Viherpiha

Kuivaa kesän kukkaloisto! Orvokit annosten koristeiksi ja helminukkajäkkärästä hurmaava kranssi

Kuivaa kesän kukkaloisto! Orvokit annosten koristeiksi ja helminukkajäkkärästä hurmaava kranssi
Kukkien kuivaaminen sujuu niin ritilän päällä kuin silikageelillä tai hienossa hiekassa.
Julkaistu: 19.8.2021

1. Ritilän päällä

Ritilällä ruusut kuivuvat ilmavasti vaikkapa teesekoitukseen ja potpourriin (sekoitukseen, jota käytetään huoneilman hajustimena). Otollisin paikka on hämärä tai pimeä tila, jossa on hyvä ilmanvaihto. Hyötykasvikuivuri on eduksi kokonaisten ja tiiviiden kukkien kuivaamisessa.

2. Paperin välissä litteäksi

Prässääminen tallettaa pionin terälehdet ja muut litteät kasvinosat niin kortteihin kuin kasvioihinkin. Orvokit ja muut syötävät kukat ilahduttavat prässättyinä myös tarjoiluvatien ja annosten koristeina.

3. Pää alaspäin kuivaaminen

Alaspäin roikottaminen on vaivattomin kuivaustapa kasveille. Ilmavat kimput ja niput kuivuvat parhaiten – tiivis kimppu homehtuu herkästi.

4. Silikageelillä tai hienolla hiekalla

Silikageeliä, esimerkiksi kissan kristallihiekkaa, voi käyttää hienon hiekan tapaan kukkien kuivaamiseen. Peittele kukat kokonaan rakeilla kahdeksi tai kolmeksi, enintään viideksi päiväksi. Silikageelillä kuivatut kukat sopivat vain koristekäyttöön.

5. Kuivaa kranssina

Helminukkajäkkärän varret taipuvat suloiseksi kranssiksi tai punokseksi muutamassa minuutissa samalla tekniikalla kuin voikukkaseppele. Harmaakarvaiset lehdet ja paperimaiset mykerökukinnot kuivavat nopeasti ja säilyttävät hyvin värinsä.

6. Nopeat kuivattavat

Laventeli ja muut solukoltaan kuivakat kasvit, kuten esimerkiksi sinipiikkiputki ja neilikka, kuivuvat nopeasti. Lopputulokseen vaikuttavat kasvilajin ja kukkien värin lisäksi kuivaustapa sekä olosuhteet.

Kommentoi »