Kotivinkki

Koirakodin eteinen meni uuteen uskoon, kun yksi koirista päätti asua eteisessä – ”Varusteita on paljon ja tilaa vähän”

Koirakodin eteinen meni uuteen uskoon, kun yksi koirista päätti asua eteisessä – ”Varusteita on paljon ja tilaa vähän”
Kolmen dalmatiankoiran omistaja Hanna Jalonen on suunnitellut eteiseen omat paikkansa lenkitys- ja harrastusvälineille, koirien ulkovaatteille sekä yhden koiran pedille. Aiemmin kengät piti pitää visusti piilossa teräviltä hampailta.
Julkaistu: 4.9.2018

Seinäjoella asuva Hanna Jalonen, 35, omistaa kolme dalmatiankoiraa. Rivitalon eteinen on kooltaan noin neljä neliömetriä.

"Koirani Rilla oli pentuna puuhakas. Sille täytyi rajata alue, jotta se ei olisi työpäivieni aikana vahingoittanut itseään tai irtaimistoa.

Eteinen oli sopivan kokoinen ja helposti portilla erotettavissa.

Järjestely oli hyvä, ja pentu oppi nukkumaan työpäivät. Vaan kun puolitoista vuotta myöhemmin tuli aika siirtää peti ja lelut väljemmille vesille olohuoneeseen, se ei Rillalle sopinutkaan.

Vaikka peti oli olohuoneessa, koira nukkui surkeana eteisen kovalla matolla. Puoli vuotta pysyin tiukkana. Ajattelin, että mukavuudenhalu voittaa, ja koira siirtyy olohuoneeseen. Niin ei käynyt.

Olin hankkinut uuden, isomman lipaston, jonka vuoksi peti ei enää mahtunut eteiseen.

Aiemmin koiraharrastuksissa tarvittavat treenivaatteet roikkuivat lipaston nupeissa. Nyt niille on ovikoukkuja kylpyhuoneen ovessa.
Neljävuotias Rilla-koira on päättänyt asua eteisen komerossa.

Raivasin naulakkosyvennyksen lattialta kengät pois ja laitoin Rillan patjan sinne. Koira rakastui uuteen yksiöönsä, joten järjestely jäi lopulliseksi.

Nyt eniten käytössä olevat kenkäni ovat pienessä kenkähyllyssä tuulikaapissa, vähemmän käytetyt lokerikossa naulakkosyvennyksen seinällä ja vuodenaikaan sopimattomat varastossa.

Harrastan koirieni kanssa monenlaista: rallytokoa, tokoa, agilityä ja näyttelyissä käymistä. Varusteita on paljon ja tilaa vähän.

Treenejä on kerran tai useammin viikossa, joten treenireput odottavat aina eteisessä. Olen ripustanut niille koukun tuulikaapin patteriin.

Ulkoilen koirieni kanssa sekä maastossa että taajamassa, joten jokaisella koirallani on arkikäytössä kahdet pannat ja yhdet valjaat sekä hihnat jokaiseen yhdistelmään. Säilytän niitä koukuissa tuulikaapin seinällä.

Ulkoilutarvikkeiden on pakko olla käden ulottuvilla ja ennen kaikkea helposti laitettavissa takaisin paikalleen ulkoilun jälkeen. Muuten niillä on taipumus jäädä lojumaan.

Eteisen kaapista löytyy koiravaatteita vähän joka lähtöön. On kylmälle ilmalle toppatakit ja fleecehaalarit, sadesäälle sadetakit, kuumille kesäpäiville viilennystakit. On fleecepaidat, villapaidat, treenitakit ja softshell-takit.

Veikkaan, että takkeja on aika paljon keskimääräistä enemmän, mutta lyhytkarvaisilla koirillani ne ovat kaikki tasaisesti käytössä. Tykkään itse ommella vaatteita, ja niin niitä on syntynyt.

Kaikki koirani ovat pentuna pureskelleet muutamat kengät, jos en ole muistanut nostella niitä säilöön. Aikuisena ne ovat jättäneet kengät rauhaan.

Omat vaatteeni roikkuvat koirien ulottuvilla henkaritangolla, ja jos joskus unohdan nameja taskuun, niin silloin saattaa kyllä takkiin ilmestyä reikä.

Lyhyen karvansa puolesta koirani ovat onneksi helppoja kurakeleilläkin. Jos ne ovat metsäretken jälkeen likaisia ja on lämmin sää, jätän ne ulos kuivumaan ja harjaan sitten puhtaiksi.

Tuulikaapissani ja eteisessäni on kuramatto, ja kylpyhuone on eteisen yhteydessä. Ne auttavat märillä keleillä. Toisaalta asunnon joutuu joka tapauksessa imuroimaan joka päivä, joten eteisen siivous hoituu siinä samalla.

Olen pian aloittamassa uuden kodin rakentamista. Sinne olen suunnitellut kodinhoito­huoneen, jossa on koirasuihku ja josta on käynti koirien omaan huoneeseen. Paraatieteisen kautta koirat eivät kulje ollenkaan.”

Tuulikaapissa on kaikki, mitä tarvitaan jokapäiväisillä lenkeillä ja koiraharrastuksissa: kakkapussit, kaulapannat, hihnat ja treenireppu.

Ammattijärjestäjän 5 vinkkiä koirakodin eteiseen

  1. Hanki kaksi mattoa: kuramatto ja eteisen matto. Ensimmäinen pysäyttää kosteuden, toinen hiekan.
  2. Kurankeräämiseen parhaita ovat puuvillanukkaiset ”kurastopperi”-matot. Eteisen matossa sisal on hyvä materiaali: se pysäyttää hiekan syvyytensä ansiosta.
  3. Huolehdi, että eteisen matto on riittävän suuri. Mittatilaustyönä tehty matto seinästä seinään ei päästä hiekkaa alleen.
  4. Varmista, että heti ovella on paikka, missä tassut pyyhitään. Tai pohdi, miten reitti pesulle käy. Mahdollisuuksien mukaan puhdista koiraa jo ulkona.
  5. Säilytä eteisessä vain ne koira­varusteet, joita tarvitset päivittäin.

Vinkit antoi ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

1 kommentti