Koristekivet luovat puutarhaan huoliteltua ilmettä ja kiinnostavia yksityiskohtia – 13 inspiroivaa ideaa ja toteutusta
Piha ja puutarha
Koristekivet luovat puutarhaan huoliteltua ilmettä ja kiinnostavia yksityiskohtia – 13 inspiroivaa ideaa ja toteutusta
Koristekivillä voit tehdä puutarhaan helppohoitoisia ja siistejä pintoja. Ne myös pidättävät maan kosteutta ja estävät rikkaruohoja valtamaasta istutuksia. Poimi 13 erilaista käyttötapaa koristekiville ja nappaa parhaat ideat omaan pihaasi!
20.9.2018
 |
Meillä kotona

Koristekivet puutarhaan – 13 tapaa luoda pihaan ilmettä ja yksityiskohtia

1. Koristekivistä tehty meditointinurkkaus

Koristekiviä ja -hiekkaa käytetään paljon japanilaisissa puutarhoissa. Yleensä hiekkaan harataan lainekuvio, jolloin hiekka-alue kuvastaa vettä ja kasvillisuus muodostaa saarekkeita. Rauhoittava pelkistetty näkymä sopii vaikkapa puutarhan perälle ikiomaksi mietiskelypaikaksi. Käytä koristekiviä, jotka sopivat kasvillisuuden väreihin. Muista suunnittelussa, että valkoiset koristekivet tummuvat ajan saatossa.

2. Maisema ruukussa

Koristekivillä yksinkertainenkin kasviasetelma saa uuden ilmeen. Valitsemalla sopivan väriset kivet voit korostaa asetelman kasvien värit uudelle tasolle. Hopeanväriset kasvit tulevat hienosti esille mustasta kivikatteesta. Koristekivet auttavat myös pidättämään kosteutta, jolloin istutuksia ei tarvitse kastella niin usein.

3. Kahdessa tasossa

Levittämällä kasvillisuuden tyvelle ja muurin juurelle samanväristä koristesoraa saat kokonaisuudesta tyylikkään ja huolitellun. Levitä kasvualustan pintaan katekangas ja sen päälle 2–3 sentin paksuinen kerros koristesoraa. Näin sora ja multa eivät sekoitu keskenään.

4. Koristekivet sokkelin suojaksi

Pienet ja pyöreiksi hioutuneet rantakivet sopivat sokkelin juurelle maanpinnan katteeksi. Näin sadevedet eivät roiski sokkelia likaiseksi. Graniittinen reunakivi pitää koristekivet paikallaan. Nurmikko ja liuskekivipolku elävöittävät talon seinustaa.

5. Eri elementtien harmoniaa

Vesi ja veden rajassa versovat kasvit sekä pehmeä sammal ja erikokoiset koristekivet muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Käytä erikokoisia kiviä ja asettele ne siten, että isompia kiviä on siellä täällä, ei yhtenäisinä kasoina. Kaiva isoimmat kivet osittain maahan, etteivät ne kelluisi keinotekoisen näköisesti maanpinnassa. Vältä latomasta kivenmurikoista korkeaa vallia altaan ympärille.

6. Kata istutusalueet koristekivillä

Pensaiden aluset pysyvät rikkaruohottomina, jos katat pinnan koristekivillä tai -soralla. Levitä katekangas mullan pintaan ja sen jälkeen katekerros. Isokokoinen liuskekivisilppu on kätevä materiaali, sillä voit helposti puhaltaa lehtipuhaltimella katteen pintaan varisseet lehdet, eikä kate lennä puhaltimen voimasta nurmikolle. Rajaa kivimateriaali selkeällä reunuksella, etteivät kivet vieri nurmikolle ja hakkaa ruohonleikkurin teriä rikki.

7. Koristekivet ovat ratkaisu pulmapaikkaan

Pihassa voi olla kohta, jossa mikään kasvi ei tunnu menestyvän. Tee paikasta pihan oma erikoisuus, jossa pääosa on kivikuvioilla. Käytä eriväristen kivien rajaamiseen ohutta, metallista nurmikon rajausnauhaa. Muista levittää pohjalle katekangas, joka estää juuriston kautta leviävien rikkaruohojen kasvun kivikerroksen läpi.

8. Pulppuavaa iloa

Graniittiseen kivipaateen on porattu keskelle vettä pulppuava reikä. Kivipaaden alla oleva pumppu nostattaa veden kiven pintaan, josta vesi valuu kiven kylkiä myöten vesisäiliöön. Säiliö on naamioitu koristekivillä, jotka ovat samaa sävyä graniittipaaden kanssa. Nerokas tapa tehdä vesiaihe nopeasti ja helposti!

9. Virtaavat kivet

Jos kiveysten teosta jää ylitse seulanpääkiviä, tee niistä kivien virta. Virran yli voit asetella isompia koristekiviä askelkiviksi.

10. Koristekivet sävy sävyyn

Rakenna puutarhaan rauhallinen oleskelupaikka. Pohjana voit käyttää koristekiviä tai -soraa. Tässä nuotiopaikalle johtavaan polkuun on käytetty koristekivien sävyisiä puuaskelmia ja istumapaikat on rakennettu saman sävyisistä tiiliskivistä. Kivikkokasvit piristävät kivialuetta. Esimerkiksi kangasajuruoho viihtyy mainiosti paahteisella paikalla. Muista käyttää koristesoran alla katekangasta erottamaan pohjamaa ja katekerros.

11. Kiveys ja istutusalue sulassa sovussa

Betonilaattojen leikkaaminen ja reunuskiven asentaminen istutusalueen reunaan ei ole välttämätöntä, jos teet kiveykselle koristekivireunuksen. Valkoisten kivien keskeltä versovat saniaiset pehmentävät muurin ja kiveyksen kovaa pintaa.

12. Hurmaava harmaa!

Lado puutarhaan kiveys, joka poikkeaa totutusta. Pyöreät betonilaatat luovat kiinnostavan pinnan. Reikälaattojen keskelle voit laittaa pyöreäksi hiottuja koristekiviä. Muualla laattojen väleissä on käytetty vaaleanharmaata koristesoraa. Harvaan ladottu koristesoralla ja -kivillä peitetty pinta päästää hulevedet helposti läpi.

13. Koristekivikko kukkii

Luo helppohoitoinen kivikkotarha käyttämällä erikokoisia koristekiviä. Täytä välit pehmeän muotoisiksi hioutuneilla rantakivillä. Mehikasvit ja muut kalliokasvit viihtyvät kivien lämmössä. Rantakivikate estää rikkaruohoja villiintymästä ja leviämästä kalliokasvien sekaan.

Kommentoi »