6 nerokasta vinkkiä kuluneiden huonekalujen ja pintojen kunnostukseen – oletko kokeillut pähkinäkikkaa?
Vink vink!
6 nerokasta vinkkiä kuluneiden huonekalujen ja pintojen kunnostukseen – oletko kokeillut pähkinäkikkaa?
Ei haittaa, se on vain naarmu! Monet kodin kolhuista ja kulumista voi kunnostaa ihan itse, esimerkiksi pähkinällä, vedellä ja silitysraudalla tai maalitussilla.

1. Karmeudet pois karmeista

Valkoisiksi maalattuihin ovenkarmeihin kolahtelee kaikenlaista imurista pikkuautoihin. Meikkaaminen pidentää huoltoväliä: väritä kolhut tuoreena valkoisella maalitussilla, niin niitä ei huomaa. Tavallinen maalitussi on todella lähel­lä vanhojen karmien sävyä ja kiiltoa. Lähimmäksi uusien karmien teollista valkoista pääsee puolestaan esimerkiksi listavalkoisella Maston touch-up-korjauskynä.

2. Pähkinää puukalusteen naarmuihin

Työtasojen, lipastojen ja muiden puuhuonekalujen pintanaarmut häviävät todella helposti saksan- tai parapähkinällä syiden suuntaan hankaamalla. Öljyinen ja puunsävyinen pähkinä täyttää ja tummentaa naarmun.

Hommaan sopii myös petsikynä. Esimerkiksi Profix-petsikynällä voi värjätä kuluneet kulmat ja pintanaarmut kuin tussilla, mutta puunsyitä peittämättä. Valikoimassa on 21 sävyä, Wanha Wiljami.

Saksanpähkinällä voi piilottaa puukalusteen naarmut.

3. Toimii kuin öljytty

Öljytyt tasot ja puukalusteet pysyvät siisteinä, kun huollat ne paristi vuodessa tai kun vesi ei enää pisaroidu pinnalle. Valitse kohteeseen sopiva öljy. Esimerkiksi Skagerakin Cura Oil Nature -huonekaluöljy käy tammen, tiikin, kirsikan ja mahongin suojaamiseen sisätiloissa. Puhdista käsiteltävä pinta ja hio tarvittaessa. Öljyä puhdas ja kuiva pinta liinalla tai siveltimellä syiden suuntaan, anna öljyn imeytyä 5–10 minuuttia ja pyyhi ylimääräinen pois.

Keittiön puinen työtaso kannattaa hioa ennen öljyämistä, kun naarmuja ja läiskiä alkaa olla riesaksi asti. Hommassa ei ole niin iso vaiva kuin luulisi. Hio puun syiden suuntaisesti, poista hiontapöly ja jatka öljyllä. Puiset leikkuulaudat käsittelet samalla.

4. Parketin naarmut piiloon kahvilla

Kun parketin naarmu pitää saada nopsasti piiloon, meikkaa se väliaikaisesti hankaamalla kahvinpuruilla tai teehen kastetulla vanulla. Kun aikaa on enemmän, täytä naarmu paikkausvahalla. Esimerkiksi Liberon-täytevahatanko sopii puulattioille sekä laminaatti- ja melamiinipinnoille, ja sävyjä on yhdeksän.

Kaavi ylimääräinen vaha lastalla ja kiillota kuivunut pinta puhtaalla, kostutetulla rievulla. Jos kolo on painauma, vesi ja lämpö saavat puukuidut oikenemaan. Täytä kolo lämpimällä vedellä, anna veden imeytyä ja lämmitä puuta kolon päältä silitysraudalla kankaan läpi.

5. Oisko mitään saumaa?

Laattojen pinttyneet saumat kirkastat puhdistusaineiden yhteispelillä. Kalkki ja ruoste irtoavat happamalla kylpyhuoneputsarilla, pesu­ainejämät ja rasva emäksisellä keittiöputsarilla. Kuiva sauma imee pesuaineen, joten kastele saumat ensin. Puhdista sitten emäksisellä aineella ja huuhtele, jatka happamalla ja huuhtele, viimeistele emäksisellä ja huuhtele taas.

Tarvittaessa kulahtaneet tai värjääntyneet saumat voi puhdistuksen jälkeen restauroida uudenveroisiksi Saumafix-kunnostusaineella. Sillä voi myös muuttaa saumojen sävyn.

Itse tehty emäksinen putsari sopii uunin puhdistamisen lisäksi esimerkiksi laattojen saumoihin. Sekoita puhdistusjauhe kahdesta desistä pesu­soodaa ja kahdesta desistä ruokasuolaa. Kurkkaa ohjeet keittiön ekologisiin diy-puhdistusaineisiin.

6. Silikonit paranevat vain vaihtamalla

Laatoitettujen pintojen silikonisaumat pitää uusia, kun ne kovettuvat, tummuvat ja irtoilevat, yleensä noin 5–7 vuoden välein. Poista vanhat saumat hommaan tarkoitetulla veitsellä. Rapsuttele loput mattopuukolla, imuroi ja pyyhi asetonilla. Teippaa molemmin puolin saumaa maalarinteippi. Jätä teippien väliin kapea rako, joka ylettyy molempien saumattavien pintojen päälle. Pursota silikoni nauhaksi teippien väliin, poista ylimääräinen silikonilastalla, poista teipit ja anna kuivua. Homeenestoainetta sisältävä silikoni kestää pitkään.

Kun valitset kotiin kestäviä materiaaleja ja pidät niistä huolta, suuren muutoksen tarve tulee vastaan myö­hemmin, jos koskaan. Lue vinkit eettiseen ja ekologiseen sisus­tukseen.
Kommentoi »