Lumi Karmitsa elää unelmaansa neulesuunnittelijana, jonka töistä ei persoonallisuutta puutu – ”Neuleen kuvan pitää herättää reaktio”
Ihmiset
Lumi Karmitsa elää unelmaansa neulesuunnittelijana, jonka töistä ei persoonallisuutta puutu – ”Neuleen kuvan pitää herättää reaktio”
Kun neulesuunnittelija Lumi Karmitsa aloitti ensimmäisen kirjansa teon, hän hallitsi lähinnä neulonnan perusteet. Työssään hänellä on vain yksi kriteeri: sympaattisuusvaatimus.
18.1.2022
 |
Kotivinkki

"Näin joitakin vuosia sitten netissä kauniit kissalapaset ja päätin tuosta noin vain neuloa ne ystävälleni. Se oli ihka ensimmäinen kirjoneule­projektini. Kun olin saanut lapaset puikoille, tajusin heti, että voisin yhtä hyvin suunnitella kuvion itsekin. Seuraavat ­lapaset kehitin itse, ja ne päätyivät ensimmäiseen kirjaani.

Monet neulesuunnittelijat ovat neuloneet koko ikänsä. Itse aloitin melko tyhjästä. Olin oppinut oikean ja nurjan silmukan kaltaiset perusjutut koulussa, mutta muuten siirryin enemmän tai vähemmän suoraan neule­kirjan tekoon.

Lumi luki nuoruudessaan  myös Stephen Kingin kirjoja, mutta varsinaisesti ”Ihan kiltit pellet” saivat alkunsa ryijyneuloksesta, jota hän halusi hyödyntää lapasissa jonkin hahmon vallattomana tukkana.
Lumi haaveilee kokoavansa kaapeissa notkuvista neuleistaan joskus vielä näyttelyn. Suunnitteilla on myös uusia kirjoja. Kuvassa kädessä ovat Draa­matto­mat laamat -kämmekkäät. Lumin töitä löytyy Insta­gramista tililtä @lumikarmitsa.
Aasialaishenkiset Tiikerin vuosi -sukat pitävät jalat lämpi­minä. Lumilla ei ole varsinaista lempiväriä, mutta kirkkaat sävyt luovat kirjoneuleeseen hyvää ja hyödyllistä kontrastia.

Uusien mallien suunnittelu on konkreettista ajatustyötä. Mietin, minkälainen kuva voisi toimia lapa­sessa tai sukassa ja teen paljon luonnoksia. Pidän yöpöydän laatikossa paperia ja ryhdyn joskus luonnostelemaan mallia keskellä yötä idean pälkähdettyä päähäni. Yleensä käytän kuitenkin tietokoneohjelmaa.

Minulla on suunnitellessa vain yksi kriteeri: sympaattisuusvaatimus. Kuvan täytyy herättää jonkinlainen reaktio ovat sukat sitten söpöt, hauskat tai karmivat. On haaste saada kuvattua hahmo tunnistettavasti, saati sitten herätettyä jokin tunne 30 silmukkaa leveässä tilassa. Siihen kuitenkin aina pyrin. Omista malleista onkin todella palkitsevaa saada innostunutta palautetta. Silloin tiedän onnistuneeni.

Lumi kuuntelee neuloessaan äänikirjoja, joita hänen tulee vuodessa kuunneltua noin 60.
Eläimet ovat Lumille tärkeitä ja neuleiden aiheena ehtymätön itsestäänselvyys. ”Jos en luonnostelisi neuleisiin eläimiä, niin en tiedä mitä sitten.”
12-vuotias venäjäntoy-chihuahua Kaaleppi on kärsivällinen kumppani ja malli. Kaalepin näköisolentoja voi bongata useasta Lumin neulemallista ja koirapappa on myös poseerannut Lumin kaikissa kirjoissa juustopalkalla. Myös meksikolaishenkisissä Amigot-sukissa on tuttua näköä.

Sukat ovat suunnittelun kannalta lempivaatekappaleeni. Sukkien tila on haastavan rajallinen, mutta ne valmistuvat palkitsevan nopeasti, eikä purkaminenkaan tunnu pahalta. Pinnani ei toistaiseksi ole venynyt juurikaan paitojen suunnitteluun ja neulomiseen.

Toisaalta hion yksittäistä sukka- tai lapasmallia pitkäänkin, jotta siitä tulisi mahdollisimman viimeistelty. Lempilapseni onkin aina työn alla oleva malli.

Kissalapaset olivat Lumin ensimmäinen kirjoneule­projekti. Kuvan Tuuti­lullaa-lapaset ovat Lumin yhdeksännet kissalapaset.
Kosiomatkasukat nostavat hymyn huulille. Tunteiden herättäminen on Lumille uutta mallia luodessa tärkein tavoite. Materiaali ja värit tulevat vasta sen jälkeen.
Uusia ideoita Lumi saa siihen tahtiin, ettei hän ehdi eikä jaksa neuloa ihan kaikkea. Toukokuussa ilmestynyttä Villit vanttuut & vallattomat villasukat 3 -kirjaa Lumi teki kolme vuotta. Se oli hänen neljäs kirjansa.

Neulominen koukutti minut heti. Olen aina tehnyt kaikenlaista luovaa, mutta esimerkiksi kirjoittaminen ja piirtäminen aiheuttavat minulle itsekriittisenä ihmisenä runsaasti luomisen tuskaa. Neulominen ei. Se oli heti alusta asti vapauttavan helppoa ja mukavaa ja vei minut mennessään.

Koska pidän neulomisesta, vapaa- ja työaikani ero on ollut pitkään häilyvä. Kun aloitin neulomisen, saatoin neuloa kaksitoistakin tuntia päivässä. Moni neuloja ei ehkä uskoisi, että neulomiseenkin voi kyllästyä. Siksi yritän rajoittaa päivieni pituutta. Ostin kesällä sup-laudan neulomisen täydelliseksi vastapainoksi."

Kommentoi »