Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kakkutaiturin koristeet

Uskoisitko, että nämä eläimet, kukat ja korkkarit ovat sokeria ja suklaata? Liisa Hiltunen tekee hätkähdyttäviä kakkukoristeita kotikeittiössä

Liisa Hiltunen, 42, taiteilee harrastuksenaan veistoksellisia kakkuja, joiden koristelua hän on opetellut verkkokursseilla. Hän osoittaa leipomalla myös rakkautta läheisilleen. ”On ihanaa, kun kakkuni ilahduttavat muita”, Liisa sanoo.

Helsinkiläinen Liisa Hiltunen rakastaa leipomista ja viimeistelee kakkunsa hätkähdyttävän yksityiskohtaisilla kukilla, korkkareilla tai eläinhahmoilla. Sairaanhoitajana työskentelevä Liisa on inspiroitunut erityisesti brittiläisestä kakkutaiteesta. Koska kakkutaidekulttuuri ei näy vielä kovin vahvasti Suomessa, Liisa tilaa välillä muotoilusuklaata ja koristetarvikkeita Iso-Britanniasta tai Yhdysvalloista asti.

Liisa koristelemassa kakkua.
Liisan kakkuharrastukselle ja hänen työlleen sairaanhoitajana yhteistä on tarkkuus. Pyöreä kakku on sokerimassasta, jossa on koristeena kukkakuosista syötävää sokeripaperia.
Sokerista tehty kukka
Kukat Liisa teki kukkamassasta, jota voi kaulia erittäin ohueksi. Hän värjää kukat elintarvikeväreillä, tomuväreillä ja kimalleväreillä. Eri kukkalajikkeille on omia muotteja.

Liisa, kuinka innostuit kakkutaiteesta?​

Olen pikkutytöstä asti rakastanut leipomista ja uskallan sanoa, että olen aina ollut hyvä käsistäni. Kuvaamataito oli koulussa vahvuuksiani. Kun aikuistuin, sain lapsia ja ruokapöydän ympärille tuli enemmän syöjiä, leipomisesta tuli vielä mukavampaa kuin aiemmin. Ymmärsin, että taidan osoittaa ruoalla myös rakkautta. Muistan omasta lapsuudestanikin tuoksun, kun äitini leipoi.

Kakkutaiteesta ja koristeluista innostuin kolme vuotta sitten, kun löysin netistä brittiläisen Emma Jaynen, kakkutaiteilijaidolini. Jokin värähti, kun näin hänen muotoilusuklaasta tekemänsä uskomattoman yksityiskohtaisen ja aidon näköisen lampaan pään. Oli pakko selvittää, miten se oli tehty. Hän on taiteillut myös esimerkiksi upean makaavan hevosen ja kuningas Charlesin kasvot. Briteissä kakkutaide on aivan omalla tasollaan, siellä järjestetään jopa kakkunäyttelyitä ja -messuja.

Osallistuin Emman verkkokurssille, jossa kokeilin ensimmäistä kertaa muotoilusuklaata ja opettelin tekemään siitä itsenäisesti kolmiulotteisen lampaan pään. Oli huikea fiilis huomata, että pystyn toteuttamaan itse realistisen näköisen koristeen.

Kukkakoristeinen kakku
Kukkakakku on tapetoitu kauttaaltaan syötävällä sokeripaperilla, jolloin pinnasta tuli maalauksellinen. Kakun päällä on Liisan tekemät sokerikukat ja sokeripaperin alla on suklaaganache. Sokeripaperit Liisa tilasi Yhdysvalloista. Liisa julkaisee kuvia kakuistaan Instagramissa @liisasusan
Koirakakku
Liisa teki kolmiulotteisen koirakakun perheen edesmenneen lemmikin, kultaisennoutaja Artun muistoksi. Pää ei ole syötävä, ja sen sisällä on pallomainen muotti. Silmät Liisa tekee usein kovettamalla ensin sokerimassan siihen tarkoitetulla cmc-jauheella ja maalamalla sitten iirikset. Kiiltoa saa esimerkiksi kiiltosprayllä tai nesteellä, joka sisältää sellakkaa.
Tomuvärejä purkissa
Tomuvärit ovat koristelussa monikäyttöisiä. Ne toimivat erilaisilla pinnoilla, ja niistä voi tehdä maalia. Liisalla on tomuvärejä eri sävyissä viitisenkymmentä. Eniten hän käyttää niitä sokerikukissa ja eläinhahmoissa.

Miten kakkusi syntyvät?

Jaan kakkujen työstämisen usein esimerkiksi kolmelle päivälle. Ensimmäisenä päivänä leivon kakkupohjat, toisena päivänä täytän kakut ja kolmantena teen viimeiset koristelut.

Jos haluan kakkuun monta kerrosta ja suorina ja tasaisina pysyvät reunat, tykkään käyttää kakkupohjissa rasvaa. Jos teen matalan ja vaikka voikreemillä reunustetun kakun, jossa reunat saavat hieman elää, uskallan käyttää perinteisempää sokerikakkupohjaa.

Muotoilen kakkujen päälle tulevat kolmiulotteiset hahmot sokerimassasta. Tärkeimmät työvälineeni koristelussa ovat sokerimassa, kaulin, siveltimet sekä elintarvike- ja tomuvärit.

Käyttäisin mielelläni enemmänkin muotoilusuklaata, mutta sitä ei valitettavasti oikein saa Suomesta. Muotoilusuklaa on muovailtavaksi soveltuvaa suklaamassaa, jota on valmiiksi eri väreissä. Se antaa mahdollisuuden tehdä erilaisia figuureja niin, että se muistuttaa oikeastaan kuvanveistoa.

Pupukakku
Pupukakku on Liisan esikoisen Oliverin suklainen syntymäpäiväkakku. Juhlia vietettiin pääsiäisen aikaan. Kakku riitti noin seitsemälle hengelle, sillä se oli syötävissä kaulasta alaspäin. ”Huikeitakin kakkuja raaskii syödä, kun herkuttelun ottaa huumorin kannalta”, Liisa kertoo.
Pandakakku
Muotoilusuklaasta tehty pandakakku toteutti perhetutun toiveen. Liisa tutustui ensin pandojen ulkonäköön kuvien ja videoiden avulla. Pään tekemiseen meni parisen päivää. Mustissa kohdissa on mustaa geeliväriä ja mustaa tomuväriä. Turkkia on elävöitetty koristeluun tarkoitetulla tikulla.
Linnakakku
Hulppea linna on Liisan pojan Samuelin 1-vuotiskakku, joka keräsi juhlissa paljon ihasteluja. Uloin pinta, tornit ja liehuvat liput on tehty sokerimassasta. Kaikki kakun kerrokset olivat eri makuisia.

Kuinka kauan koristeen tekemisessä menee?

Minulle tulee työskennellessä flow-tila. En huomaa ajankulua, nälkää tai mitään, mitä tapahtuu ympärillä. Pupufiguuria tein kakkualustalla päällystetyllä jalustalla muistaakseni pari päivää, vaikkakaan en aamusta iltaan. Aikaa saattaa mennä koristeen viimeistelyssä helposti kuusikin tuntia. Olen visuaalisesti tarkka.

Vaikka koristeet ovatkin sokeria ja suklaata, niitä ei ole tarkoitettu syötäviksi, vaan ne nostetaan syötävän kakun päälle. Sokerikukissa on usein myös ohutta kukkalankaa varsissa ja terälehdissä.

Sokerinen kosmoskukka
Liisa teki ensimmäiset sokerikukkansa noin viisi vuotta sitten. Kosmoskukkaa Liisaa innostui kokeilemaan tilattuaan silikonimuotin, jolla pystyi jäljittelemään sen terälehden pintakuvioita.
Sokerista tehty korkokenkä
Sophia Websterin perhosaiheiset korkokengät toimivat mallina tälle koristeelle. Massan Liisa teki tomusokerista, cmc-jauheesta ja vedestä. Oikeassa kengässä on hologrammimainen pinta, jonka toteutus koristeeseen vaati pohdintaa. Kiilto syntyi hopeisella tomuvärillä ja sellakkaa sisältävällä syötävällä kiiltosprayllä.
Pienet ympyräkakut
Pienet ympyräkakut syntyivät arjen testailuna. Niiden tekemiseen Liisa käytti apuna silikonimattoa, jossa on puoliympyrän mallisia syvennyksiä. Hän yhdisti valmiit puoliympyrätkakut palloiksi, jotka päällysti sokerimassalla. Halkaisijaltaan noin 7 cm:n kokoiset olivat kauttaaltaan syötäviä, sisällä on mansikkainen täyte.

Mistä saat ideat kakkuihin?

Monenlaiset kauniit asiat tekevät minuun voimakkaan vaikutuksen. Monesti päädyn pohtimaan, pystyisinkö tuomaan niitä jollakin lailla kakkuihin. Rakastan korkokenkiä. Kun hankin suunnittelija Sophia Websterin ikoniset korkokengät, keksin tehdä perhosmaiset korkkarit myös sokerimassasta.

Kakut ovat minulle tapa toteuttaa luovaa puoltani. Mitä jälkiruokiin ja leivontaan tulee, olen esteetikko. Haluan, että leivonnainen on kaunis ja koristeltu.

”Minulle tulee työskennellessä flow-tila. En huomaa ajankulua, nälkää tai mitään, mitä tapahtuu ympärillä.”
Liisa koristelemassa kakkua
Kakkujen koristelu on hidasta puuhaa. Liisa pitää eniten pähkähulluista ja persoonallisista ideoista, joita ei ole ihan helppo toteuttaa. Apuna toimii usein diplomi-insinööripuoliso Mikko, joka rakentaa kakuille muun muassa tukirakenteita tai 3D-muotteja.
Punaiset sokeriset korkokengät
Liisa testailee mielellään uusia juttuja, haluaa haastaa itseään ja kehittää taitojaan. Punaisiin korkkareihin Liisa halusi kokeilla chilinpunaista tomuväriä, mistä jäi hauskat muistot. Väri onnistui leviämään hienojakoisesti koko keittiöön.
Ruusukuvioiset korkokengät
Vihreisiin ja ruusukoristeisiin korkokenkiin Liisa maalasi siveltimellä ruusuja. Lopputulos on herkkä ja kaunis.

Mitä harrastus tuo elämääsi?

Teen kakkuja lähinnä perheelle ja lähipiirille. On ihanaa ilahduttaa muita. Luova harrastus on vastapainoa työlle, vaikka tarkkuus onkin niille yhteistä. Kakut ovat katoavaisia, parhaimmillaan onnistuessaan hetken taidetta.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt