Kuusiaita: asiantuntijan vinkit istutukseen, kasvatukseen ja leikkaukseen
Piha ja puutarha
Kuusiaita: asiantuntijan vinkit istutukseen, kasvatukseen ja leikkaukseen
Kuusiaita viihtyy pihalla mainiosti, kunhan pidät huolta sen säännöllisestä hoidosta. Kurkkaa asiantuntijan vinkit, joilla onnistut kuusiaidan istutuksessa, hoidossa ja leikkauksessa.
10.7.2018
 |
Viherpiha

Kuusiaita: kasvatus ja hoito

Sopiva kasvupaikka

Valitse kuusiaidalle aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Kuiva maaperä ei ole ihanteellinen kasvupaikka kuuselle. Kuusi pitää happamasta maasta, jossa on kosteutta ja kohtalaisesti ravinteita.

Tiesitkö?

Kuusiaita kannattaisi istuttaa vähintään viiden metrin päähän kodin seinästä. Taimet voi istuttaa lähemmäksikin, mutta tiivis, 1,5–2 metrin korkuinen aita saattaa varjostaa ikkunoita.

Kun kuusiaita istutetaan lähelle sokkelia, juurimaton käyttö on suositeltavaa. Näin juuristo ei yllä tukkimaan perustusten salaojitusta.

Kuusiaidan istutus

  1. Kaiva kuusiaitaa varten yhtenäinen, noin 50 senttiä leveä ja syvä ojanne. Paranna maata havukasveille soveltuvalla mullalla. Vähintään puolet multamäärästä olisi hyvä parantaa ravinteikkaalla kasvualustalla, jotta taimet saavat kunnolliset kasvun eväät.
  2. Käytä aidan istutukseen mahdollisimman tasalaatuisia taimia. Hanki aitataimet taimistolta tai puutarhamyymälästä.
  3. Istuta taimet riittävän tiheästi, 3 tainta metrille.
  4. Istuta taimet ja tiivistä multa taimien ympärille. Kastele taimet huolellisesti ja levitä koko aidan matkalle kuorikatetta, jotta kosteuden haihtuminen vähenee ja rikkaruohojen leviäminen estyy.

Kuusiaidan hoito

Lähtökohtaisesti kuusiaita ei tarvitse hoitoa juuri lainkaan. Jatka taimien istutuksen jälkeen aidan hoitoa levittämällä keväisin havukasveille soveltuvaa lannoitetta. Leikkaa kuusiaita vuosittain.

Kuusiaita viihtyy aurinkoisella paikalla, kunhan maassa on riittävästi kosteutta.

Kuusiaidan leikkaus

  1. Oikea leikkaus tuuhentaa aitaa. Aloita leikkaukset parin vuoden kuluttua istutuksesta, jos aitataimet ovat hyvin pieniä. Muussa tapauksessa voit leikata ensimmäisen kerran vuoden kuluttua istutuksesta.
  2. Leikkaa aidasta alusta lähtien A:n muotoinen eli alhaalta leveämpi kuin ylhäältä. Näin varmistat sen, ettei aidasta tule alaosastaan harva, koska alimmatkin oksat saavat valoa.
  3. Typistä ensimmäisellä leikkauskerralla vain sivuja jättämällä uusinta vuosikasvua pari senttiä jäljelle. Oikea leikkausajankohta on helmi–maaliskuussa, leudolla säällä. Jos leikkuuajankohta meni ohi, voit tehdä leikkuun myös keskellä kesää, juhannuksen tienoilla. Jos kuusiaidan jotkut latvat venyvät suhteettoman paljon muihin taimiin nähden, voit typistää niitä hieman. Muussa tapauksessa latvat leikataan vasta, kun aita on kasvanut halutun korkuiseksi.
  4. Leikkaa kuusiaita samaan tapaa joka vuosi, älä jätä yhtään vuotta väliin.
  5. Kun aita on saavuttanut halutun korkeuden, leikkaa aita tasaiseksi myös päältä. Jätä vuosittain uutta kasvua pari senttiä, niin aidan pääliosa tuuhettuu. Muotoile pääliosaa viistoksi, jotta lumimassat eivät painaa aitaa ja katko oksia.

Tiesitkö?

Huonoon kuntoon ja harvaksi päässyttä kuusiaitaa ei voi nuorentaa leikkaamalla aitaa puolesta välistä poikki tai leikkaamalla taimia kokonaan alas. Syy on siinä, että kuusi ei pysty muodostamaan uutta kasvua puutuneista osistaan. Siksi on tärkeää, että leikkaat aitaa vuosittain.

Kuusiaidan oikea muoto muistuttaa A-kirjainta – alhaalta leveämpi kuin ylhäältä.
1 kommentti