Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa?
Ruoka
Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa?
Lukija kysyy: Kuinka kauan ruoat säilyvät pakkasessa? Minulla on jemmassa sieniä, marjoja ja mehuja viime kesältä. Kuinka pitkään voin syödä niitä huoletta? Entä ruoantähteitä? Lue asiantuntijan vastaus!
Julkaistu 30.5.2018
Kotivinkki

Säilyvyyteen vaikuttaa moni asia. Suuntaa antava ohje on, että mitä rasvaisempi ruoka tai ruoka-aine, sitä lyhempi on säilyvyysaika. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on melko lyhyt, noin yhdestä kolmeen kuukautta. Marjat, mehut, kasvikset ja sienet, joita ei ole kypsennetty rasvassa ennen pakastamista, pysyvät erinomaisina satokaudesta toiseen.

Jos lämpötila on –18-astetta tai kylmempi, ne säilyvät hyvinä pitempäänkin. Yrttimausteet säilyvät 4–6 kuukautta, leivonnaiset 1–9 kuukautta. Kannattaa aina miettiä, kuinka paljon esimerkiksi pakastemarjoja tulee käytettyä vuoden aikana. Ei ole kovin järkevää pitää niitä pakkasessa vuosikausia, vaikka marjat säilyisivätkin hyvinä.

Jotta laatu pysyy hyvänä, on pyrittävä löytämään jokaiselle pakastettavalle tuotteelle paras mahdollinen pakkaus. Yhdelle ruoka-aineelle sopiva ei välttämättä sovellu toiselle. Hyvä pakastusrasia on vesitiivis – silloin tuotteet eivät pääse kuivumaan. Se on myös aromitiivis, jotta ruoka-aineet säilyttävät arominsa, ja ilmatiivis. Näin happi ei pääse aiheuttamaan värimuutoksia eikä rasvaisten tuotteiden härskiintymistä. Rasian tulee kestää myös kylmiä lämpötiloja, ja kun se on mahdollisimman ohut, sekä jäätyminen että sulaminen tapahtuvat nopeasti.

Pakastajan motto on: Älä pakasta vain pakastamisen ilosta. Muista myös käyttää pakasteita! Pakastin on vain väliasema, ei pääteasema.

Asiantuntija: kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, Marttaliitto

Kommentoi »