Maku

Lampaankääpä

Lampaankääpä
Kaunis lampaankääpä on mieto ja maukas ruokasieni, joka on parhaimmillaan "pihviksi" paistettuna, muhennettuna tai marinoituna. Lampaankääpää voi kuivata, suolata, pakastaa tai säilöä etikkaan.

Näin tunnistat lampaankäävän:

  • Kookas, kermanvalkoinen, epäsäännöllinen ja muhkurainen lakki, joka vanhetessaan repeilee ja läikittyy. Pillikerros ohut ja tiivis, lyhyt valkoinen ja muhkurainen jalka. Kiinteä malto muuttuu paistettaessa keltaiseksi. Tuoksu on miellyttävän imelähkö.
  • Kasvaa ryhminä tuoreissa havu- ja sekametsissä, varsinkin sammaleisissa kuusimetsissä elokuusta lokakuuhun Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa harvinainen. Paras poiminta-aika on syys–lokakuussa.

Näin käytät lampaankääpää ruoanlaitossa:

  • Satoisa lampaankääpä on pannuvalmis ilman liotusta tai ryöppäämistä. Ruoanvalmistuksessa keltaiseksi muuttuva malto säilyttää kiinteän rakenteensa lähes aina veltostumatta.
  • Mieto ja maukas "pihviksi" paistettuna, muhennettuna tai marinoituna.
  • Kuten herkkutatinkin, myös lampaankäävän maku paranee kuivauksessa. Sopii hyvin kuivattavaksi, suolattavaksi, pakastettavaksi tai etikkasäilöntään.
Julkaistu: 9.8.2010
Kommentoi »