Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Piha ja puutarha

Laakeripuu tuo ruukkuun tuulahduksen Välimereltä – katso vinkit kasvin hoitoon

Laakeripuu on kiiltävälehtinen kasvi, joka on peräisin Välimeren alueelta. Aromaattisia lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa tuoreena tai kuivattuna. Talveksi kasvi on nostettava valoisaan ja viileään paikkaan.

Laakeri – hoito ja kasvatus

Laakerin istutus

Istuta laakeri kasvatusastiaa isompaan ruukkuun vaikkapa viherkasvimultaan. Voit sekoittaa mullan joukkoon kosteutta pidättävää kompostimultaa ja savea.

Laakerin kasvatus

Kokeile osittain puutuneiden pistokkaiden juurruttamista kesällä ja syksyllä. Puolipuutuneet, noin kymmensenttiset pistokkaat juurtuvat parhaiten lämpimässä mullassa. Voit lisätä laakeria myös siemenistä, joiden taimettuminen kestää 0,5–1,5 vuotta.

Laakerin leikkaus

Leikkaa versoja keväällä ja kesän mittaan, jos haluat tuuheuttaa tai muotoilla kasvia. Laakeri kestää hyvin leikkaamista, ja sen voi muotoilla vaikkapa palloksi, kartioksi tai rungolliseksi puuksi. Puu kasvaa tosin leikkaamattakin kauniin malliseksi.

Laakerin hoito kesällä

Nosta laakeri keväällä ulos tai parvekkeelle. Totuta se ulkoilmaan varjossa tai kasvuharson suojassa. Laakeri viihtyy puolivarjoisassa ja aurinkoisessa paikassa. Paahteessa lehdet käpristyvät.

Laakeripuun lehtiä
Laakeri kasvaa Välimeren seudulla 10–20-metriseksi puuksi tai pensaaksi.

Laakerin kastelu ja lannoitus

Anna kesällä vain pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Jemmaa ruukkuun pitkävaikutteista ravinnetta tai ravitse puuta lannoiteliuoksella keväästä syyskesään saakka.

Laakerin talvetus

Pidä ruukku ulkona ensimmäisiin pakkasiin asti. Laakeri kestää muutamia miinusasteita, mutta pakkanen voi aiheuttaa lehtien karisemista. Talvetukseen valoisa +2–12-asteinen paikka on ihanteellinen.

Sumuttele kasvustoa talvella ja anna mullan kuivahtaa ennen kastelua. Tarkkaile lehtiä ja varsia kilpikirvojen ja vihannespunkkien varalta.

Laakeripuun ulkoilu- ja talvetusajat

Laakeripuun ulkoilu- ja talvetusajat

Laakerin käyttö mausteena

Kuivaa lehtiä mausteeksi. Lisää niitä ruokiin vain vähäisiä määriä ja poista lehdet ennen tarjoilua. Laakeri sopii erinomaisesti keittoja ja liemiä maustavaan yrttikimppuun. Tuore lehti maistuu kuivattua vivahteikkaammalta, mutta kitkerämmältä. Rohtokasvina laakerilla on haitallisia vaikutuksia, jos sitä käytetään runsaasti. Laakerinmarjat ovat myrkyllisiä.

Laakeria myydään taimina

  • Välimerenlaakeria (Laurus nobilis) myydään meillä pieninä taimina ja rungollisina pikkupuina etenkin keväällä ja kesällä. Muut laakerilajit eivät sovi maustekäyttöön.
  • Välimerenlaakerista on olemassa myös koristepuiksi tarkoitettuja lajikkeita, joiden lehtien väri vaihtelee vihreästä keltakirjavaan ja keltaisesta valkokirjavaan. Meillä niiden saatavuus on heikkoa.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt