
Kyntelin kasvatus onnistuu maassa ja ruukussa – helppo mausteyrtti on mainio suolan ja pippurin korvike
Yksivuotisen kesäkyntelin voi kylvää suoraan penkkiin touko–kesäkuussa. Talvikynteli vaatii hieman enemmän vaivannäköä. Kyntelit sopivat myös ruukkukasvatukseen ikkunalle, parvekkeelle ja kasvihuoneeseen, kirjoittaa hortonomi Outi Tynys.
Maultaan pippurisia kynteleitä kasvatetaan meillä kahta lajia. Yksivuotinen kesäkynteli on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen mausteyrtti, jonka voi esikasvattaa tai suorakylvää keväällä. Monivuotinen talvikynteli on ainavihanta kasvi, jonka talvehtiminen on epävarmaa. Sitä lisätään siemenistä ja pistokkaista.
Kyntelin kasvatus siemenistä tai taimista
Kynteli viihtyy ulkona aurinkoisessa paikassa kuohkeassa, kalkkipitoisessa ja keskiravinteisessa maassa. Kesäkynteli on vaatimaton maan suhteen.
Kylvä kesäkyntelin siemenet suoraan penkkiin leveäksi nauhaksi maan lämmettyä noin kymmenasteiseksi. Jätä riviväliksi noin 30 senttiä. Kynteli on nopeakasvuinen, joten tarvittaessa voit uusia kylvön muutaman viikon kuluttua.
Hanki talvikyntelin valmiita taimia, jos aloitat lajin kasvatuksen kesäkuussa. Siementen esikasvatusaika on jo maalis–huhtikuussa (taimettuminen vie yleensä 2–3 viikkoa). Istuta taimet maahan noin 30 sentin välein, kun hallat ovat takanapäin.
Kyntelin hoito ja sadonkorjuu
Kata maanpinta oljella, vihersilpulla tai muulla katteella, jotta lehdet säilyvät puhtaina. Korjaa kasveista nuoria versoja pitkin kesää.
Leikkaa kuivattava pääsato juuri ennen kukintaa tai kukinnan alkuvaiheessa. Kuivata versot huoneenlämmössä tai korkeintaan 35 asteessa. Jätä osa talvikynteleistä kukkimaan ja kypsyttämään kylvösiemeniä seuraavaksi vuodeksi. Sisällä tai ulkona talvehtineita kasveja voit lisätä keväällä pistokkaista.

Kyntelin kasvatus – avita talvikyntelin talvehtimista
Talvikynteli on melko talvenarka laji, joka talvehtii varmimmin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Se kestää hyvin kuivuutta, muttei siedä talvimärkyyttä.
Versoja kannattaa lyhentää vain elokuun alkuun saakka. Sen jälkeen kasvista on syytä napsia ainoastaan pieniä pätkiä. Myöhäinen leikkaaminen heikentää talvenkestoa.
Maanpinta on hyvä kattaa vaikkapa puiden lehdillä. Lumettomina pakkastalvina kyntelin päälle voi levittää kasvuharsoa, talvisuojaturvetta tai havunoksia. Taimen voi myös viedä talveksi viileään paikkaan.
Leikkaa talvehtinutta talvikynteliä keväällä, jotta se pysyy elinvoimaisena. Suojaa ainavihanta kasvusto kuivattavalta kevätauringolta esimerkiksi havunoksilla.
Kyntelit ovat mainio suolan ja pippurin korvike. Kokeile keitoissa ja laatikkoruoissa!
Mistä kyntelin siemeniä saa?
Siemenet myydään miltei aina pelkällä lajinimellä. Kesäkyntelistä (Satureja hortensis) on kaupan joitakin lajikkeita, kuten esimerkiksi ’Pikanta’ ja ’Saturn’.
Talvikyntelistä (Satureja montana) on olemassa sitruunanmakuinen muunnos ja tiheäkasvuinen alalaji.
Kolmas kynteli-nimen omaava laji on voimakkaasti sitruunalta tuoksuva ja maistuva suvikynteli (Micromeria biflora, ent. Satureja biflora), jonka voi talvettaa viileässä paikassa. Sen kylvösiemeniä on meillä huonosti saatavilla, mutta laji ehtii yleensä kypsyttää siemeniä myös ulkona.

Kyntelien kasvukausi
- Talvikyntelin kylvö esikasvatukseen maalis–huhtikuussa
- Kesäkyntelin kylvö esikasvatukseen huhtikuun loppupuolella
- Talvikyntelin istutus ulos touko–kesäkuussa
- Kesäkyntelin suorakylvö toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun
- Sadonkorjuu (yksivuotinen kasvusto) heinä–syyskuussa