
1. Puhelinpöytä
Nerokas huonekalu yhdisti sivupöydän ja istuimen. Kun puhelimen johto rajoitti, oli rattoisa istahtaa hetkeksi aloilleen rupattelemaan. Puhelinpöytien ja lankapuhelinten lisäksi ovat kadonneet myös puhelinluettelot – nuo numerotietojen ja paikallisten yritysten atlakset.
2. Massiivinen tv-hyllystö
Kun lempisarjoja katseltiin kuvaputkitelevisiosta ja leffoja vhs-kaseteilta, vaati kodin mediakeskus reilusti tilaa. Olohuoneessa olikin ennen usein valtava hyllykkö, jonka keskiössä oli tv ja sen ympärillä hyllymetreittäin elokuvia ja muita oheisroippeita. Nyt kun sarjat ja leffat katsotaan suoratoistopalveluista, ei tilaa omalle videokirjastolle tai erillisiä vhs- tai dvd-soittimia enää tarvita. Kerran niin edistyksellinen digiboksikin on jo vaipunut unholaan.
3. Cd- ja dvd-tornit
Vieläkö muistat cd-tornit, nuo kenties aavistuksen huojuvat hyllyt, jotka oli rakennettu täsmällisesti cd-levykotelon mittoja ajatellen? Tässäkin asiassa aika on ajanut fyysisen tuotteen ohi, ja suurin osa kuuntelee nykyisin musiikkinsa Spotifysta. Sukulaiskaluste dvd-tornin elinkaari jäi lopulta melko lyhyeksi.
4. Mankeli
Milloin olet viimeksi mankeloinut? Onnittelut, jos muistat! Tuo liinavaatteita ja muita tekstiilejä silottava kotityö tuntuu nimittäin olevan katoavaa kansanperinnettä – mikä siihen sitten lieneekään syynä.
5. Aromipesä ja muut nostalgiset keittiövempeleet
Suuri suomalainen keksintö Aromipesä oli ysärillä keittiöhitti! Kannellinen haudutusastia tuli tutuksi etenkin Ostoskanavalta, ja usko tai älä, legendaarinen tuote on ollut kaupan taas vuodesta 2015 alkaen. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei sitä löydy kovin monesta nykykodista – tosin ruokaharrastajia yritetään kyllä taas vokotella hitaaseen kypsennykseen tarkoitetuilla haudutuspadoilla. Leipäkonettakaan ei taideta käyttää ihan niin monessa taloudessa kuin airfryeria.
6. Kirjahylly
Kirjahyllyjen katoamisesta on puhuttu jo iät ja ajat ja myönnetään: monissa kodeissa niiden käyttötarkoitus on toki muuttunut muuhun kuin kirjojen säilyttämiseen. Eivät kirjahyllyt perinteisessä roolissaankaan silti suinkaan ole kadonneet – katso vaikka näitä upeita koteja.
7. Tietosanakirjat ja lääkärikirjat
Kirjahyllyjä tai ei, harvassa kodissa säilytetään enää tietosanakirjasarjoja. Vastaus kun löytyy usein näppärästi puhelimelta.
Kun kroppaa kolottaa tai yllättävä vaiva ilmestyy, nykyihminen nakuttaa oireensa Googleen, oli se sitten järkevää tai ei. Mutta on sitä osattu diagnosoida omin päin ennenkin! Silloin selattavana vain oli netin sijaan lääkärikirjoja.
8. Mankka ja sen kaverit
Aikanaan jokainen kynnelle kykenevä teini raivasi huoneeseensa tilaa mankalle, josta sitten pauhasi Spice Girls, Ricky Martin tai muu suosikkimusa. Mankkaa vanhemmat LP-soittimet ovat jo tehneet vahvan paluun harrastajapiireissä, joten voisiko mankoilla ja vanhanajan stereoillakin olla vielä tulevaisuus?
9. Herätyskello
Herätyskello oli aikanaan kriittinen apuväline, jos halusi ehtiä töihin ajoissa. Nykyään useimmat käyttävät puhelintaan myös heräämiseen – vaikkakin uniasiantuntijat usein suosittelevat palaamista vanhaan tapaan ja luurin jättämistä makuuhuoneen ulkopuolelle.
10. Jättimäinen työpöytä
Kun tietokoneen näytöt olivat vielä suorastaan järkälemäisiä, vaativat ne rutkasti tilaa ympärilleen. Kotitoimistoissa pyöriteltiin ennen myös nykyistä enemmän papereita, mikä näkyi usein puolen huoneen kokoisena työpöytänä laatikostoineen. Nykyisin kotikonttori mahtuu onneksi melkoisesti tiiviimpään nurkkaukseen.
11. Diaprojektori
Valot pois, diat laitteeseen ja ei kuin lomakuvia ihailemaan! Diaprojektorien aikaan koko perhe saattoi kokoontua yhdessä ihailemaan valokuvia. Nykyisin jaamme kuvia lähinnä puhelimen välityksellä.
12. Kirjoituskone
Kuinka ärsyttävää olikaan, kun sormi osui väärälle näppäimelle ja ruudulle painunut kirjain piti peittää paperia eestaas veivaten? Toisaalta kirjoituskoneiden naputuksessa oli toki oma tunnelmansa – sitähän tunsi itsensä melkein kirjailijaksi!