Johannan kukkiva jäätorni sykähdyttää – "Todellisena kukkien rakastajana halusin puutarhaani myös pakkasilla kukkaloistoa"

Johannan kukkiva jäätorni sykähdyttää – "Todellisena kukkien rakastajana halusin puutarhaani myös pakkasilla kukkaloistoa"
Johanna Korsumäki taituroi pihalleen jäisen koristeen, joka tuo kukkaloistossaan pakkasillakin kesän mieleen. Näin hän onnistui!
Julkaistu: 13.1.2022

Johanna, kukkiva jäätornisi on aivan upea! Miten innostuit tekemään sen?

Meillä täällä Suomessa jokainen vuodenaika tarjoaa puuhaa pihalle ja puutarhaan. Näin talviaikaan yhteistyö pakkasherran kanssa on mitä ihaninta tekemistä, ja jäälyhdyt ovat helppo tapa kaunistaa talvista pihaa.

Todellisena kukkien rakastajana halusin puutarhaani myös pakkasilla kukkaloistoa, ja siksi hyödynsin jäälyhdyn tekemisessä kukkia.

Jutun kuvat: Johanna Korsumäki

Miten teit jäätornin?

Tein kaksi erilaista jäälyhtyä, toisen pieneen ämpäriin ja toisen liki sadan litran isoon muovisankoon. Tekotapa oli molemmissa sama.

Aloitin asettamalla kukat ämpärin reunoille. Ämpärin pohja on kukkatornin huippu, joten kukat tulee asettaa ikään kuin nurinpäin, jotta ne ovat kääntämisen jälkeen oikein päin. Tämän jälkeen kaadoin kukkien päällä hieman vettä ja vein astian ulos jäätymään.

Johanna on tehnyt jäätorneja kahdessa koossa. Suurempaan saaviin hän täytti vettä puoliväliin saakka.

Johannan mukaan kukkien asettelu on haastavin vaihe, sillä ne eivät välttämättä pysy paikoillaan ja niitä voikin joutua asettelemaan kylmässä vedessä. Myös teippiä voi käyttää apuna.

Kun kukat olivat jäätyneet kiinni, kaadoin niiden päälle reilummin vettä – näin muodostui pelkkää jäätä oleva kirkas kerros.

Välikerroksen jälkeen asetin seuraavan kukkakerroksen jäätyneen pinnan päälle ja odotin jäätymistä. Jatkoin näin kerros kerrokselta, kunnes ämpäri oli täynnä.

Pienempi jäälyhty on koristeltu erilaisilla vaaleanpunasävyisillä kukilla.
"Aikaa ja malttia vaaditaan, mutta lopputulos palkitsee tekijänsä."

Miten koko komeuden kumoaminen onnistui?

Kun kaikki kerrokset olivat jäätyneet, kannoin ämpärin sisälle kylpyhuoneeseen. Ämpäri oli painava, joten apukädet olivat tarpeen.

Suihkuttelin ämpärin reunoja lämpimällä vedellä niin kauan, että huomasin jään olevan irti reunoista. Tämän jälkeen vein ämpärin nopeasti takaisin ulos ja kippasin sen hellästi haluamaani paikkaan.

Jos kukkalyhtyyn haluaa saada vielä erikokoisia kerroksia, voi ne tehdä esimerkiksi kakkuvuokaa käyttäen. Itse jäädytin kakkuvuoalla vielä kaksi pienempää kerrosta ja kumosin ne ikään kuin kirsikaksi kakun päälle.

"Jäätorniin voi jäädyttää kolon kynttilää varten, mutta itse pyörittelin sen ympärille led-valonauhaa", Johanna kertoo.

Oliko jäälyhdyn teko haastavaa?

Jos vertaa tavalliseen jäälyhtyyn, kerroslyhtyjen teko vaatii hieman enemmän aikaa. Tavallisesti kolmesta päivästä jopa liki viikkoon riippuen pakkaslukemista ja siitä, kuinka korkean jääkukkatornin haluaa. Eli aikaa ja malttia vaaditaan, mutta lopputulos palkitsee tekijänsä.

Ohikulkijoiden kauniit kommentit ovat lämmittäneet mieltäni kovin. Kun saa omin käsin jotain näin kaunista aikaan, on siinä jotain aivan erityistä taikaa!

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia