Lipstikkaa on kätevintä lisätä jakotaimista keväällä tai syksyllä. Täysikasvuisesta kasvista lohkaistaan lapiolla osa juurineen. Liperiä voi jakaa noin kolmen vuoden välein. Se lähtee kasvamaan myös pelkästä juurenpalasta. Valmiita lipstikan taimia saa myös taimimyymälöistä.
Lipstikan kasvatus siemenestä
Siemenestä kasvattamalla menee muutama vuosi ennen kuin liperi kasvaa täyteen kokoonsa. Siemenkylvö on kuitenkin paras vaihtoehto, jos halutaan perustaa suuren lipstikkaviljelmän. Esikasvatus aloitetaan sisällä tai kasvihuoneessa toukokuussa, avomaalla lipstikan siemenet kylvetään taimipenkkiin kesäkuussa.
- Riviväli on 40 senttiä, kylvösyvyys 2 senttiä.
- Metrille tulee noin 60 siementä.
- Lopullinen taimiväli on noin 60 senttiä.
Siemenestä kasvattaminen on hidasta mutta helppoa. Siemeniä ei pidä säilytellä kauan, sillä ne menettävät nopeasti itävyytensä. Nuoria taimia pitää kastella, mutta myöhemmin kasvi pärjää hyvässä maassa omin voimin. Kompostimulta tai muu eloperäinen kate parantaa kosteuden säilymistä.
Lipstikan käyttö
Liperin omintakeinen maku tuntuu sen kaikissa kasvinosissa. Maku on niin hallitseva, ettei liperin kanssa tarvita muita yrttejä.
Tuoreista lehdistä saa ytyä salaatteihin, ja niitä voi käyttää kuten pinaattia. Ne sopivat myös keittoihin, muhennoksiin ja pataruokiin.
Kuivatuissa lehdissä on voimakkaampi maku kuin tuoreissa. Kuivattu lehtisilppu voilla voidellun paahtoleivän päällä on herkullista.
Nuoria varsia voi höyryttää ja tarjota voisulan tai valkokastikkeen kanssa. Ne sopivat myös pataruokiin ja keittoihin.
Lipstikan juurta käytetään keittoihin, liharuokiin ja rohdokseksi.
Siemeniä käytetään murskattuina perunamuhennokseen sekä riisin ja salaattien mausteena. Niillä myös maustetaan liköörejä ja muita juomia.
Lipstikan kukatkin ovat syötäviä ja niillä voi koristella salaatteja.
Lipstikan sadonkorjuu ja säilöntä
Lehdet korjataan ennen kukintaa. Ne kuivataan ilman varsia puhtaan pyyhkeen päällä lämpimässä paikassa, vaikka jääkaapin tai pakastimen päällä. Lämmin, puhdas ja ilmava ullakko sopii myös tarkoitukseen. Kuivaamiseen menee useampi päivä. Kuivatut lipstikan lehdet säilytetään tiiviissä lasipurkissa valolta suojassa. Lehtiä voi säilöä myös niiden ollessa kiinni versoissa.
Lipstikan siemenet kerätään, kun siemenkodat muuttuvat ruskeiksi. Ne laitetaan paperipussiin ja kuivatetaan viileässä paikassa. Keruu onnistuu parhaiten kuivalla säällä.
Juurisatoa saadaan kolmantena tai neljäntenä kesänä. Juuret pestään, pilkotaan pieniksi ja kuivataan. Kuivatussa juuressa aromit säilyvät hyvin.
Lipstikka eli liperi, Levisticum offi cinale
- Monivuotinen.
- Laaja, syvälle ulottuva juuristo.
- Ravinteikas, kostea ja läpäisevä maa.
- Aurinkoinen tai lievästi varjoisa paikka.
- Voimakas, monivivahteinen maku.
- Satoa jo aikaisin keväällä.
- Lisäys juurakkoa jakamalla.