Avotakka

Wau, mikä möhkäle! Kurt Hvitsjön 70-luvulla suunnittelema mammuttituoli Hannibal ihastuttaa ja kauhistuttaa

Wau, mikä möhkäle! Kurt Hvitsjön 70-luvulla suunnittelema mammuttituoli Hannibal ihastuttaa ja kauhistuttaa
Suuri osa suomalaisista istui aikanaan Kurt Hvitsjön suunnittelemilla tuoleilla ja sohvakalustoilla. Yksi niistä on muhkeaakin muhkeampi Hannibal, joka kuului 1970-luvun uutuuksiin.
Julkaistu: 18.3.2022

Kurt Carolus Hvitsjö (1921–1993) pääsi vain 17-vuotiaana, vuonna 1938, harjoittelijaksi aikansa suurimpaan huonekalutehtaaseen Askoon. Seuraavalla vuosikymmenellä hän hakeutui Taideteolliseen oppilaitokseen Helsinkiin ja valmistui sisustusarkkitehdiksi 1951. Heti opintojensa jälkeen hän palasi Lahteen Askolle.

Kolme vuotta myöhemmin Hvitsjö siirtyi Lahden puukaluston palvelukseen. Hänen urastaan myöhemmin Iskuksi nimensä vaihtaneessa yrityksessä muodostui pitkä: Hvitsjö työskenteli Iskun muotoilijana ja muotoiluosaston johtajana aina eläkeikäänsä eli vuoteen 1986 saakka.

Iskussa oli taivuttava mitä erilaisimpiin suunnittelutehtäviin, sillä yritys valmisti kalusteita niin koteihin, kouluihin kuin toimistoihin.

Hannibalille on leimallista kromattu metallirunko. Kuva Bukowskis.

Hvitsjö tunnettiin erityisesti hyvänä tuolisuunnittelijana. Hänen epäilemättä laajimmalle levinnyt tuolimallinsa on yksinkertainen ja pinoutuva Tuoli 50. Metallirungosta ja muodokkaista viilupuristeista valmistetusta tuolista tuli koulujen yleistuoli, jolla ennätti istua iso osa suomalaisista. Nostalginen koulutuoli on palannut Iskun mallistoon.

Kurt Hvitsjö seurasi tyylivirtauksia varmalla, yksinkertaisella otteellaan. 1950-luvulla hän paneutui pienten kotien kalusteisiin ja suunnitteli Domus-vuodesohvan ja 1960-luvulla hän piirsi selkeitä, tiikkijalkaisia sohvaryhmiä, tv-tuoleja ja moderneja toimistokalusteita. 1970-luvun uutuuksia olivat Hannibalin tapaiset muhkeat sohvakalustot ja monikäyttöiset moduulikalusteet, joista lastenhuonekalustesarja Liberon Avotakka palkitsi vuoden kalusteena.

Isku valmisti Hannibal-kalustoa myös muun muassa mustalla ja ruskealla nahalla verhoiltuna. Kuva Bukowskis.
Kommentoi »