmista, että keskikohtaan kiinnittämäsi narun päät jäävät kukan takapuolelle.

6. Liimaa päät vastatusten. Levitä liimaa koko kaistaleen mitalta, mutta jätä pienet raot keskiosaan, narun molemmille puolille. Tarvitset rakoja kukan kokoamisvaiheessa. Voit puristaa liimaussaumat yhteen pienillä klipseillä kuivumisen ajaksi.

7. Tee kaikki kerrokset valmiiksi ja anna liimauksien kuivua rauhassa. Poista klipsit.

8. Kokoa lumikukan kerrokset pienimmästä suurempaan. Pujota pienimmän kukan narun päät seuraavaksi isomman keskikohtaan jätetyistä raoista. Kiristä narun päät, tarkista että kukka asettuu kauniisti ja solmi narut tiukasti umpisolmuun. Liitä seuraavat kerrokset vastaavalla tavalla.

9. Sido ripustusnaru isoimman ja toiseksi isoimman kukan väliin. Kiedo naru toiseksi isoimman kukan ympäri ja solmi kevyesti. Voit myös tehdä reiän isoimman kukan terälehteen ja pujottaa narun reiän läpi.

Kokeile kukan kerroksissa erilevyisiä taitteita: pienemmissä kapeampia ja isommissa leveämpiä.
Leivinpaperin sijasta voit tehdä lumikukkia voipaperista, voimapaperista, lahjapaperista tai tapetista. Mitä paksumpaa käyttämäsi paperi on, sitä tehokkaampaa liimaa tarvitset. Ohjeen kukissa käytetty UHU Karlsons klister toimii paksummissakin materiaaleissa.
8 kommenttia