Laventelintuoksuinen imuri ja 13 muuta vinkkiä, jotka tekevät siivouksesta kivaa
Sisustus
Laventelintuoksuinen imuri ja 13 muuta vinkkiä, jotka tekevät siivouksesta kivaa
Miten selvitä koiraperheen kurarumbasta? Miten ratkaista katoilevien avainten ja lattialla lojuvien legojen ongelma? Valkoisen Harmajan Suvi, Pihkalan Maija ja muut Meilläkotona-sivuston bloggarit jakavat parhaat siivous- ja järjestelyoivalluksensa. 
3.4.2017
 |
Meillä kotona

1. Jotain sisään, jotain ulos – Maija, Pihkala

Hallittu tavaramäärä on kotini järjestyksen avain. Käyn säännöllisesti kaappeja läpi, ja kierrätän käyttämättömiä tavaroita ahkerasti. Myyn niitä kirpputoreilla tai lahjoitan eteenpäin. Yritän ylläpitää tavaratasapainoa: jos jotain uutta kannetaan sisään, täytyy jotain myös laittaa vastaavasti pois. Tavaraliikenne ei voi olla loputtomiin vain yksisuuntaista.

2. Hiuspompulat pikkukulhoihin – Suvi, Valkoinen Harmaja

Pidän pieniä, kauniita kulhoja mielelläni esillä, mutta niillä on myös funktio. Sujauttelen kulhoihin pikkutavaroita, joita löytyy lapsiperheessä sieltä täältä: yleensä hiuspompuloita ja legoja. Näin ajelehtivat pikkutavarat saa siivottua pois näkyvistä, ja kulhon avulla ne on helppo viedä oikeille paikoilleen.

3. Laventelintuoksua imurista – Henna, Koti asemalla

Imuroin imuriin kuivattuja kukanlehtiä, esimerkiksi laventelia. Näin kiva tuoksu leviää imuroidessa kotiin. Lisään myös tuoksuttomaan pesusuihkeeseen pari tippaa aromaattisia öljyjä, jotta saan kevyesti tuoksuvan pesusuihkeen.

Ei enää talouspaperin tuhlausta! lapsetkin tietävät, että Koti asemalla -blogin perheessä käytetään kauniita kestorättejä. 
Yläkaapittomissa keittiössä jää paljon potentiaalista säilytystilaa käyttämättä. Aurinko ja Kuu -blogin Prisca teetti  seinän täyteen kaappeja.

4. Kestorättejä talouspaperin sijaan – Henna, Koti asemalla

En juuri käytä talouspaperia, vaan suosin siivotessa ja lasten sotkuissa pieniä pyyhkeitä tai bambuliinoja. Keräilen pyyhkeet kauniiseen koriin, josta jokaisen perheenjäsenen on helppo napata aina uusi liina. 

5. Koko seinä kaappitilaa – Prisca, Aurinko ja Kuu

Keittiössä ei ole koskaan liikaa säilytystilaa. Teetin hankalan kokoiselle seinälle seinän kokoisen kaapistokokonaisuuden. Näin sain valtavasti lisää säilytystilaa.

6. Koiraperheen pelastus – Vilja, Muotoseikka

Kevät on tuskastuttavaa aikaa koiran omistajille: on kuraa, katupölyä ja karvanlähtöä. Oma pelastukseni ovat kevyt varsi-imuri ja suihkupullo. Kun kevyt imuri on koko ajan käden ulottuvilla, kriittisten tilojen imurointi käy hetkessä. Sen jälkeen suihkuttelen suoraan lattioille veteen sekoitettua yleispuhdistusainetta suihkupullosta ja pyyhin kostealla mikrokuitumopilla. Lattioiden siivoukseen ei mene viittä minuuttia kauempaa. Kevät on nauttimista, ei kuuraamista varten.

7. Konmaritukseen hurahtanut – Giselda, Coffee Table Diary

Koskaan ei ole vaatteeni pysyneet niin vaivatta järjestyksessä, kuin järjesteltyäni vastekaappini japanilaisella KonMari-menetelmällä. Toimii!

8. Keittiötasot puhtaiksi – Laura, Laura R

En koskaan mene nukkumaan niin, että keittiössä on sekaista. Vaikka olisin kuinka väsynyt tai tulisin kotiin myöhään, siivoan aina keittiötasot viimeistä murua myöten. Aamu alkaa paremmin siistissä keittiössä.   

9. Kynsilakat värijärjestykseen – Tea-Mariia, Tea-Mariian koti

Olen hurahtanut täysin vetolaatikoiden sisälle hankittaviin säilytysbokseihin. Olen ostanut meikkipöytäni laatikkoon omat pikku boksit huulipunille, luomiväreille, peitetuotteille jne. Myös kylpyhuoneen laatikossa on sama juttu: siellä on oma lokerikko pinneille, ponnareille, huulirasvoille ja kynsilakoille, jotka olen järjestänyt värijärjestykseen. Näin kaikki löytyy!

Kun siivousvälineet ovat osa sisustusta, ne voi hyvällä omallatunnolla jättää näkyville! Näin tekee myös Esmeralda's-blogin Essi. 
Hyvästi  romulaatikot! Pienillä erikokoisilla bokseilla organisoit laatikon kuin laatikon. 

10. Siivousvälineet sävy sävyyn – Essi, Esmeralda’s

Minun paras siivousvinkkini on, että hanki niin kivan näköiset siivousvälineet, että niihin on ilo tarttua. Kun imuri tai pesuainepullo sopivat sisustukseen, ei ole niin väliksi, jos ne joskus jäävät esille.

11. Arjen asetelma eteisessä – Prisca, Aurinko ja Kuu

Upotan eteiseen kertyvän sälän asetelmaan. Meillä on heti sisäänkäynnin vieressä taso, jolle voi laskea avaimet, kukkaron ja puhelimet. Laitan tasolle myös mukaan otettavat tavarat, kuten lapsen eväät tai allekirjoitetut kokeet.

12. Nätit piilopaikat – Maija, Pihkala

Käytän paljon koreja järjestyksen ylläpitämiseen. Niihin voi piilottaa kaikenlaista tavaraa, ja nätit korit voi jättää näkösälle, jos kaappitilaa ei ole tarpeeksi. 

13. Vinkki puutarhurille – Heidi, Viikonlopputarhuri

Siemenlaatikkoni pursuaa lähes yli, sillä olen siemenhamsteri. Lajittelen kuitenkin aikaisin keväällä kaikkien esikasvatusta vaativien lajien siemenpussit omaan nippuunsa kylvöajankohdan mukaan: Päällimmäisiksi tulevat siis chilien ja latva-artisokkien siemenet, jotka pitää kylvää ensimmäisinä, pohjimmaisiksi viimeisenä kylvettävät lajit, joilla riittää lyhyt esikasvatus. Tällä konstilla mikään siemenpussi ei jää vahingossa kylvämättä. Suoraan kasvimaalle kylvettävät siemenet niputan nekin omaan pinoonsa.   

14. Paikka viinipulloille – Henna, Onnea nikkaroimassa

Pähkäilimme pitkään, mihin mahduttaisimme viinipullot, joita kertyi matkoilta ja vierailta tuomisina. Sitten keksin, että aiemmin lehtikorina toimineesta vanhasta puulaatikosta saisi persoonallisen viinihyllyn. Mahdutimme sen sisään viinipullotelineen, ja nyt hylly toimii avokeittiössä kätevänä ja kauniina viinien säilyttimenä.

Tältä näyttää Coffee Table Diary -blogin Giseldan vaatesäilytys konmarituksen jälkeen. Viikatuille vaatteille vetolaatikot ovat paras säilytyspaikka. Karsimisen myötä vanhan lipaston pari laatikkoa jäi jopa tyhjäksi –  mikä ylellinen tunne!
Vanha puulaatikko kätkee sisälleen viinipullotelineen. Kaunista ja kekseliästä! 
Erilaiset kauniit korit, joiden lojuminen eri puolella kotia ei haittaa ketään, ratkaisevat monta säilytyspulmaa.

Lue lisää: 

Kommentoi »