Kommentti: Onnenpekkojen takapihoilla
Rakenna ja remontoi
Kommentti: Onnenpekkojen takapihoilla
Mikkelin asuntomessutalojen kaltaisista kodeista moni voi vain haaveilla. "Minä en koskaan saa sellaista, ja se saa minut kateudesta vihreäksi", kirjoittaa Meidän Mökin päätoimittaja Mervi Rantakari.
4.8.2017
 |
Meidän Mökki

Vesisade piiskasi vielä kesäkuussa Mikkelin asuntomessutalojen rakennustyömaita, eikä rakentajia silloin käynyt kateeksi. Pihat muuttuivat liukkaaksi liejuksi, Saimaa katosi harmaaseen horisonttiin, isot terassit lainehtivat vedestä eivätkä porealtaat kutsuneet. Keskeneräisyys kauhistutti: miten ihmeessä nuo saisivat kaiken valmiiksi ajoissa?

Ihmeitä tapahtuu. Nyt kaikki on viimeisteltyä: villahuovat on aseteltu rennon ryppyisiksi sohville, pöydät katettu kuvitteellisia vieraita varten, taulut ripustettu seinille, kukat istutettu pihoille. Messuvierasta hellitään: aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, Saimaa kimmeltää ja messutalojen terasseilta näköalat ovat päätähuimaavia.

Mieleeni hiipii kateus. Messutalot ovat valtavan upeita, ja täällä toteutuu suomalainen unelma omakotitalosta järven rannalla. Osassa taloja tunnelma on kuin luksusmökissä, eikä näiden talojen omistajat enää mökkiä tarvitse. Kirkonvarkauden messualueella on kaikki: luonto lähellä, metsän henki liito-oravineen ja viitasammakoineen, kaunis Saimaa aivan käden ulottuvilla ja kaikki kaupungin palvelut kompaktisti torin ympärillä viiden minuutin ajomatkan päässä. Täydellistä.

Talot ovat huolella mietittyjä kokonaisuuksia, joissa näkyvät asukkaiden toiveet ja mieltymykset. Parasta taloa on vaikea nimetä, sillä rakennuksissa on toinen toistaan oivaltavampia yksityiskohtia, jotka tekevät vaikutuksen. Honkatalojen Wave ja Villa Saimaanhelmi jäävät kuitenkin mieleen unelmataloina. Rahaa näihin on pantu, sen kyllä huomaa.

Rantatonteilla perustukset aiheuttivat yllättäviä kustannuksia, sillä kalliota jouduttiin räjäyttämään paljon ja talojen saaminen oikeaan korkoon saattoi vaatia ylimääräistä maanajoa. Eräs asukas kertoo, että tonttitöihin upposi satatuhatta euroa. Kun tontti itsessään maksoi tässä tapauksessa 60 000 euroa, on pelkästään maatöihin ja perustuksiin uponnut yhden talopaketin verran. Talon kokonaiskustannus hipoo 600 000 euroa, ja se on Mikkelissäkin paljon.

Tässä kohtaa kateuteni nostaa päätään oikein kunnolla: kyseinen talo ei ole alueen kallein, edes lähellä sitä. Mistä näillä ihmisillä on rahaa rakentaa tällaisia ihanuuksia? Yhtäkkiä tajuan kristallinkirkkaasti, etten itse voi koskaan toteuttaa tällaista unelmaa, minkä Mikkelin messurakentajat ovat tehneet. Myönnän sen, olen kateudesta vihreä – minäkin haluaisin asua näin!

Tajuan kristallinkirkkaasti, etten itse voi koskaan toteuttaa tällaista unelmaa.

Olen silti vilpittömän onnellinen ja iloinen messurakentajien puolesta. He ovat tehneet upeaa työtä ja heidän käsistään on syntynyt suomalaisia unelmia. Meillä muilla on nyt onneksi mahdollisuus päästä maistamaan palasia tästä. Mikkelin asuntomessuilla on paljon kiinnostavaa katsottavaa, ja taloista löytyy ideoita poimittavaksi omaankin asumiseen, vaikka mittakaava olisi vähän erilainen.

Ja ainakin täällä voi haaveilla siitä, että voisi joskus itsekin asua näin – ajatuksella on ihana leikkiä vaikka vain päivän verran. Varaudu kuitenkin siihen, että pieni kateuden siemen saattaa alkaa itää sinussakin.

Lue lisää:

Kommentoi »