Uskoisitko, että nämä eläimet, kukat ja korkkarit ovat sokeria ja suklaata? Liisa Hiltunen tekee hätkähdyttäviä kakkukoristeita kotikeittiössä
Liisa Hiltunen, 42, taiteilee harrastuksenaan veistoksellisia kakkuja, joiden koristelua hän on opetellut verkkokursseilla. Hän osoittaa leipomalla myös rakkautta läheisilleen. ”On ihanaa, kun kakkuni ilahduttavat muita”, Liisa sanoo.
Helsinkiläinen Liisa Hiltunen rakastaa leipomista ja viimeistelee kakkunsa hätkähdyttävän yksityiskohtaisilla kukilla, korkkareilla tai eläinhahmoilla. Sairaanhoitajana työskentelevä Liisa on inspiroitunut erityisesti brittiläisestä kakkutaiteesta. Koska kakkutaidekulttuuri ei näy vielä kovin vahvasti Suomessa, Liisa tilaa välillä muotoilusuklaata ja koristetarvikkeita Iso-Britanniasta tai Yhdysvalloista asti.


Liisa, kuinka innostuit kakkutaiteesta?
Olen pikkutytöstä asti rakastanut leipomista ja uskallan sanoa, että olen aina ollut hyvä käsistäni. Kuvaamataito oli koulussa vahvuuksiani. Kun aikuistuin, sain lapsia ja ruokapöydän ympärille tuli enemmän syöjiä, leipomisesta tuli vielä mukavampaa kuin aiemmin. Ymmärsin, että taidan osoittaa ruoalla myös rakkautta. Muistan omasta lapsuudestanikin tuoksun, kun äitini leipoi.
Kakkutaiteesta ja koristeluista innostuin kolme vuotta sitten, kun löysin netistä brittiläisen Emma Jaynen, kakkutaiteilijaidolini. Jokin värähti, kun näin hänen muotoilusuklaasta tekemänsä uskomattoman yksityiskohtaisen ja aidon näköisen lampaan pään. Oli pakko selvittää, miten se oli tehty. Hän on taiteillut myös esimerkiksi upean makaavan hevosen ja kuningas Charlesin kasvot. Briteissä kakkutaide on aivan omalla tasollaan, siellä järjestetään jopa kakkunäyttelyitä ja -messuja.
Osallistuin Emman verkkokurssille, jossa kokeilin ensimmäistä kertaa muotoilusuklaata ja opettelin tekemään siitä itsenäisesti kolmiulotteisen lampaan pään. Oli huikea fiilis huomata, että pystyn toteuttamaan itse realistisen näköisen koristeen.



Miten kakkusi syntyvät?
Jaan kakkujen työstämisen usein esimerkiksi kolmelle päivälle. Ensimmäisenä päivänä leivon kakkupohjat, toisena päivänä täytän kakut ja kolmantena teen viimeiset koristelut.
Jos haluan kakkuun monta kerrosta ja suorina ja tasaisina pysyvät reunat, tykkään käyttää kakkupohjissa rasvaa. Jos teen matalan ja vaikka voikreemillä reunustetun kakun, jossa reunat saavat hieman elää, uskallan käyttää perinteisempää sokerikakkupohjaa.
Muotoilen kakkujen päälle tulevat kolmiulotteiset hahmot sokerimassasta. Tärkeimmät työvälineeni koristelussa ovat sokerimassa, kaulin, siveltimet sekä elintarvike- ja tomuvärit.
Käyttäisin mielelläni enemmänkin muotoilusuklaata, mutta sitä ei valitettavasti oikein saa Suomesta. Muotoilusuklaa on muovailtavaksi soveltuvaa suklaamassaa, jota on valmiiksi eri väreissä. Se antaa mahdollisuuden tehdä erilaisia figuureja niin, että se muistuttaa oikeastaan kuvanveistoa.



Kuinka kauan koristeen tekemisessä menee?
Minulle tulee työskennellessä flow-tila. En huomaa ajankulua, nälkää tai mitään, mitä tapahtuu ympärillä. Pupufiguuria tein kakkualustalla päällystetyllä jalustalla muistaakseni pari päivää, vaikkakaan en aamusta iltaan. Aikaa saattaa mennä koristeen viimeistelyssä helposti kuusikin tuntia. Olen visuaalisesti tarkka.
Vaikka koristeet ovatkin sokeria ja suklaata, niitä ei ole tarkoitettu syötäviksi, vaan ne nostetaan syötävän kakun päälle. Sokerikukissa on usein myös ohutta kukkalankaa varsissa ja terälehdissä.



Mistä saat ideat kakkuihin?
Monenlaiset kauniit asiat tekevät minuun voimakkaan vaikutuksen. Monesti päädyn pohtimaan, pystyisinkö tuomaan niitä jollakin lailla kakkuihin. Rakastan korkokenkiä. Kun hankin suunnittelija Sophia Websterin ikoniset korkokengät, keksin tehdä perhosmaiset korkkarit myös sokerimassasta.
Kakut ovat minulle tapa toteuttaa luovaa puoltani. Mitä jälkiruokiin ja leivontaan tulee, olen esteetikko. Haluan, että leivonnainen on kaunis ja koristeltu.
”Minulle tulee työskennellessä flow-tila. En huomaa ajankulua, nälkää tai mitään, mitä tapahtuu ympärillä.”



Mitä harrastus tuo elämääsi?
Teen kakkuja lähinnä perheelle ja lähipiirille. On ihanaa ilahduttaa muita. Luova harrastus on vastapainoa työlle, vaikka tarkkuus onkin niille yhteistä. Kakut ovat katoavaisia, parhaimmillaan onnistuessaan hetken taidetta.