Viherpiha

Lipstikan kasvatus

Lipstikan kasvatus

Yhdestä liperin eli lipstikan taimesta kasvaa komea pehko, josta riittää satoa jopa suurperheelle. Voimakas maku antaa ruokiin potkua.
Teksti Leena Raivio
Kuvat Paavo Martikainen
Mainos

Kotitarpeisiin lipstikkaa on kätevintä lisätä jakotaimista keväällä tai syksyllä. Täysikasvuisesta kasvista lohkaistaan lapiolla osa juurineen. Liperiä voi jakaa noin kolmen vuoden välein. Se lähtee kasvamaan myös pelkästä juurenpalasta. Valmiita taimia saa myös taimimyymälöistä.

Siemenestä kasvatus

Siemenestä kasvattamalla menee muutama vuosi ennen kuin liperi kasvaa täyteen kokoonsa. Siemenkylvö on paras vaihtoehto, jos halutaan perustaa suuri viljelmä. Esikasvatus aloitetaan sisällä tai kasvihuoneessa toukokuussa, avomaalla siemenet kylvetään taimipenkkiin kesäkuussa.


  • Riviväli on 40 senttiä, kylvösyvyys 2 senttiä.

  • Metrille tulee noin 60 siementä.

  • Lopullinen taimiväli on noin 60 senttiä.

Siemenestä kasvattaminen on hidasta mutta helppoa. Siemeniä ei pidä säilytellä kauan, sillä ne menettävät nopeasti itävyytensä. Nuoria taimia pitää kastella, mutta myöhemmin kasvi pärjää hyvässä maassa omin voimin. Kompostimulta tai muu eloperäinen kate parantaa kosteuden säilymistä.

Lipstikan käyttö

Liperin omintakeinen maku tuntuu sen kaikissa kasvinosissa. Maku on niin hallitseva, ettei liperin kanssa tarvita muita yrttejä.

Tuoreista lehdistä saa ytyä salaatteihin, ja niitä voi käyttää kuten pinaattia. Ne sopivat myös keittoihin, muhennoksiin ja pataruokiin.

Kuivatuissa lehdissä on voimakkaampi maku kuin tuoreissa. Kuivattu lehtisilppu voilla voidellun paahtoleivän päällä on herkullista.

Nuoria varsia voi höyryttää ja tarjota voisulan tai valkokastikkeen kanssa. Ne sopivat myös pataruokiin ja keittoihin.

Juurta käytetään keittoihin, liharuokiin ja rohdokseksi.

Siemeniä käytetään murskattuina perunamuhennokseen sekä riisin ja salaattien mausteena. Niillä myös maustetaan liköörejä ja muita juomia.

Kukatkin ovat syötäviä ja niillä voi koristella salaatteja.

Sadonkorjuu ja säilöntä

Lehdet korjataan ennen kukintaa. Ne kuivataan ilman varsia puhtaan pyyhkeen päällä lämpimässä paikassa, vaikka jääkaapin tai pakastimen päällä. Lämmin, puhdas ja ilmava ullakko sopii myös tarkoitukseen. Kuivaamiseen menee useampi päivä. Kuivatut lehdet säilytetään tiiviissä lasipurkissa valolta suojassa. Lehtiä voi säilöä myös niiden ollessa kiinni versoissa.

Siemenet kerätään, kun siemenkodat muuttuvat ruskeiksi. Ne laitetaan paperipussiin ja kuivatetaan viileässä paikassa. Keruu onnistuu parhaiten kuivalla säällä.

Juurisatoa saadaan kolmantena tai neljäntenä kesänä. Juuret pestään, pilkotaan pieniksi ja kuivataan. Kuivatussa juuressa aromit säilyvät hyvin.

Liperi, Levisticum offi cinale


  • Monivuotinen.

  • Laaja, syvälle ulottuva juuristo.

  • Ravinteikas, kostea ja läpäisevä maa.

  • Aurinkoinen tai lievästi varjoisa paikka.

  • Voimakas, monivivahteinen maku.

  • Satoa jo aikaisin keväällä.

  • Lisäys juurakkoa jakamalla.

Lue lisää:

Opas mintun kasvatukseen

Näin kasvatat salaattia

Tee yrteille suotuisa kasvupaikka kivistä

Julkaistu: 13.3.2015
Katso myös nämä