Maija ja Kalle rakensivat purkutavarasta ja kierrätyslöydöistä ympärivuotisen pihamajan: ”Saimme lisätilaa minibudjetilla”
Piha ja puutarha
Maija ja Kalle rakensivat purkutavarasta ja kierrätyslöydöistä ympärivuotisen pihamajan: ”Saimme lisätilaa minibudjetilla”
Kalasoppaa perheen kesken, syntymäpäiväjuhlia, romanttisia kynttiläillallisia ja tietysti puuhailua kasvien parissa. Maijan ja Kallen tunnelmallinen kasvihuone taipuu ympärivuotiseen käyttöön.
Julkaistu 23.1.2019
Unelmien Talo&Koti
Maijan, Tyynen, 3, Taimin, 1, ja Kalle Laineen ei tarvitse lähteä eväsretkelle kotipihaa kauemmaksi. Lämmin kaakao maistuu koko perheelle.
Upeasti patinoituneet puupinnat luovat kasvihuoneeseen oman tunnelmansa. Sohva ja pöytä ovat Kallen isän kotipaikasta.

Maija on kova tekemään käsillään. Kun varastoon oli kertynyt riittävästi kierrätysmateriaalia ja elämää nähneitä huonekaluja, unelma kasvihuoneesta alkoi toteutua.

Mistä idea tuli?

Olemme Kallen kanssa mahdottomia haalimaan uusia hommia. Kun talo oli rakennettu ja pihakin tehty, aloimme haaveilla kasvihuoneesta, jossa voisi sekä puuhailla että oleskella. Aloimme kerätä kierrätystavaraa projektiimme. Rakentamiseen tuli kolmen vuoden viive, kun tytöt syntyivät vuoden välein ja keskityimme vauva-arkeen. Vihdoin syksyllä 2016 Kalle starttasi pienen kaivinkoneensa ja alkoi tehdä kasvihuoneen perustuksia.

Puusohvalla kelpaa nauttia kuppi kuumaa. Värikäs isoäidinneliöpeitto on Maijan mamman virkkaama.
Katajanoksista leviää huoneeseen raikkaan mausteista tuoksua. Purkit ja pullot ovat isovanhempien kätköistä ja purkutaloista pelastettuja aarteita.

Mistä hankitte materiaalit?

Kasvihuone on minibudjetilla toteutettu kierrätysmökki! Ainoastaan kaari-ikkunat ja ulko-ovi on ostettu. Isot ikkunat ovat peräisin entisestä kunnantalosta. Valeristikot lisäsimme asennusvaiheessa. Sokkelin teimme talon ylijäämäharkoista, rungon ja ulkolaudoituksen sahasimme puutavarasta. Halusin ehdottomasti vanhaa tiiltä katolle ja sisälle. Onneksi sopivaa materiaalia löytyi Kallen vanhempien kätköistä.

Entä yksityiskohdat?

Tykkäämme käydä aarrejahdissa purkutaloissa. Niinpä meillä oli varastossa vanhoja sähkökatkaisimia, pistorasioita, valaisimia ja seinäpaneeleita. Ne saivat uuden elämän kasvihuoneessa.

Lempiesineeni on pieni puuhella isän kotipaikasta. Keitämme sillä pannukahvit ja grillaamme vaahtokarkkeja.
Tyyne auttaa äitiä kynttilöiden sytyttämisessä.
Kalakeitto hautuu hellalla. Punnukset ja muut esineet ovat löytöjä sieltä täältä. Vanhoista rouheista tiilistä tuli tulenkestävä suoja hellan eteen ja taakse.
Sitruunainen kalakeitto lämmittää kirpakkana talvipäivänä. Lisukkeena tarjotaan ruisleipää.

Kuka suunnitteli ja kuka rakensi?

Molemmat sujuivat yhteistuumin. Aluksi oli tarkoitus tehdä pelkkä kasvihuone, mutta ajan kuluessa siitä tulikin oleskelutila. Tykkään häärätä puutarhassa kasvien parissa, joten Kalle rakensi kasvihuoneen etelänpuoleiselle seinälle hyllyt ruukkuviljelylle. Välillä vaivasi aikapula. Niinpä Kalle joutui lakkaamaan lankkulattiaa keskellä yötä taskulampun valossa. Halusimme niin kovasti saada vuosia suunnitellun tekeleen valmiiksi!

Miten sisustus syntyi?

Meille kelpasi vain vanha, kierrätetty, elämää nähnyt ja mielellään ilmainen tavara. Plussaa olivat isovanhemmillemme kuuluneet esineet.

Lulu-koira on innoissaan mukana menossa. Jakkara ja lasipurkit ovat löytöjä ties mistä, katos on Jollyroomista ja musta lyhty nettikauppa Quriosasta. Maija ompeli tyynyt vanhoista patjakankaista, jotka löytyivät isovanhempien kätköistä.
Tyynestä on ihana paahtaa vaahtokarkkeja isän kaverina. Puuhella on aikoinaan lämmittänyt Maijan isän kotia. Vaikka tulipesä on turhan pieni ja hella tupruttaa savua sytytettäessä, Maija ei luopuisi siitä. Se on juuri sopivan kokoinen kasvihuoneeseen.
Jälkiruokana maistuvat paahdetut vaahtokarkit ja kermavaahdolla hunnutettu kaakao.

Mikä kasvihuoneessa on parasta?

Vanhaa huokuva tunnelma. Kun mieli halajaa museofiilistä ja entisaikaa, riittää, että marssii pihan poikki kasvihuoneelle. Puuhella lämmittää pienen tilan tehokkaasti, joten siellä tarkenee oleskella vaikka paukkupakkasilla.

Miten käytätte kasvihuonetta?

Vaikka puhumme kasvihuoneesta, se on pikemminkin monitoimitila, joka on käytössä kesäisin ja talvisin. Leikillämme nimitämme sitä joskus orangeriaksi. Kasvihuoneessa on askarreltu kransseja, vietetty kynttiläillallisia lasten nukkuessa ja juhlittu synttäreitä porukalla keskellä talvea. Se toimii myös lasten leikkimökkinä, kun laitamme nurkkaan pienen leikkikeittiön.

Kaari-ikkuna tilattiin Antiq-nettikaupasta.
Ympärivuotisessa käytössä oleva kasvihuone sulautuu luontevasti vuonna 2012 rakennetun talon pihapiiriin Rauman Lapissa.
Kasvihuoneen sininen ovi on ostettu Wanhan Wallankumouksesta Turusta. Potkukelkka on Maijan isän kotipaikasta.
4 kommenttia