Unelmien Talo&Koti

Kynttilöiden valoa ja tuikkujen tuiketta – 12 tunnelmallista ideaa


Aito palava kynttilä nostaa tunnelmaa ihan tavallisenakin arkipäivänä. Juhlaan se tuo erityistä hohtoa, ja joulun lähetessä loiste vain lisääntyy.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Adventtikynttilöille tarkoitetun kynttilänjalan voi somistaa helposti juhlaan. Alustalle on laitettu koreimmat joulupallot mitä kodista löytyi. Lapsiperheessä turvallinen vaihtoehto on polttaa tuikkuja lasin suojissa. Vuodenaikaan sopivat koristeet kerätään mukaan metsäretkeltä. Keittiössäkin pitää voida tunnelmoida. Nostalgisen vaa'an ympärille on tehty piparmintun raikas kynttiläasetelma tonttuineen ja muine asiaankuuluvine tilpehööreineen. Kun kynttilä on palanut loppuun, lasipurkista napataan uusi tilalle.
Vanhan omakotitalon porstuaan on asennettu ristikkoikkuna jälkeenpäin. Elävästä valosta voi nautiskella ikkunan molemmin puolin.
Perheen äiti on kerännyt jo vuosia köyhäinhopeisia kynttilänjalkoja ja muita esineitä. Joulunaikaan ne kaikki otetaan yhtaikaa esille näyttäväksi asetelmaksi.
Jo kahdesta pöytäkynttilästä syntyy näyttävä asetelma, kun nostat ne vadille ja lisäät kaveriksi muutaman koristeellisen yksityiskohdan. Havunoksat ja puolukat ovat jouluinen yhdistelmä.
Adventtikynttilät voi tehdä helposti itsekin vaikka keskenään erikokoisista lasipurkeista. Nämä purkit on täytetty karkealla suolalla ja valonlähteenä on tuikkukynttilä. Pelikortit kertovat, missä järjestyksessä kynttilät on tarkoitus sytyttää.
Glögi maistuu tavallistakin paremmalta, kun tarjoilet sen kynttilänvalossa. Mitä eriparisempia jalkoja löydät jemmoistasi, sen rennompi tunnelma on tiedossa.
Laita katettuun juhlapöytään jokaisen lautasen viereen omppukynttilä tai tee niistä näyttävä kynttilärivi pöydän keskelle. Poraa omppuun reikä omenaporalla, laita mansetiksi hiukan vihreää, vaikka havuja, ja työnnä kynttilä paikoilleen.
Parittomasta posliinilautasesta – vaikka kirpparilta löytyneestä – ja kynttiläklipsistä syntyy nostalginen kynttilänjalka. Kiinnitä ne toisiinsa kunnon liimalla. Pöytäkalenterin päivämäärä on säädetty jo h-hetkeen. Ylevät metalliset lyhtykynttilänjalat ovat saaneet seurakseen muita metalliesineitä ja kranssin, joka on kierretty rennosti puolukanvarvuista. Kerää ulko-oven tuntumaan nätti ryhmä kynttilälyhtyjä. Liekkien loimu toivottaa tulijat lämpimästi tervetulleiksi.
Julkaistu: 15.11.2017