Maku

Lampaankääpä

Lampaankääpä

Kaunis lampaankääpä on mieto ja maukas, parhaimmillaan "pihviksi" paistettuna, muhennettuna tai marinoituna.
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat Mika Haaranen
Mainos
  • Kookas, kermanvalkoinen, epäsäännöllinen ja muhkurainen lakki, joka vanhetessaan repeilee ja läikittyy. Pillikerros ohut ja tiivis, lyhyt valkoinen ja muhkurainen jalka. Kiinteä malto muuttuu paistettaessa keltaiseksi. Tuoksu on miellyttävän imelähkö. Kasvaa ryhminä tuoreissa havu- ja sekametsissä, varsinkin sammaleisissa kuusimetsissä elokuusta lokakuuhun Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa harvinainen.
  • Mieto ja maukas "pihviksi" paistettuna, muhennettuna tai marinoituna. Sopii hyvin kuivattavaksi, pakastettavaksi tai etikkasäilöntään.
Julkaistu: 9.8.2010
Katso myös nämä