Ikuista kauden kauneimmat kukat ja lehdet tauluihin – näin teet kasviprässin helposti
Tee itse
Ikuista kauden kauneimmat kukat ja lehdet tauluihin – näin teet kasviprässin helposti
Kerää talteen pihasi kauneimmat kukat ja sommittele niistä ihanat kasvitaulut. Kasviprässin voi tehdä helposti parin vanerilevyn avulla.
Julkaistu 3.6.2018
Viherpiha

Kasvien prässäämisen soveltuvat parhaiten litteäkukintoiset lajit, kuten orvokit, kurjenpolvet ja päivänkakkarat. Saniaiset ja monet heinät täydentävät värikkäitä kukkijoita. Poimi kasvit, kun ne ovat parhaassa kukassa tai lehdessä. Varmista, että niiden terälehdet tai lehdet ovat ehjät eivätkä hyönteisten vioittamat.

Kasviprässi – tarvikkeet:

  • vaneri- tai puulevyä, 2 kpl (noin A3-paperiarkin kokoisia tai oman maun mukaan)
  • ruuveja, 4 kpl
  • ruuveihin sopivia prikkoja, 8 kpl
  • siipimuttereita, 4 kpl
  • kaksi samankokoista aaltopahvia
  • huokoista paperia, 4 kpl
  • arkkeja kasvien sommittelua varten
  • pora reikien tekoa varten.
Itse tehty kasvitaulu on ihana yllätys ystävälle. Kerää prässättäväksi lahjan saajan lempikukkia.

Kasviprässi valmistuu näin

1. Käytä kasviprässin levyiksi vanhoja vanerin palasia tai tukevia puulevyjä. Sahaa ne samankokoisiksi. Poraa levyjen jokaiseen kulmaan reikä samalle kohdalle, jotta saat kiristettyä levyt kiinni toisiinsa. Kätevintä on porata reiät siten, että pidät levyjä päällekkäin, jolloin saat reiät varmimmin samoihin kohtiin.

2. Työnnä levyjen jokaiseen reikään pitkät ruuvit. Pujota ensin ruuviin prikka ja vie se sitten vanerilevyn reiän läpi. Tee näin jokaiseen kulmaan.

3. Aseta aaltopahvilevy pohjaksi vaneria vasten. Lado sen jälkeen muutama huokoinen paperiarkki päällekkäin imupaperiksi.

4. Asettele keräämäsi kasvit huokoiselle paperille väljästi. Sommittele kasvit siten, että ne tulevat prässätessä mahdollisimman kauniiseen asentoon.

5. Levitä asetelman päälle pari kerrosta huokoista paperia, joka imee kasveista kosteutta. Aseta huokoisen paperikerroksen päälle vielä aaltopahvi, jotta kasvit painuvat tasaisesti.

6. Aseta lopuksi toinen vanerilevy aaltopahvin päälle. Ohjaa ruuvit levyn reunojen rei’istä läpi. Pujota ruuveihin prikat jokaiseen kulmaan. Pyöritä sen jälkeen siipimutteri paikalleen ja kiristä levyt tiiviisti toisiaan vasten.

7. Aseta prässi kuivaan paikkaan. Tarkista välillä, miten kuivumisprosessi etenee. Vaihda imupapereita tarvittaessa kuiviin. Irrota lopuksi kuivuneet kasvit papereista ja sommittele niistä mieleisesi kasvitaulu kauniille paperille tai kartongille ja kehystä.

Kommentoi »