Kohopenkin käyttö on vanha kiinalainen viljelymenetelmä. Siinä yhdistyy monta etua: Pienellä alueella saa kasvatettua runsaan sadon, ja mikä parasta, vieläpä luonnonmukaisesti.
Kasvualustasta tehdään kompostin kaltainen, mikä parantaa ja kuohkeuttaa maata. Etenkin savisen maan rakenne paranee. Risuista koottu keskusta pitää alustan ilmavana. Se nopeuttaa kompostoitumista ja lisää pieneliöiden toimintaa. Risujen päälle tuleva typpipitoinen, mehevä aines, kuten lanta, nurmisilppu tai karkeaksi maatunut komposti, käynnistää palamisen. Kohopenkin kuivat aineet toimivat kompostin kuivikkeiden tavoin.
Kohopenkki lämpenee nopeasti ja vapauttaa ravinteita kasvien käyttöön pikku hiljaa. Siinä viihtyvätkin monet lämpöä ja runsaasti ravinteita tarvitsevat lajit, kuten kurkku, tomaatti, purjo- ja valkosipuli, ananaskirsikka ja kurpitsa. Myös pavut tuottavat oivallisen sadon.
Kohopenkin kasvu- ja lämpövoima kestää muutamasta vuodesta jopa viiteen vuotta. Ensimmäisenä vuonna penkkiin ei kannata istuttaa salaatteja tai pinaattia, sillä ne keräävät haitallisia nitriittejä. Myöhempinä vuosina alusta sopii hyvin myös näille.
Kohopenkki kuivuu nopeasti, joten huolehdi kastelusta. Loppukesällä lehdet varjostavat multaa, jolloin veden haihtuminen vähenee.
Kohopenkki - näin se perustetaan
1. Valitse valoisa paikka. Tee penkki etelä–pohjoissuunnassa, jolloin toinen puoli on auringossa ja toinen jää varjoon eikä ole näin kuivattavalle auringolle alttiina. Merkitse kohopenkin paikka ja rajaa alue esimerkiksi linjalangan tai laudan avulla.
Varaa tilaa noin 100–150 cm:n leveydeltä ja pituutta toivotun viljelyalan ja käytettävissä olevan tilan mukaisesti, esimerkiksi 2–4 metriä. Poista alalta nurmi tai pintamaa ja kivet. Savimaata kannattaa poistaa noin 20 cm:n syvyydeltä. Kerää pohjan keskelle noin 50–60 cm leveä ja 50 cm korkea risukasa.
2. Kasaa risujen päälle ylösalaisin käännetyt nurmiturpeet ja sekalaista puutarhajätettä, kuten nurmisilppua tai lehtiä. Kasvijäte kompostoituu kohopenkin uumenissa ja tuottaa kasvien käyttöön lämpöä ja ravinteita.
3. Risukerroksen päälle voi myös levittää puutarhasta naatteja, raparperin lehtiä tai muuta puutarhajätettä.
4. Levitä maatuvan kerroksen päälle puoliksi maatunutta kompostia, kasvuturvetta tai hevosenlantaa. Lapioi päällimmäiseksi noin 20 cm hyvää multaa taimien istutusalustaksi. Valmis kohopenkki on vajaan metrin korkuinen, mutta ajan mittaan se painuu kasaan maatuvien ainesten kompostoituessa.
5. Levitä ja tasaa kohopenkin pinnalle levitetty rikkaruohoton ja puhdas ruokamulta ennen taimien istuttamista.
Vinkki! Hyödynnä puutarhajäte kohopenkkiin
Kohopenkin voi hyvin tehdä myös syksyllä valmiiksi odottamaan seuraavaa istutuskautta. Syksyllä kohopenkkiä varten on tarjolla runsaasti käyttökelpoista puutarhajätettä, kuten lehtiä, oksia, naatteja. Penkin katteeksi voit vielä levittää hieman multaa. Lisää keväällä multaa talven aikana painuneelle penkille, niin se on valmis nopeasti istutuspuuhiin. Muutaman vuoden käytön jälkeen kohopenkin voi purkaa, jolloin sen sisältä paljastuu käyttökelpoista multaa.