12 asiaa, jotka ovat kadonneet suomalaisista kodeista – vai löytyykö sinulta vielä jokin näistä?
Nostalgia
12 asiaa, jotka ovat kadonneet suomalaisista kodeista – vai löytyykö sinulta vielä jokin näistä?
Vieläkö muistat cd-tornit ja puolen huoneen kokoiset tietokonepöydät? Tai istahdetaanko kotonasi yhä puhelinpöydän ääreen? Listasimme kaksitoista asiaa, joihin suomalaisissa kodeissa törmää enää ani harvoin.
Julkaistu 11.5.2023
Meillä kotona

1. Puhelinpöytä

Nerokas huonekalu yhdisti sivupöydän ja istuimen. Kun puhelimen johto rajoitti, oli rattoisa istahtaa hetkeksi aloilleen rupattelemaan. Puhelinpöytien ja lankapuhelinten lisäksi ovat kadonneet myös puhelinluettelot – nuo numerotietojen ja paikallisten yritysten atlakset.

Pöydän ja penkin yhdistelmä – kuinka nokkelaa!

2. Massiivinen tv-hyllystö

Kun lempisarjoja katseltiin kuvaputkitelevisiosta ja leffoja vhs-kaseteilta, vaati kodin mediakeskus reilusti tilaa. Olohuoneessa olikin ennen usein valtava hyllykkö, jonka keskiössä oli tv ja sen ympärillä hyllymetreittäin elokuvia ja muita oheisroippeita. Nyt kun sarjat ja leffat katsotaan suoratoistopalveluista, ei tilaa omalle videokirjastolle tai erillisiä vhs- tai dvd-soittimia enää tarvita. Kerran niin edistyksellinen digiboksikin on jo vaipunut unholaan.

Kuvaputki-tv, reilusti hylly- ja kaappitilaa ja sammarisohva – herääkö muistoja?

3. Cd- ja dvd-tornit

Vieläkö muistat cd-tornit, nuo kenties aavistuksen huojuvat hyllyt, jotka oli rakennettu täsmällisesti cd-levykotelon mittoja ajatellen? Tässäkin asiassa aika on ajanut fyysisen tuotteen ohi, ja suurin osa kuuntelee nykyisin musiikkinsa Spotifysta. Sukulaiskaluste dvd-tornin elinkaari jäi lopulta melko lyhyeksi.

Tornimaiset cd-hyllyt olivat aikanaan niin käteviä, mutta valitettavasti niille on keksitty heikosti uusiokäyttöä.

4. Mankeli

Milloin olet viimeksi mankeloinut? Onnittelut, jos muistat! Tuo liinavaatteita ja muita tekstiilejä silottava kotityö tuntuu nimittäin olevan katoavaa kansanperinnettä – mikä siihen sitten lieneekään syynä.

5. Aromipesä ja muut nostalgiset keittiövempeleet

Suuri suomalainen keksintö Aromipesä oli ysärillä keittiöhitti! Kannellinen haudutusastia tuli tutuksi etenkin Ostoskanavalta, ja usko tai älä, legendaarinen tuote on ollut kaupan taas vuodesta 2015 alkaen. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei sitä löydy kovin monesta nykykodista – tosin ruokaharrastajia yritetään kyllä taas vokotella hitaaseen kypsennykseen tarkoitetuilla haudutuspadoilla. Leipäkonettakaan ei taideta käyttää ihan niin monessa taloudessa kuin airfryeria.

6. Kirjahylly

Kirjahyllyjen katoamisesta on puhuttu jo iät ja ajat ja myönnetään: monissa kodeissa niiden käyttötarkoitus on toki muuttunut muuhun kuin kirjojen säilyttämiseen. Eivät kirjahyllyt perinteisessä roolissaankaan silti suinkaan ole kadonneet – katso vaikka näitä upeita koteja.

7. Tietosanakirjat ja lääkärikirjat

Kirjahyllyjä tai ei, harvassa kodissa säilytetään enää tietosanakirjasarjoja. Vastaus kun löytyy usein näppärästi puhelimelta.

Kun kroppaa kolottaa tai yllättävä vaiva ilmestyy, nykyihminen nakuttaa oireensa Googleen, oli se sitten järkevää tai ei. Mutta on sitä osattu diagnosoida omin päin ennenkin! Silloin selattavana vain oli netin sijaan lääkärikirjoja.

8. Mankka ja sen kaverit

Aikanaan jokainen kynnelle kykenevä teini raivasi huoneeseensa tilaa mankalle, josta sitten pauhasi Spice Girls, Ricky Martin tai muu suosikkimusa. Mankkaa vanhemmat LP-soittimet ovat jo tehneet vahvan paluun harrastajapiireissä, joten voisiko mankoilla ja vanhanajan stereoillakin olla vielä tulevaisuus?

9. Herätyskello

Herätyskello oli aikanaan kriittinen apuväline, jos halusi ehtiä töihin ajoissa. Nykyään useimmat käyttävät puhelintaan myös heräämiseen – vaikkakin uniasiantuntijat usein suosittelevat palaamista vanhaan tapaan ja luurin jättämistä makuuhuoneen ulkopuolelle.

Vielä kolmetoista minuuttia herätykseen.

10. Jättimäinen työpöytä

Kun tietokoneen näytöt olivat vielä suorastaan järkälemäisiä, vaativat ne rutkasti tilaa ympärilleen. Kotitoimistoissa pyöriteltiin ennen myös nykyistä enemmän papereita, mikä näkyi usein puolen huoneen kokoisena työpöytänä laatikostoineen. Nykyisin kotikonttori mahtuu onneksi melkoisesti tiiviimpään nurkkaukseen.

11. Diaprojektori

Valot pois, diat laitteeseen ja ei kuin lomakuvia ihailemaan! Diaprojektorien aikaan koko perhe saattoi kokoontua yhdessä ihailemaan valokuvia. Nykyisin jaamme kuvia lähinnä puhelimen välityksellä.

12. Kirjoituskone

Kuinka ärsyttävää olikaan, kun sormi osui väärälle näppäimelle ja ruudulle painunut kirjain piti peittää paperia eestaas veivaten? Toisaalta kirjoituskoneiden naputuksessa oli toki oma tunnelmansa – sitähän tunsi itsensä melkein kirjailijaksi!

Harvempi enää käyttää kirjoituskoneita, mutta etenkin vanhat mallit toimivat kauniisti sisustuselementteinä.

Jäikö listalta puuttumaan jotain olennaista? Kerro kommenteissa!

18 kommenttia