Tuunaa pöydästä viehättävän kulunut
Tee itse
Tuunaa pöydästä viehättävän kulunut
Päivän uurastuksella saa kiiltävästä, herraskaisesta salinpöydästä talonpoikaisen kuluneen.
4.5.2016
 |
Meidän Mökki

Koristeellisen pöydän voi käsitellä vaatimattomammaksi ja paremmin muihin kalusteisiin sopivaksi. Aloita poistamalla maali, mahdolliset kultaukset ja muut koristemaalaukset. Jos kuluneen näköinen puupinta miellyttää, voit jättää maalia osittain näkyviin. Suojaa pöydän pinta silkinhohtoiseksi värittömällä antiikkivahalla, joka korostaa hienosti puunsyitä.

Maalinpoisto on sottaista, pölyistä ja haisevaa puuhaa, joten se on parasta tehdä poutapäivänä ulkona. Suojaa silmät, kädet ja hengitys hyvin lämpenevän maalin ja maalinpoistoaineen huuruilta ja irtoavilta maalilastuilta.

Tarvikkeet:

  • kuumailmapuhallin
  • metallilasta
  • maalinpoistoainetta, esimerkiksi Liberon Stripper
  • hiomapaperi 80 ja 180 ja/tai hiomakone
  • puukko ja sivellin
  • väritöntä antiikkivahaa, esimerkiksi Liberon Black Bison Antiikkivaha
  • lakkabensiiniä siveltimen puhdistukseen
  • suojakäsineet, hengityssuoja ja suojalasit

Tarvikkeet yhteensä noin 27 euroa.

Näin teet pöydän pinnasta kuluneen

1. Kokeile maalin irtoamista kuumailmapuhaltimella ja metallilastalla. Liikuttele puhaltimen suuta 10 sentin päässä pöydän pinnasta. Lämmitä maalipintaa, kunnes se alkaa kuplia. Työnnä pehmeää maalia metallilastalla pois. Varo polttamasta puupintaan palojälkiä.
2. Jos maali ei lähde kokonaan puhaltimella, levitä maalipinnalle hyytelömäistä maalinpoistoainetta ja anna sen vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin. Työnnä sitten metallilastalla pehmennyttä maalia pois. Pyyhi maalitöhnä lastasta vaikka vanhaan t-paitaan.
3. Tartu seuraavaksi pöydän koristeiden poistoon. Kun maalinpoistoaine on pehmittänyt kohokuvioiden ja urien maalipinnat, pyöräytä hieman tylsällä puukolla uurteen kultausta pois. Kulje puukolla koko ura. Kaiverra puukonkärjellä pois myös koristekuvioiden kultamaalit.
4. Kun mahdollisimman paljon maalia on saatu poistettua, jatka hiomalla joko koneella tai käsin hiomapaperilla. Jätä halutessasi pohjamaalia osittain tai huntuna näkymään.
5. Siisti puukalikan ympärille pyöritetyllä hiomapaperilla maalijäämät urista. Käytä ensin karheaa, sitten hienompaa hiomapaperia.
6. Pyyhi pöly pinnasta. Ota kangaspalaan väritöntä antiikkivahaa ja hankaa sitä koko pöytään. Se suojaa sisäkalusteen pintaa lialta. Kun vaha on kuivunut, toista käsittely. Viimeistele kiillottamalla pinta puhtaalla kankaalla.
Biedermeier-pöytä maksoi kirpputorilla 70 euroa. Pöydässä oli alun perin kultakoristeita. Nyt se on puupintainen, jossa siellä täällä näkyy vaaleaa maalia.

Lue lisää:

Kommentoi »