Meidän Mökki

Luonnonkosmetiikkaa metsän antimista! Poimi kasvonaamion tai kuorinta-aineen ainekset mökkipihasta

Metsät ovat täynnä ihoa hoitavia aarteita. Tee itse kosmetiikkaa vaikkapa mökkipihan tai -metsän tehoaineksista.
Kuvat Johanna Myllymäki

Suuri osa kosmetiikan todellisista tehoaineista tulee luonnosta. Erityisen tehokkaina pidetään pohjoisen kasveja, joten me olemme aarrearkkujen äärellä. Tehokkuus selittyy kasvuolosuhteilla: kun kasvukausi on lyhyt mutta yöttömine öineen intensiivinen, kasvin on oltava sitkeä ja vahva sekä säilöttävä poikkeuksellisen paljon energiaa ja ravinteita selvitäkseen.

Vanhan kansan piharatamohauteet, pihkavoiteet ja vihdat ovat olleet suomalaisille vuosisatoja itsestään selviä ihonhoitajia, mutta niiden vaikutukset ovat perustuneet pitkään pelkkiin uskomuksiin. Nykyisin monista perinnerohdoistakin on saatavana tutkimustietoa.

Vaikka kustannus-, säilyvyys- ja hygieniasyistä tehoaineita ei aina poimita metsästä vaan kasvatetaan laboratorioissa, aitoja aineitakin kerätään. Monesti ne saadaan jonkun toisen teollisuuden sivutuotteena.

Piharatamon lehdissä on antibakteerisia aineita ja parkkiaineita, jotka nopeuttavat verenvuodon tyrehtymistä. Niitä voi käyttää sellaisinaan hoitamaan paikallisia iho-oireita, kuten hyönteisten pistoja, nirhaumia, näppylöitä ja haavoja.

Mänty

Metsäteollisuuden sivutuotteena saatavasta männyn kaarnasta jalostetaan männynkaarnauutetta, joka sisältää antioksidanttisia polyfenoleita. Nämä tehokkaat antioksidantit puolustavat soluja vapaiden happiradikaalien aiheuttamalta oksidatiiviseltä stressiltä, joka aiheuttaa solujen rapistumista eli esimerkiksi ihon näkyvää vanhenemista.

Antimikrobinen männynkuoriuute sisältää muun muassa C- ja E-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä, jotka kaikki ovat iholle tarpeellisia aineita.

Koivu on ikiaikainen suomalainen kauneudenhoitotuote. Levitä koivunlehtiöljyä kipeille lihaksille.

Koivu

Koivuvihta on yleisin suomalainen itse tehty kosmetiikkatuote. Koivun lehtien saponiinit puhdistavat miedon saippuan tavoin, eteeriset öljyt lievittävät lihas- ja nivelkipuja, vihtominen kuorii ihoa ja vilkastuttaa pintaverenkiertoa. Vihtojen lisäksi lehdistä on tehty hierontaöljyä, kylpyjä ja päänahkaa hoitavia hiushuuhteita.

Teollisesti valmistetussa kosmetiikassa on lehtiä useammin mahlaa. Ennen vanhaan mahlan kivennäis- ja hivenaineet on hyödynnetty hauteina tai kasvoveden tapaan ihottumien ja ärsytysten hoidossa. Nykyisin mahlan pehmentävää, silottavaa, ihon uudistumista aktivoivaa ja kosteustasapainoa parantavaa vaikutusta hyödynnetään erityisesti voiteissa ja ihon puhdistusaineissa.

Koivunlehtiöljy väsyneille tai kipeille lihaksille

Ainekset:

 • koivunlehtiä
 • pellavansiemenöljyä.

Näin teet koivunlehtiöljyä

 1. Täytä puhdas, keittäen tai uunissa desinfioitu lasipurkki tai -pullo kevään tai alkukesän puhtaaksi pestyillä koivunlehdillä ja kaada lehtien päälle niin paljon öljyä, kuin astiaan mahtuu.
 2. Sulje kannella tai korkilla tiiviisti.
 3. Jätä valolta ja lämmöltä suojattuun paikkaan muutamaksi viikoksi tekeytymään.
 4. Hiero väsyneille lihaksille. Huumaavan tuoksuisen koivuöljyn sanotaan jopa tasoittavan selluliittia. Öljy säilyy lämmöltä ja valolta suojattuna pari kuukautta. Jos tuoksu on eltaantunut, on aika heittää öljy pois.
Pellavansiemenöljy pehmentää ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti samalla, kun koivun tehoaineet rentouttavat lihaksia.
Raakakosmetiikka on käytettävä heti, sillä säilöntäaineettomana se pilaantuu nopeasti.

Kuusi

Kuusesta hyödynnetään antioksidanttipitoiset kerkät ja pihka. Kun kuusi vahingoittuu, se erittää vaurion suojaksi ja hoidoksi pihkaa, jonka hartsihapot hillitsevät bakteerien kasvua myös iholla ja lignaanit nopeuttavat ihovaurioiden paranemista.

Kuusenpihkalla ja siitä valmistetulla salvalla on perinteisesti hoidettu hyönteisten pistoksia, palovammoja, ihottumia, nirhaumia, paiseita ja tulehtuneita haavoja. Jos tikku menee sormeen, sen päälle sivelty pihkavoide taikoo sen yön aikana ihosta laastariin.

Pakurikääpä

Pakuriuutetta on käytetty Venäjällä perinteisesti psoriasiksen ja atopian hoitoon. Pakurilla on antioksidanttisia ja tulehdusta hoitavia ominaisuuksia, ja sen ravinnepitoisuus on poikkeuksellisen korkea. Kosmetiikassa sen tarkoitus on paitsi hillitä tulehduksia myös elvyttää ja vaalentaa tummia pigmenttihäiriöitä, joten se istuu loistavasti ikääntymisen hidastamista tavoittelevaan kosmetiikkaan.

Kotikosmetiikka hellii myös luontoa, joten aineet voi huoletta huuhtoa mökkirantaan.

Metsämarjat

Kosmetiikkateollisuus hyödyntää ainakin lakan, tyrnin, mustikkan, sianpuolukkan ja karpalon tehoja. Suomalaisten supermarjat ja niistä valmistetut kantasolu-uutteet ja siemenöljyt sisältävät muun muassa flavonoideja, A-, C- ja E-vitamiineja sekä omegarasvahappoja, jotka hoitavat ihoa kokonaisvaltaisesti. Ne suojaavat ulkopuolisilta haitoilta ja ennenaikaiselta vanhenemiselta, tehostavat solujen uusiutumista sekä kollageenisynteesiä ja tasapainottavat ihon mikrobistoa. Ainesosat hillitsevät tulehduksia ja kirkastavat, kosteuttavat, puhdistavat ja vahvistavat ihoa.

Kauneudenhoitobisneksen kenties hyödynnetyin suomalainen marja on puolukka. Iho hyötyy muun muassa lehtien sisältämästä, punakkuutta hillitsevästä arbutiinista ja marjojen ihoa suojaavasta ja silottavasta versetiinistä sekä vitamiineista ja siementen omegarasvahapoista.

Pehmentävä mustikkakuorinta kasvoille ja vartalolle

Ainekset:

 • mustikoita
 • kiteistä hunajaa.

Näin valmistat mustikkakuorinnan

 1. Kerää pieni kulhollinen mustikoita.
 2. Muussaa mustikat haarukalla. Sekoita joukkoon muutama ruokalusikallinen kiteistä hunajaa.
 3. Pyörittele tuoreena iholle ja pese pois.
Mustikoiden flavonoidit ja vitamiinit vahvistavat ja heleyttävät ihoa. Niihin sekoitettu hunaja pehmentää, kosteuttaa sekä ravitsee, ja sen kiteet kuorivat kuolleita ihosoluja.

Kirkastava ja raikastava puolukkanaamio

Ainekset:

 • puolukoita
 • kaurahiutaleita
 • kananmuna.

Näin valmistat puolukkanaamion

 1. Kerää pieni kulho puolilleen puolukoita.
 2. Muussaa marjat haarukalla. Sekoita kananmuna joukkoon.
 3. Lisää seokseen sen verran kaurahiutaleita, että koostumus muuttuu puuromaiseksi.
 4. Levitä kasvoille, kaulalle ja dekolteelle.
 5. Anna vaikuttaa 10–15 minuuttia ja huuhtele pois.
Puolukoiden hedelmähapot kuorivat ja kirkastavat sameaa ja väsynyttä ihoa. Kananmunien A-vitamiini ravitsee, ja kaura pehmentää ja rauhoittaa.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote 8.5.2015: Männyn yhdisteistä apua syövän hoitoon ja torjuntaan (Väitös: FM Lauri Polari, 13.5.2015, solubiologia ja anatomia)

Esitys: Terveyttä ja kauneutta Pohjolan marjoista, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä, VTT Luontokeskus Siida, Inari 2.3.2016

Metsään 10.5.2017 / Jenni Juntunen: Kosmetiikkaa suomalaisesta metsästä – 5 arvokasta raaka-ainetta

Julkaistu: 19.6.2019
Kommentoi »