Remonttiin tuli äkkikäännös, kun vauvoja olikin vatsassa kaksi – ”Lapset saavat joulumieleni syttymään”
Sisustus
Remonttiin tuli äkkikäännös, kun vauvoja olikin vatsassa kaksi – ”Lapset saavat joulumieleni syttymään”
Paulan ja Jarin perheen rivitalokoti Espoossa on pullollaan oivaltavia nikkarointi-ideoita. Nyt perhe elää ikimuistoista joulunaikaa kolmen alle kouluikäisen vanhempina.
14.12.2019
 |
Unelmien Talo&Koti

Paulan remonttisuunnitelmat menivät uusiksi, kun paljastui, että vauvoja oli tulossa kerralla kaksi. Koti oli juuri vaihdettu isommaksi, mutta silti tarvittiin nerokkaita tilajärjestelyjä.

Perheeseen kuuluvat Paulan lisäksi puoliso Jari Ravio sekä Leo, 6, ja kaksoistytöt Enni ja Iida, 4. Perheen rivitalokoti Espoossa on rakennettu vuonna 1983.

Milloin muutitte nykyiseen kotiinne?

Reilut neljä vuotta sitten. Kun aloimme haaveilla toisesta lapsesta, totesimme, että silloinen kotimme saattaisi jäädä pian pieneksi. Samassa rivitaloyhtiössä oli myynnissä isompi asunto. Viihdyimme alueella, joten tartuimme tilaisuuteen.

Paula tervehtii ovella. Kaikki on valmista talven juhliin. Hän on somistanut rivitalokodin sisääntulon havuilla, kanervilla ja lyhdyillä.
Paula ja Jari maalasivat tummat ikkunankarmit valkoisiksi, mikä teki olohuoneesta entistä valoisamman. Askon sohvalle mahtuu koko perhe katselemaan elokuvia yhdessä.
Sisustuksemme on sekoitus uutta, vanhaa ja itse tehtyä. Rakkaimmat kalusteemme ovat miehen mummolasta.
Keittiöremontissa säästettiin kiinteät kaapit. Ne ovat 1980-luvulta, mutta sitä ei heti huomaa. Muuten tila remontoitiin kattoa myöten.
Keittiön saareke on tuunattu Ikean keittiökalusteista ja tammilevystä. Juhlissa sen päälle on kätevä kattaa tarjottavat. Paula koristelee pöydän aina tilaisuuden teeman mukaan. Juhlaan ja arkeen on omat astiastot.
Seinällä on Paulan ottamia valokuvia. Massiivitamminen pöytä on hankittu Askosta. Osa tuoleista on ostettu käytettyinä, osa on Jarin mummolasta.
Kahvimylly on Paulan äidin lapsuudenkodista ja kahvipurkki kirpparilta.
Nikkarointi on pariskunnan yhteinen harrastus. Vitriinikaappi on tehty liimapuulevystä, takaseinä on pohjamaalattua raakalautaa. Ikkunat on pelastettu Jarin mummolan navetasta.

Pitikö teidän tehdä remonttia?

Todellakin piti! Remppa-aika oli ikimuistoista jo siksi, että odotin ”toista” lastamme. Esikoisemme Leon oli tarkoitus saada isoin huone itselleen, ja sitä Jari jäi tapetoimaan, kun lähdin ensimmäiseen ultraan. Oletin ultran menevän rutiinilla. Kun lääkäri kuuli kahdet sydänäänet, purskahdin itkuun. Pintaan nousi epätoivo: miten pärjään alle kaksivuotiaan ja kahden vauvan kanssa? Alkusokin jälkeen soitin puolisolle ja käskin lopettaa tapetoinnin. Siitä tulisi nyt kahden vauvan huone! Jarilta taisi tippua liisteritela kädestä. Hyvin nopeasti ensijärkytys muuttui isoksi iloksi. Näinhän sen piti mennä.

Miten sisustus on muotoutunut?

Meillä on sopiva sekoitus itse tehtyä, vanhaa ja Ikeaa. 1950-luvun nojatuolit olemme hankkineet käytettyinä. Muut vanhat kalusteet ovat Jarin mummolasta.

Valkoharmaan olohuoneen väripilkkuja ovat vanha puinen arkkupöytä ja punainen nojatuoli, joka on tarkoitus verhoilla uudelleen jossakin vaiheessa. Tauluihin on kehystetty tapetinpaloja.
Paula virkkasi palapeiton sairaalassa odottaessaan kaksosia.
Tiikerikakun perinteiset maut tuovat Paulan mieleen lapsuuden joulut, sillä mummilan joulupöydässä oli aina jälkiruoaksi tiikerikakkua. Koristelu on teeman mukainen. Kurkkaa täältä kakun resepti!

Nikkaroitte yhdessä. Mitä kaikkea?

Kaikkea mahdollista. Tekisimme enemmänkin, jos vain ehtisimme. Olohuoneen vitriinikaapin nikkaroimme ikkunanpokista. Iidalle ja Ennille teimme sängyn Ikean kolmesta Malm-lipastosta. Rakensimme niiden päälle koivuvanerista kehikot patjoille. Kehikosta kannattaa tehdä riittävän korkea, jotta lapset pysyvät ylisillä. Ruuvasimme vanerit sekä seinään että lipastoon turvallisuuden varmistamiseksi. Sängyn taakse jää pieni salakäytävä, jossa säilytetään varapatjaa.

Makuuhuoneen päätyseinä on raakalautaa. Paula ja Jari meinasivat ensin maalata sen, mutta lopulta puhdas puupinta vei voiton.
Suuri peili tuo vanhempien makuuhuoneeseen tilantuntua.
Leon huoneen seinällä on vanha maailmankartta. Maiden rajat ovat menneet jo uusiksi, mutta kartta toimii kivana sisustuselementtinä. Lelukaappi on tehty Ikean kahdesta peltikaapista, toisesta vain on irrotettu jalat.
Tauluhyllyillä on vaihtuva näyttely muistoja ja aarteita. Helmitaulu on kirpparilta. Lapset ovat itse nikkaroineet pienet linnunpöntöt.
Leon huoneen valkoinen puuvillamatto oli aikoinaan hänen äitinsä tyttöaikaisessa kamarissa.

Mikä on järjestyksesi salaisuus?

Tykkään sisustaa ja pitää kodin siistinä. Järjestys säilyy, kun laitan turhaksi käyneet tavarat kiertoon saman tien. Sekin auttaa, että tavaroille leluista lähtien on omat paikkansa.

Enni ja Iida jakavat kodin suurimman huoneen. Kaikkea on kaksin kappalein.
Kaksosten sänky on yksi parhaita oivalluksiamme. Tytöistä on kiva kiivetä kaapin päälle nukkumaan.
Vanhemmat tekivät kaksosille hauskan sängyn kolmesta Ikean Malm-lipastosta. Reunat ovat koivuvaneria, ja molemmissa päissä on tikkaat. Sängyn taakse jää kolo varapatjalle.
Isän ja äidin nikkaroima leikkikeittiö on päivittäisessä käytössä.
Hyllyt ovat kuin pieniä tauluja pyöreine kehyksineen. Esillä on rakkaita muistoja.

Milloin alatte valmistautua jouluun?

Lapset ovat jo nyt täysillä mukana joulutohinoissa. He ovat saaneet minunkin joulumieleni heräämään. Jo hyvissä ajoin marraskuussa alamme pitää piparitalkoita siskoni kanssa. Lapset ovat taitavia koristelijoita. Viime vuonna he osallistuivat myös joulukorttitalkoisiin. Painoimme kortteihin heidän jalkapohjiensa kuvia, ja sekös nauratti pieniä taiteilijoita. Joulun odotukseen kuuluu tietysti myös kalenteri, jossa on minikokoisia kirjoja. Päivän päätteeksi avaamme luukun yhdessä ja luen kirjan iltasaduksi.

Kommentoi »