Sisusta kierrätyslöydöillä ja päivitä kotia pienillä muutoksilla – lue asiantuntijan vinkit eettisempään ja ekologisempaan sisustukseen
Sisustus
Sisusta kierrätyslöydöillä ja päivitä kotia pienillä muutoksilla – lue asiantuntijan vinkit eettisempään ja ekologisempaan sisustukseen
Kestävä tuotanto ottaa huomioon ympäristön, ilmaston ja ihmisoikeudet. Sisustajan tärkein teko on tehdä pitkäikäisiä hankintoja, Eetti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salonen kannustaa.
14.2.2022
 |
Kotivinkki

1. Osta harkiten ja löydä oma tyyli

Jätä pikatrendit sikseen ja ole omalle tyylillesi uskollinen, siten on helpompi sisustaa ajattomasti. Mieti uutta harkitessa, onko kyseessä todellinen tarve vai pikemminkin halu? Jos hankinta on edessä, käytä aikaa ja energiaa juuri täydellisen tuotteen löytämiseen.

2. Sisusta vanhoilla aarteilla

Second hand -liikkeistä löytää ainutlaatuisia huonekaluja ja esineitä. Vanhan esineen kunto kertoo usein myös laadusta. Jos pöytä on kestänyt jo 40 vuotta, kestää se luultavasti edelleen. Luonnollisesti myös ympäristö kiittää kierrätyssisustajaa.

3. Etsi ja pyydä tietoa

Jos yritys on panostanut vastuullisuuteen ja esimerkiksi tuotantoketjujensa läpinäkyvyyteen, se hyvin todennäköisesti viestii siitä sivuillaan. Jos tietoa ei ole tarjolla, kysy. Mitä useammin vastuullisuuden perään kysellään, sen paremmin viesti menee perille.

4. Tutustu merkkeihin

Sertifikaatit eivät ole aukottomia tai kaikenkattavia. Niitä voi kuitenkin pitää suuntaviivoina siitä, mihin kiinnittää kuluttajana huomiota. FSC-merkintä kertoo puunkasvatuksen kriteereistä ja Avainlippu taas, että lopullinen tuote on valmistettu Suomessa kotimaisen lainsäädännön puitteissa.

5. Suosi laatua ja huollettavuutta

Mitä pitempi sohvan käyttöikä on, sitä pienempi sen ympäristökuormitus. Onko sohvan kangas helppo pestä ja mainostaako valmistaja kenties varaosia, vaihtopäällisiä, takuuta tai huoltopalvelua? Ne kielivät usein, että tuotteen elinkaarta on mietitty.

6. Vaihtelua pienillä muutoksilla

Jos vaihtelu on intohimosi, mieti miten saada muutosta kotona pienillä yksityiskohdilla. Vaihda kalusteiden järjestystä tai käyttötarkoitusta, tapetoi seinä, kehystä juliste tai hanki viherkasvi. Maalaa tai maalauta, verhoile tai verhoilututa vanhalle huonekalulle uusi ilme.

1 kommentti