Lastenhankintaa yritetään yhä vanhempana. Taustalla 5 syytä
Ihmiset
Lastenhankintaa yritetään yhä vanhempana. Taustalla 5 syytä
Tutkimukset kertovat yleisimmät syyt, miksi perheen perustamista lykätään.
Julkaistu 26.1.2017
Kotivinkki

1. Tässä on nyt vähän kaikkea

Kun suomalaisilta kysyttiin Väestöliiton tutkimuksessa vuonna 2015, mikä on tärkein syy siirtää vanhemmaksi tuloa, lähes puolet 20–35-vuotiaista naisista vastasi ”muut mielenkiinnon kohteet”. Naisille se on tärkein peruste siirtää lapsen hankintaa.

2. Sopiva kumppani puuttuu

Naisille toiseksi tärkein ja miehille tärkein syy siirtää vanhemmaksi tuloa on sopivan kumppanin puute. Tutkimusten mukaan kumppanin löytymiseen vaikuttaa myös yhteiskunnallinen tilanne: esimerkiksi työttömyys näyttää siirtävän parisuhteen solmimista ja saa suhteet purkautumaan helpommin.

3. Ehkä jossain vaiheessa

Harvempi lapsen hankintaa siirtävä haluaa olla kokonaan lapseton, sanoo Väestö­liiton tutkija Anneli Miettinen. Hän arvelee, että 20–35-vuotiaat voivat pitää lapsen tuloa riskinä jollekin muulle asialle: opinnot, epävarmuus työssä tai elämäntyylistä luopumisen pelko saavat epäröimään. ”Olenko riittävän hyvä äiti, jaksanko vauvaa, onko aikaa parisuhteelle? Tällaisia pohditaan nykyään enemmän ennen päätöstä”, Miettinen sanoo.

4. Toiveissa pieni perhe 

Yhden ja kahden lapsen perheitä sekä vapaaehtoisesti lapsettomia on enemmän. Ihanteellisena pidetty lapsiluku on nyt keskimäärin kaksi. Nykyisin suomalaisnainen saa keskimäärin 1,65 lasta. Aiempina vuosina suomalaiset toivoivat saavansa keskimäärin 2,3–2,5 lasta.

5. Parempi myöhemmin

Lisääntymiselle sopiva ajanjakso on lyhentynyt. Etenkin koulutetuista naisista yhä useampi ajattelee, että ihanteellinen ikä saada lapsia on yli 30-vuotiaana. Ikään liittyy myös harhaluuloja. Yllättävän moni uskoo, että naisen hedelmällisyys alkaa laskea merkittävästi 40-vuotiaana. Niin käy kuitenkin jo 35 ikävuoden jälkeen.

Lähteinä Väestöliiton Perhebarometri 2015 sekä THL:n Hedelmöityshoidot 2014–2015 -tilasto.

Suosittelemme myös näitä

Kommentoi »