”Meidän oli saatava juuri tämä asunto ja muutettava Turkuun” – 170-vuotias talo Aurajoen varressa hurmasi Meri-Tuulin ja Ollin välittömästi
Sisustus
”Meidän oli saatava juuri tämä asunto ja muutettava Turkuun” – 170-vuotias talo Aurajoen varressa hurmasi Meri-Tuulin ja Ollin välittömästi
Meri-Tuuli ja Olli muuttivat pääkaupunkiseudulta takaisin kotikonnuille Turkuun lähelle ystäviä ja perhettä. Historialliseen hirsitaloon valmistunutta lapsiperheen kotia värittävät lasten taide ja Meri-Tuulin oivaltava kädenjälki.
3.2.2022
 |
Avotakka
Kodin sisäänkäynti on rauhallisella sisäpihalla, jossa jokaisella rivitalon asunnolla on oma terassinsa.

Aurajoki virtaa aivan hirsirunkoisen puutalon ikkunoiden edessä. Föri eli jokilautta kuljettaa kaupunkilaisia täl pual ja tois pual jokke. Vastarannan rinteellä näkyvät entisen pahamaineisen Kakolan vankilan rakennukset, jotka on muutettu asunnoiksi.

Maisema oli hyvin erilainen, kun skotlantilainen insinööri ja laivanvarustaja William Crichton rakennutti joen rannalle talon perheelleen vuonna 1847. Myöhemmin, kun Crichtonin yritys siirtyi Wärtsilän omistukseen, taloa käytettiin edustustilana. Tarina kertoo, että saunavieraisiin on kuulunut jopa suurvaltojen presidenttejä.

Yrittäjäpariskunta Meri-Tuuli ja Olli Laaksonen muutti perheineen asunto-osakeyhtiö Turun Crichtoniin 120-neliöiseen asuntoon elokuussa 2018. Kodissa vierailee yhä Crichtonin suvulle kuulunut, 1800-luvulta peräisin oleva keinutuoli, joka kiertää rivitalossa naapurilta toiselle.

Meri-Tuuli on vanhuspalveluyritys Gubben toinen perustaja ja Olli muotoilija ja muotoilutoimisto Ultra Design & Strategy Oy:n perustaja. Perheeseen kuuluvat myös lapset Alvar, 4, ja Frida, 2.

Meri-Tuuli, miten päädyitte asumaan tähän kotiin?

Olen kotoisin Turusta, Olli Kustavista. Meillä oli Kirkkonummella suuri 1970-luvun omakotitalo, jonka olimme remontoineet. Kun esikoisemme syntyi, aloimme vakavissamme miettiä muuttoa lähelle isovanhempia. Tuttumme oli kuullut aikeistamme ja kyseli, millaista asuntoa etsimme. Hän oli remontoimassa unelmakotiamme. Tajusimme, että meidän on saatava juuri tämä asunto ja muutettava Turkuun. Ostimme uuden kodin jo ennen kuin saimme vanhan talon myytyä. Se tuntui riskiltä. Etenkin, kun Olli oli juuri päättänyt ryhtyä yrittäjäksi ja olin itse äitiyslomalla opettajan työstä ja haaveilin omasta yrityksestä.

Portaiden alle jää oleskelu­tila, jossa lapsilla on tilaa leikkiä. Lelut kerätään päivän päätteeksi kahteen koriin. Suurikokoinen, uniikki antiikkimatto kokoaa kalusteet yhteen. Nahkatuolit ja senkki ovat H & M Homesta. Sohva on Jyskin. Seinävalaisin oli asunnossa valmiiksi.
"Esillä on paljon lasten taidetta. Pidämme siitä, että heidän kädenjälkensä näkyy, ja he ovat teoksistaan todella ylpeitä."

Mihin ihastuitte asunnossa?

Sijainti ja näkymät sekä oma pieni piha ratkaisivat. Kun tulimme ensimmäisen kerran pihaan, yllätyimme, miten keskellä kaupunkia voi olla niin hiljainen ja suojaisa paikka. Sisällä oli rauhallinen ja seesteinen tunnelma. Kun astuimme olohuoneeseen, ikkunoista avautuva jokinäkymä oli vaikuttava. Silloin oli kesä. Ohi meni veneitä ja iloisia ihmisiä.

Tv-huone on yksi perheen lempipaikoista. Sohvapöytä on Meri-Tuulin valmistama. Matto on tilattu Ruotsista. Lamppu löytyi Kustavin savipajasta ja koristetyynyt ovat ystävän antama häälahja Afrikasta.
Hauska laattapintainen pöytä on Meri-Tuulin tekemä. Kurkkaa kaakelipöydän ohje täältä!

Miten kodista tuli näköisenne?

Asunto oli viimeistelyä vaille valmis, kun näimme sen ensimmäisen kerran. Se tuntui heti omalta. Kaikki oli tehty jopa paremmin kuin mihin olisimme itse pystyneet.

Jossain vaiheessa kaipasimme lisää värejä ja pyysimme sisustussuunnittelijaa avuksi, mutta lopulta tulimme siihen tulokseen, että pidämme kovasti suurista valkoisista pinnoista. Ne luovat raikkautta, ja valkoiseen on helppo yhdistää värikkäitä yksityiskohtia. Olen tykästynyt erityisesti kirkkaisiin väreihin. Meillä on esillä paljon lasten tekemää taidetta. Pidämme siitä, että heidän kädenjälkensä näkyy, ja he itse ovat teoksistaan todella ylpeitä.

Avoin keittiö-ruokailutila on kodin sydän. Musta kaappi löytyi Torista. Pöytä on tehty itse laatoitetusta vesivanerista ja irtojaloista. Mustat tuolit ovat H & M Homen. Maljakko on Kustavin savipajalta. Seinällä oleva taide on lasten tekemää.
Valkoisen kodin väripilkkuja ovat Kustavin savipajan ja Savisiskon astiat.
"Suurin sisustuspanostus on, että kotonamme käy siivooja 2–4 kertaa kuukaudessa."
Keittiö on Kitzenin mallistoa.

Millainen sisustaja olet?

Sisustajana olen spontaani. Likaisuus ja sekainen koti saavat ärsyyntymään. Suurin sisustuspanostus onkin se, että kotonamme käy siivooja 2–4 kertaa kuukaudessa. Haluaisin, että kotona olisi selkeää ja mahdollisimman vähän tavaraa.

Isossa omakotitalossa täytimme huoneita ja kaappeja tavaralla. Se oli ahdistavaa. Olen karsinut paljon ja teen ostopäätöksiä harkiten. Välillä lainaan vanhempien kotoa esineitä, joilla luon uuden ilmeen. Tykkään myös tuunata kalusteita ja tehdä keramiikkaa. Olen rohkea kokeilija ja innostun helposti, mutta innostus ei kestä kovin pitkään. Nyt kodin sisustus on pysynyt pitkään samana. Kun on jatkuvasti kova kiire, ei ehdi sisustaa eikä myöskään kyllästyä mihinkään.

Meri-Tuuli tekee myös itse keramiikkaa.

Mikä on lempipaikkanne?

Tv-huone, jossa koko perhe mahtuu olemaan yhdessä. Vietämme paljon aikaa myös ruokapöydän ääressä. Sen tavan olen oppinut lapsuudenkodistani ja toivon, että perinne jatkuu. Vaikka olemme lapsiperhe, tavoitteena on, että se näkyy meillä mahdollisimman vähän. Alakerrassa on kaksi koria, joihin lasten lelujen pitää mahtua. Lastenhuoneessa lelut saavat olla levällään ja leikit näkyä. Sekamelskaa ei tarvitse joka päivä siivota. Meillä on periaate, ettemme suojaa kotiamme lapsilta tai lapsia varten. Luotan siihen, että lapset oppivat toimimaan ympäristössä, jossa he kasvavat. Viherkasvit ovat itselleni tärkeitä. Niitäkään emme ole piilottaneet tai nostaneet lasten ulottumattomiin.

"Tuntui isolta hypyltä jättää palkkatyö, mutta emme ole katuneet hetkeäkään. Saamme kumpikin toteuttaa omaa intohimoamme."
Vanhempien makuuhuone toimii niin nukkuma- kuin työskentelytilana. Ikean yöpöydät muuttuvat päivisin kätevästi työpöydiksi. Vanha koulutuoli on kirppislöytö. Sänkyä koristaa Ollin äidin virkkaama päiväpeitto. Suuri matto on Ellokselta.
Yläkerran lastenhuone on Alvarin ja Fridan valtakuntaa, jossa on tilaa leikkiä ja jossa lelutkin saavat jäädä levälleen.

Miten elämänne on muuttunut muuton jälkeen?

Olemme nykyään molemmat yrittäjiä. Tuntui isolta hypyltä jättää palkkatyö, mutta emme ole katuneet hetkeäkään. Saamme kumpikin toteuttaa omaa intohimoamme. Arki on toimivaa ja joustavaa. Matkustamme viikoittain töiden vuoksi Helsinkiin. Se ei tunnu lainkaan raskaalta vaan tervetulleelta irtiotolta pikkulapsi­arjesta. Teemme myös paljon etätöitä kotona. Toinen työskentelee yläkerrassa ja toinen alakerrassa, jotta kummallakin on oma rauha.

Kylpyhuoneen laatat ovat Pukkilan, ja messinginvärinen suihku on Tapwellin. Vaalean saunan seinät ja lauteet ovat haapaa. Kiuas on Tulikiven. Saunan kiulu on Meri-Tuulin peltiseppänä työskennelleen papan valmistama potta. Kätevä kuivausnaulakko on Granitista.
Perhe saunoo kaupunkikodissaan harvoin, mutta kylpyammeesta nauttivat niin lapset kuin vanhemmat. Netraudasta hankitun ammeen yläpuolella on kätevät syvennykset pesutarvikkeille.

Mistä haaveilette?

Aiomme asua tässä kodissa niin pitkään kuin mahdollista. Jossain vaiheessa tarvitsemme huoneen lisää. Haaveilemme lottovoitosta, jotta voisimme ostaa osan naapuriasunnosta ja yhdistää sen kotiimme.

Skotlantilainen laivanvarustaja William Crichton rakennutti talon perheelleen vuonna 1847. Myöhemmin se toimi Wärtsilän edustustilana. Nyt talo on saneerattu asunnoiksi.
Kommentoi »