Kukat kuin pienet keijuhameet! Kielo tuo kesän tuoksun kotiin
Sisustus
Kukat kuin pienet keijuhameet! Kielo tuo kesän tuoksun kotiin
Kerää metsäretkeltä tuliaisiksi luonnonkaunis kimppu. Valkean kielon seuraksi sopii herkkä lemmikki tai saniainen.
Julkaistu 13.6.2017
Avotakka
Kauneuden anatomia. Vanhan kasvikirjan sivuista syntyy hienoja tauluja.
Kielon kellomaiset kukat ovat lähietäisyydeltä katsottuna uskomattoman herkkiä, kuin pieniä keijuhameita. Kukkavarteen myöhemmin muodostuvat punaiset marjat ovat myrkyllisiä.

Kielo kasvaa kangasmetsissä, kivikkoisilla paikoilla, metsän laitamilla ja lehtometsissä. Sitä ehdotettiin kansalliskukaksi vuosikymmenten ajan, mutta varsinainen päätös tehtiin vasta vuonna 1982. 

Ennen kieloa kasvatettiin paljon joulukukaksi, mutta muut lajit syrjäyttivät sen välillä lähes kokonaan. Nykyisin sitä on alkanut saada talvisinkin. Kasvatus on työlästä, ja siksi kielot ovat melko kalliita. Hajuvesi- ja kosmetiikkateollisuuskin käyttää kielon makealta tuoksuvia kukkia.

Kielo viihtyy puutarhakasvina, ja kukkapenkkiin siirrettynä se voi suorastaan riehaantua ja valloittaa alaa maanalaisella juuristollaan. Se kasvaa mainiosti ongelmallisellakin paikalla, vaikka suuren koivun juuressa. Kuivassa ja laihassa maassa kukinta voi kuitenkin olla heikompaa ja maata kannattaa kalkita ja lannoittaa.

Liiallisia valloitusretkiä voi rajoittaa juurimatolla. Jos kielo ihastuttaa, voit etsiä puutarhasi kaunistukseksi myös harvinaisempaa kerrannaista tai vaaleanpunaista lajiketta.

Jos haluat saada kieloja jouluksi kukkaan, kaiva tiheästä juurakosta juurakoita myöhään syksyllä ja istuta ruukkuihin.

Mitä enemmän kieloja, sitä huumaavampi tuoksu! Kerää pelkät kukkavarret ja reunusta kimppu lehdillä. Kiedo varsien ympärille puutarhanarua, jotta ne pysyvät tukevasti yhdessä.
Pienet pullot ovat mainioita yhden kukan maljakoita. Poista kieloista lehdet ja asettele astioihin metsätähtien, oravanmarjojen ja nuokkuhelmikän kera. Uushopeinen vati sitoo asetelman yhteen.
Puutarhakasvina myyty tarhakalliokielo on lehtokielon ja kalliokielon risteymä. Komea kellomainen kukka sai kimpussa seurakseen heiniä ja saniaisia.
Irrottele kukat kukkavarresta yksittellen ja pudottele varovasti vedellä täytettyyn lasimaljaan. Malja on soma yksityiskohta kylpyhuoneessa tai olohuoneen sohvapöydällä. Pese kädet hyvin kielon käsittelyn jälkeen.
Kaunis sinivalkoinen nippu syntyy herkistä kieloista ja vaaleansinisistä lemmikeistä. Maljakoksi sopii vaikka vanha kermanekka. Kuvassa on Arabian Maisema-sarjan kannu.
Kommentoi »