Huonekalun kultaus ja hopeointi kotikonstein
Tee itse
Huonekalun kultaus ja hopeointi kotikonstein
Edullisestakin huonekalusta saa ylellisen, kun sen pintaan painelee lyöntimetallia. Kultauksen tai hopeoinnin voi tehdä koko esineeseen tai vain muutamaan yksityiskohtaan.

Kultaus on pinnoittamista ohuilla metalliarkeilla. Hienoimmat työt tehdään aidolla, arvokkaalla lehtikullalla, mutta hyvää jälkeä syntyy myös edullisella lyöntimetallilla, joka on yleensä kuparin ja sinkin seos, hopeinen alumiinia.

Lähes minkä tahansa esineen voi kullata tai hopeoida, kunhan pinta on tasainen ja tiivis. Pohjamaalattu puupöytä käsiteltiin mikstionilla. Sitten hopealehdet paineltiin kiinni, hangattiin tasaiseksi ja viimeisteltiin lakalla. Huomaa, että tämä tekniikka ei sovi lehtikultaukseen.

Tarvikkeet:

 • hiomapapereita (120, 150 ja 240)
 • sikli
 • (puukittiä)
 • pohjamaalia
 • mikstionia
 • lyöntimetallilehtiä (tässä 20 kpl)
 • lekari eli kullanlaskin
 • tai pala ohutta pahvia
 • pehmeä, jäykkäharjaksinen sivellin
 • lakkasivellin
 • pehmeä sivellin mikstionille
 • kiiltävää huonekalulakkaa.

Näin onnistuu huonekalujen hopeointi tai kultaus

1. Mikäli käsiteltävän esineen pinnassa on epätasaisuuksia – lohkeillutta lakkaa, maalia tai muuta pintakäsittelyä – kaavi siklillä pois kaikki, mikä irtoaa.
2. Peitä kolot puukitillä ja anna sen kuivua. Toista kittaus tarvittaessa. Kullattavan pinnan tulisi olla mahdollisimman tasainen. Hio kaikki pinnat huolellisesti. Aloita karheimmalla hiomapaperilla (120) ja jatka hienommalla. Tee viimeinen hiontakierros kaikkein hienoimmalla paperilla (240). Hio mieluiten puusyiden suuntaisesti ja poista lopuksi pöly.
3. Pohjamaalaa kaluste hieman ohennetulla tartuntapohjamaalilla. Mikäli haluat pintaan elävyyttä, voit sävyttää pohjamaalin ja antaa värin näkyä sieltä täältä kultauksen lomasta. Tällöin pohjamaalaus kannattaa tehdä kahteen kertaan, toinen kerros ohentamattomalla maalilla.
4. Hio pinta maalin kuivuttua hienoimmalla hiomapaperilla (240). Poista pöly huolellisesti ja pyyhi pinta vielä kostealla räsyllä. Kipsiesinettä käsiteltäessä pinta hiotaan kevyesti hienolla hiomapaperilla ja pohjustetaan vernissalla tai oksalakalla ennen mikstionin levittämistä. Pohjamaalausta ei välttämättä tarvita. Levitä mikstionia ohut ja tasainen kerros. Koko pintaa ei kannata käsitellä kerralla. Anna aineen kuivua nahkeaksi (noin 15 –30 min.).
5. Aseta lyöntimetalliarkki käsiteltävälle pinnalle. Kätevimmin ohuen arkin siirtäminen onnistuu lekarilla tai pahvinpalalla. Painele ja töpöttele metalli kiinni pintaan pehmeällä jäykkäharjaksisella siveltimellä. Mitä saumattomamman lopputuloksen haluat, sitä ehjempänä arkki on saatava kiinnitettyä. Tämä vaatii hieman harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Toisaalta täysin tasainen pinta tekee esineestä helposti liian metallisen näköisen.
6. Paikkaa mahdolliset aukot töpöttämällä niihin mikstionia ja peittämällä ne pienellä metallinpalalla. Tasoita pinta lopuksi hankaamalla ja painelemalla sitä pehmeällä siveltimellä. Voit käyttää myös pehmoista puuvillaa. Mitä enemmän hankaat, sitä tasaisempi ja kiiltävämpi pinnasta tulee. Lakkaa pinnat lopuksi kahteen kertaan puolikiiltavällä tai kiiltävällä lakalla. Anna kuivua kunnolla, mutta älä tee välihiontaa. Lakka estää lyöntimetallin hapettumisen.

Kultaustarvikkeita myy esimerkiksi Kirjovärit Oy.

Lue lisää:

1 kommentti