Viherpiha

Maa-artisokan kasvatus onnistuu kaikilta

Maa-artisokan kasvatus onnistuu kaikilta
Helppohoitoisen maa-artisokan kasvatus onnistuu aloittelijaltakin. Mukulat korjataan talteen näpit kohmeessa myöhään syksyllä tai vasta varhain keväällä maan sulettua.
Julkaistu: 23.9.2016

Maa-artisokkaa voi viljellä kuten perunaa, mutta se on huolettomampi ja terveempi hoidokki. Maa-artisokan kasvustoon ei iske sen enempää rutto kuin rupikaan. Mukulat selviävät ankarienkin talvien yli. Kylmänkestävyyttä voit hyödyntää istuttamalla muhkuraiset juurekset maahan jo syksyllä.

Näin onnistut maa-artisokan kasvatuksessa

Kasvupaikka

Valitse maa-artisokalle aurinkoinen paikka. Vaatimaton maan suhteen. Parhaan sadon maa-artisokka antaa vettä läpäisevässä, multavassa maassa. pH 6,5–7.

Esikasvatus

Jos ehdit esikasvattaa maa-artisokkaa, se pidentää kasvukautta. Maa-artisokan mukulat voi myös idättää perunan tapaan, kunhan varoo niiden nahistumista. Hauraat idut katkeilevat helposti.

Istutus

Istuta maa-artisokka varhain keväällä huhti–toukokuussa tai syksyllä syys–lokakuussa tasamaalle tai harjuun 10–15 sentin syvyyteen. Riviväli noin 70–80 senttiä, istutusväli noin 30–50 senttiä. Suuria mukuloita voi istuttaa neliölle 5–6, pieniä 7–8. Maa-artisokan syysistutus pidentää kasvuaikaa, mutta vaarana ovat vesimyyrät.

Kastelu

Maa-artisokka on syväjuurinen, joten se pärjää vähällä kastelulla. Pitkään jatkuva kuivuus kuitenkin verottaa maa-artisokan satoa.

Lannoitus

Annetaan useassa erässä. Maa-artisokka vaatii melko paljon ravinteita. Typen määrä arvioidaan versoston kasvuvoimakkuuden perusteella. Liiallinen typpi voimistaa maa-artisokan versokasvua mukuloiden kustannuksella.

Kate

Ruohokate on maa-artisokan kasvamiselle eduksi. Rikkaruohojen kitkeminen keskittyy etenkin kevääseen ja alkukesään.

Tuenta

On tarpeen korkeaksi kasvavilla ja lakoontuvilla kannoilla.

Kasvintuhoojat

Maa-artisokka on terve kasvi. Versojen kuihtumisen syynä voi olla pahkahome. Pahin ongelma maa-artisokan kasvattajalle ovat vesimyyrät, jotka ilmaantuvat kasvimaalle yleensä satoaikaan.

Sadonkorjuu

Maa-artisokkaa voi nostaa maasta syys–lokakuusta lähtien keväiseen kasvuunlähtöön saakka aina, kun maa on sulaa. Voit myös peitellä maa-artisokkapenkin jäätymistä hidastavalla katteella, kuten puiden lehdillä tai styroksilevyllä.

Varastointi

Käytä maa-artisokan mukulat mahdollisimman nopeasti noston jälkeen, sillä ne säilyvät vain vähän aikaa. Juures nahistuu herkästi ihanteellisissakin oloissa.

 

Lue lisää:

Kommentoi »