
Louhisaaren juoma on Mannerheimin suvun kuuluisa kesäjuoma, jota on valmistettu 1800-luvulta asti – nappaa alkuperäinen resepti!
Louhisaaren juoma, toiselta nimeltään Marskin sima, on raikkaiden kesäjuomien klassikko. Louhisaaren kartanon kahvilan emäntä paljastaa alkuperäisen, marsalkka Mannerheimin äidin kehittämän reseptin!
Oli vuosi 1991, kun Kaarina Ylhäinen päätti perustaa miehensä kanssa kesäkahvilan Louhisaaren kartanon kantatilalle, jonka he olivat ostaneet muutamaa vuotta aiemmin. Avaamisen jälkeen lehteen oli kirjoitettu ikävä yllätys: ”Kunnollinen Louhisaaren kartanon kahvila, kun sieltä ei saa edes Louhisaaren juomaa!”
– Minä otin ja annoin tukkapöllyä itselleni, kertoo Kaarina.
Louhisaaren juoma on seudun perinnejuoma, sillä kartano on Carl Gustaf Emil Mannerheimin synnyinkoti, ja Louhisaaren juoman resepti on hänen äitinsä Hélène Mannerheimin kehittämä.

Kaarina ei olisi kuitenkaan voinut valmistaa juomaa mitenkään, sillä kantatilan pihalla kasvoi vain kolme mustaherukkapensasta, eikä niistä olisi saanut tarpeeksi limonaadia myyntiin. Mutta koska kahvilaan vaadittiin juomaa lehdistössä asti, päätti Kaarina kysyä tuttavat ja naapurit läpi, josko keltään löytyisi mustaherukan lehtiä.
Sinnikkyys palkittiin ja pikkuhiljaa juomaa alettiin jälleen valmistamaan syntyperäisellä seudullaan. Nykyään kesäkahvilan pihassa kasvaa kymmeniä mustaherukkapensaita ja klassikkojuomaa myydään siellä päivittäin.
Ikuinen kesän klassikko
Juoma maistuu parhaalta Kaarinan mukaan kylmänä. 1800-luvun lopulla sitä tehtiin saviruukkuihin ja säilytettiin kellareissa, mutta nykyään jääkaappi ajaa oivasti kylmäkellareiden aseman.
Alusta asti se on ollut suosittu kesäpäivän piristys:
– Kun Mannerheimeille saapui vieraita kylään linnaan, haettiin juomaa kellarista ja tarjottiin tervetuliaismaljana. Se on alkoholiton, joten se sopii kaikille niin juhlaan kuin janojuomaksikin edelleen, Kaarina kertoo.

Ei sitruunahapolle
Juoman alkuperäistä reseptiä ei ole suojeltu, ja siksi siitä liikkuu monenlaisia versioita.
– Jossain kulkee resepti, jonka mukaan juoma valmistetaan sitruunahapon kanssa, mutta se ei ole se oikea juoma, kertoo Kaarina.
Kahvilassa juomaa valmistetaan kuitenkin alkuperäisellä reseptillä: juoma tehdään hiivaan, jota kuuluu olla vain kuivan herneen kokoinen pala.
Louhisaaren juoma
Resepti: Hélène Mannerheim/Kaarina Ylhäinen, Louhisaaren Kartanon kahvila
Alkuperäisen Louhisaaren juoman ainekset:
- 10 l vettä
- melkein ämpärillinen tuoreita tai n. 100 g kuivattuja mustaherukan lehtiä
- 1 kg hienoa sokeria
- 2 sitruunaa
- kuivan herneen kokoinen pala hiivaa
Louhisaaren juoma –ohje:
- Purista sitruunoista mehu ja raasta kuoret.
- Kaada kiehuva vesi mustaherukan lehtien, sokerin, sitruunamehun ja -raasteen päälle.
- Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten hiiva.
- Jätä juoma käymään huoneenlämpöön seuraavaan päivään asti. Siivilöi ja pullota juoma, jonka jälkeen laita se jääkaappiin kylmään. Kesältä maistuva Louhisaaren juoma on valmista 8–9 päivän kuluttua.
Huom! Käymisteitse valmistettu juoma saattaa sisältää pienen määrän alkoholia.
Oikaisu 12.7. klo 11.37 Carl Gustaf Emil Mannerheimin nimi muutettu oikein Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Oikaisu 12.7. klo 11.37 Muokattu jutun käymisprosessia koskevaa kohtaa.