Lannoitteiden varastointi ja säilytys
Piha ja puutarha
Lannoitteiden varastointi ja säilytys
Varastoi ja säilytä lannoitteet oikein, niin ne kestävät pidempään. 
18.3.2015
 |
Viherpiha

Miten varastoin lannoitteet?

Säilytä kiinteässä muodossa olevat lannoitteet kannellisissa ja ilmatiiviissä muoviastioissa, missä ne pysyvät kuivina. Kääri ja teippaa muovisäkit tiukasti kiinni.

Nestemäiset lannoitteet säilyvät parhaiten pimeässä ja viileässä. Valolta suojaaminen on tärkeää lannoitteilla, jotka sisältävät kelaatteja. Jäätyminen saattaa rikkoa pakkauksen ja aiheuttaa nesteen erottumisen kerroksiksi ja jopa hyytelöitymisen. Käytä tuote normaaliin tapaan, jos liuos palautuu ennalleen sekoittamisen jälkeen.

Miten kauan luomulannoitteet säilyvät?

Kiinteässä muodossa olevat luonnonlannoitteet säilyvät niin kauan kuin ne pysyvät kuivina. Kananlantarakeita ja ravinnepuikkoja voi säilyttää kuivassa tilassa lähes rajattomasti.

Nestemäinen luonnonlannoite sisältää yleensä säilöntäainetta, joka estää homesienten kasvua. Esimerkiksi Biolanin nestemäiset ravinteet säilyvät kuusi vuotta, jonka jälkeen säilöntäaine alkaa hajota. Sen jälkeen liuokseen saattaa ilmaantua hometta. Myös jäätyminen ja yli +45 asteen lämpötila saattavat hajottaa luomuotuotteissa sallitut säilöntäaineet. Tuote on kuitenkin käyttökelpoista homeesta huolimatta.

Ovatko paakkuuntuneet kivennäislannoitteet pilalla?

Lannoiterakeet ja -jauheet imevät kosteutta ilmasta, ja pitkäaikaisessa säilytyksessä ne voivat kovettua tai hajota jauhoksi. Pakkasella tai korkealla ilmankosteudella ei ole vaikutusta ravinteisiin, joten lannoite kannattaa käyttää loppuun. Riko paakut esimerkiksi vasaralla.

Asiantuntijat: puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan Oy ja kasvinsuojelun ja puutarhanhoidon liiketoimintapäällikkö Janne Pulkkinen, Berner Oy

Lue lisää

Kommentoi »