Lampaankääpä
Ruoka
Lampaankääpä
Kaunis lampaankääpä on mieto ja maukas ruokasieni, joka on parhaimmillaan "pihviksi" paistettuna, muhennettuna tai marinoituna. Lampaankääpää voi kuivata, suolata, pakastaa tai säilöä etikkaan.
Julkaistu 9.8.2010
Maku

Näin tunnistat lampaankäävän:

  • Kookas, kermanvalkoinen, epäsäännöllinen ja muhkurainen lakki, joka vanhetessaan repeilee ja läikittyy. Pillikerros ohut ja tiivis, lyhyt valkoinen ja muhkurainen jalka. Kiinteä malto muuttuu paistettaessa keltaiseksi. Tuoksu on miellyttävän imelähkö.
  • Kasvaa ryhminä tuoreissa havu- ja sekametsissä, varsinkin sammaleisissa kuusimetsissä elokuusta lokakuuhun Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa harvinainen. Paras poiminta-aika on syys–lokakuussa.

Näin käytät lampaankääpää ruoanlaitossa:

  • Satoisa lampaankääpä on pannuvalmis ilman liotusta tai ryöppäämistä. Ruoanvalmistuksessa keltaiseksi muuttuva malto säilyttää kiinteän rakenteensa lähes aina veltostumatta.
  • Mieto ja maukas "pihviksi" paistettuna, muhennettuna tai marinoituna.
  • Kuten herkkutatinkin, myös lampaankäävän maku paranee kuivauksessa. Sopii hyvin kuivattavaksi, suolattavaksi, pakastettavaksi tai etikkasäilöntään.
Kommentoi »