Meidän Mökki

Kukkalaatikko nikkaroidaan jämärimasta – katso ohje ja tee kesäkukille tyylikäs koti

Kukkalaatikko nikkaroidaan jämärimasta – katso ohje ja tee kesäkukille tyylikäs koti
Kukkalaatikko tai istutusallas valmistuu helposti aidan tai terassin seinämien ylijäämärimasta. Kasvit viihtyvät hyvässä multamäärässä, ja terassikin pysyy siistinä, kun liika vesi kertyy alapuoliseen kaukaloon.
Julkaistu 2.5.2022

Kukkalaatikko – tarvikkeet:

  • 45 × 45 mm puutavaraa jaloiksi ja pohjaksi

  • 15 × 70 mm lautaa kaulukseen

  • 4,2 × 45 ja 4,8 × 70 mm terassiruuveja

  • saha, pora ja ruuvinväännin

  • senkkausterä

  • hiomapaperi tai -kone

  • rullamitta, suorakulma, kynä ja pyyhekumi

  • kosteudenkestävää puuliimaa

  • Väri-Kallen puuöljy ja sivellin

  • muovinen kurakaukalo ja laastipalju.

Kukkalaatikko nikkaroidaan näin

1. Laita 46,5 cm:n pituiset päätyrimat (7 kpl) 45 cm:n pituisten jalkojen päälle. Jätä jalkaa näkyviin ylimmän riman päälle 5 mm ja alimman alle 6 cm. Poraa esireiät upotuksin ja kiinnitä rimat 45 mm:n ruuvein. Ristimittaa pääty suoraksi ja kiinnitä loput rimat tasaisin raoin. Tee toinen pääty samoin.

2. Kiinnitä laatikon sisäpuolelle, alimmaisten rimojen kohdalle, yhdet rimat viisteet alaspäin. Näihin tukirimoihin kiinnitetään pohjan tukipuut. Lukitse päädyt liikkumattomiksi lisäämällä yhdet pitkät ruuvit jaloista toiseksi ylimpiin rimoihin.

3. Käännä päädyt kyljelleen ja aseta 86 cm:n sivurimat jalkojen päälle. Kiinnitä ensin reunimmaiset rimat, sitten keskimmäiset. Käännä laatikko ympäri ja kiinnitä rimat myös toiselle pitkälle sivulle. Siisti rimojen päät hiomapaperilla tai -koneella.

4. Asettele kukkalaatikon pohjaksi 45 × 45 mm:n puutavarasta kolme 82 cm:n pituista tukipuuta. Poraa esireiät ja kiinnitä puut 70 mm:n ruuvein. Jos haluat pohjan korkeammalle, lado pitkien puiden päälle ristikkäin kolme lyhyempää tukipuuta.

5. Kiinnitä 5 cm:n (2 kpl) ja 10 cm:n (2 kpl) rimanpätkät kauluksen tuiksi päätyihin ja sivuille, samalle korkeudelle jalkatolppien kanssa. Sahaa kauluslautojen päät 45 asteen kulmaan. Pursota liimaa jalkoihin ja tukiin, poraa esireiät upotuksin ja kiinnitä laudat ruuvein jalkoihin.

6. Käsittele valmis laatikko kauttaaltaan värittömällä tai sävytetyllä puuöljyllä. Laita laatikon pohjalle muovinen kurakaukalo. Nosta kaukalon päälle muovinen kasvatuspalju, jonka alaosaan on porattu kolme 10 mm:n reikää liian veden poistumiseen. Istuta kesäkukat.

Ohjeessa käytetyt ruuvit ja pintakäsittelyaine RTV.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »