Kevätkesä on kerrannaisten pionitulppaanien juhla-aikaa Maarit Rainion puutarhassa Turussa. Siniliila ’Blue Diamond’ on vierailumme aikaan jo ehättänyt hieman haalistua, mutta Maaritin mielestä paras on vielä edessä: kukka on kauneimmillaan vasta päivän tai parin päästä, hieman ränsistyneenä.
– Kerrannainen kukka osaa räpsähtää todella tyylikkäästi. Kun kaikki terälehdet ovat levällään, kukka on kuin ruusu tai taideteos, Maarit kuvailee suloiselta tuoksuvaa lempilajikettaan.
Iso osa Maaritin tulppaaniharrastusta on eri lajikkeiden värien ja ominaisuuksien seuraaminen sekä ihastelu lähietäisyydeltä. Valkoisen ’Exotic Emperor’ -tulitulppaanin uloimpia kapeita terälehtiä kirjavoivat herkät vihreät raidat.
– Tämä on kuin lumpeenkukka, Maarit esittelee kämmenenkokoista kukkaa.
Sen seurana kasvavan ’Abban’ punainen kerrannainen kukka tuo Maaritista mieleen pionin. Samankokoisine terälehtineen lajike näyttää poikkeuksellisen symmetriseltä.
– Miten kukka voikin olla kuin viivoittimella vedetty!
Maaritista on kiehtovaa seurata tulppaanien koko elinkaarta pienestä piipasta kuihtumiseen saakka. Sipuleita hän ei raatsi heittää pois, vaan nostaa ne kukinnan jälkeen maasta ja kuivattaa ja säilyttää ne ilmavassa ulkovarastossa syksyiseen istutukseen saakka.
– Se vaatii työtä, mutta on toisaalta ihana ja olennainen osa puutarhaharrastusta. En vain istuta kasvia vaan myös hoidan sitä, Maarit sanoo ja korostaa riittävän lannoituksen merkitystä tulppaanien kukinnan kestolle ja hehkuville väreille.
– Hiekkaisella etupihalla tulppaaneita on myös kasteltava kukinnan pidentämiseksi.
Värikylläisen tulppaanikevään Maarit varmistaa istuttamalla syksyisin myös uusia sipuleita varsinkin suosikeistaan, kerrannaiskukkaisista ’Blue Diamondista’ ja ’Angeliquesta’, jotka kukkivat samaan aikaan ja sointuvat kauniisti yhteen. Vaaleanpunainen ’Angelique’ pääsee aina mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, sillä varjossa sen kukat jäävät kalvakan valkoisiksi.
Savisella takapihalla Maarit istuttaa sipulit kohopenkkeihin hedelmäpuiden alustoille.
Lajikkeiden nimet tulevat Maaritilta kuin tykin suusta. Syynä on hänen valokuvamuistinsa. Maarit hyödyntää ominaisuutta myös tilastojen ulkoa opettelussa. Kasvilajien ja lajikkeiden lisäksi hän muistaa esimerkiksi suosikkijoukkueensa Turun Palloseuran pelaajien pituudet ja painot sekä runkosarjan ja pudotuspelien maalit ja syötöt.
TPS:n mustavalkoiset värit ovat pitkään leimanneet Maaritin kodin sisustusta sekä hänen pukeutumistaan. Puutarhassa Maarit kuitenkin nauttii säkenöivimmistä väreistä ja varsinkin lempiväristään siniliilasta.
Kevään ensimmäinen kukintavuoro onkin varattu isoja mättäitä hallitsevalle ’Ruby Giant’ -tähtisahramille. Kevään edetessä vuoroon tulevat vaaleanpunaiset ja siniliilat tulppaanit, myöhemmin ’Bright Diamond’ -liljat ja roosat ’Stargazer’-idänliljat, jotka ovat Maaritin mielestä erityisen kestäviä.
Maarit pysyttelee valitsemissaan väreissä ja lajikkeissa visusti ja toistaa niitä eri puolilla pihaa. Näin koko paikka vaihtaa väriä yhtenä rintamana.
– Ajattelen pihan olevan kuin liukuvärjätty.
Puutarha kiertää taloa selkeinä tiloina, joilla kullakin on oma teemansa. Tilasta toiseen kuljetaan usein erilaisten köynnösten verhoamien kaariporttien kautta.
– Tontin tasaisuus on puutarhan suurimpia ongelmia. Portit tuovat korkeuseroja ja auttavat rajaamaan tiloja.
Laatoilla katetusta sisääntulopihasta astellaan etelään avautuvalle ja tulppaanien valtaamalle etupihalle. Sieltä matka jatkuu narsissi- ja pionialueen kautta patiolle. Tuhannen neliön tontin takaosaan sijoittuvat hyötytarha viljelylaatikoineen ja kattovesiä keräävä lammikko.
Viimeiseksi Maarit johdattaa talon länsipuolella olevaan hedelmätarhaan, joka on juuri kauneimmillaan tulppaanien kukkiessa yhtä aikaa niiden yläpuolella oksiaan levittelevien omena- ja kirsikkapuiden kanssa.
– Tulppaanitarhani on minulle ainutlaatuinen kokemus. Riennän sinne kahvimuki kourassa ja Nicolas-kissa vanavedessäni jo, kun aamuauringon ensisäteet tanssivat kukkien terälehdillä. Tulppaaneissa on jotain mykistävää ja taianomaista, joka vangitsee mielen, herkistää kaikki aistit ja saa sydämen sykkimään kiivaammin.
Maaritin tulppaanivinkit
1. Kastele kuivana keväänä
Kastelu hyödyttää tulppaaneita jo ennen kukintaa ja kukinnan aikana, jos kevät on kuiva. Kosteuden turvin kerrannaiset lajikkeet kukkivat parisen viikkoa.
2. Nosta maasta
Tulppaanit kasvattavat sivusipuleita emosipulin tilalle ja pitävät kesällä kuivasta maasta. Siksi ne hyötyvät maasta nostamisesta kukinnan jälkeen. Kun lehdet näyttävät ränsistyneiltä, irrota sipulit maasta talikolla. Laita ne kuivamaan ilmavaan ja sateelta suojattuun ulkotilaan.
3. Jaottele isot ja pienet
Erottele syksyllä isot sipulit pienistä. Istuta isot sipulit penkkiin ja pienet kasvamaan kokoa vaikkapa kasvimaan laitaan.
4. Muista lannoittaa
Anna tulppaaneille istutusvaiheessa kukkasipulilannoitetta. Erikoislannoitteen voimalla ne kasvattavat isoja ja hehkuvan värisiä kukkia. Kukinta-aikaan myös kastelulannos on monesti eduksi. Muista lannoittaa myös pieniä sipuleita, jotta ne jaksavat pulskistua ja kukkia.
5. Kasaa kohopenkki
Märkyys on talvella tulppaanien suurin uhka. Kasaa tiiviillä maalajilla tulppaanille kunnon kohopenkki, josta vesi valuu pois.