Kirsikkapuu hurmaa kauneudellaan! Tutustu lajikkeisiin ja valitse sopiva omaan pihaasi
Piha ja puutarha
Kirsikkapuu hurmaa kauneudellaan! Tutustu lajikkeisiin ja valitse sopiva omaan pihaasi
Kirsikkapuun kukinta on taianomainen hetki, eikä katsetta hevin saa irti puusta. Istuta jokin näistä manteli- tai kirsikkapuiden kaunottarista pihallesi ja vietä omia hanami-juhlia kukinnan aikaan.

Kirsikkapuut ovat pikkupuita tai pensaita, jotka ihastuttavat satumaisen kauniilla kukinnallaan aikaisin keväällä. Myös mantelit ilahduttavat kukoistuksellaan samoihin aikoihin.

Joihinkin manteli- ja kirsikkapuulajeihin kypsyy kesällä herkullisia ja koristeellisia kirsikoita. Syksyllä ne säväyttävät verhoutuessaan voimakkaan punaiseen, oranssiin tai keltaiseen ruskaan.

Kirsikkapuu x 9

Kuriilienkirsikka

Yksi kestävimmistä koristekirsikkapuista. Kukkii toukokuun alussa haalean vaaleanpunaisin kukin, syksyllä puuhun tulee kirkkaanoranssi syysväri. Pienet punamustat kirsikat eivät kelpaa syötäviksi. Istuta aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle multavaan ja ravinteikkaaseen maahan.

Korkeus: 2–4 metriä

Vyöhyke: I–II(III)

Rusokirsikka

Näyttävä pieni kirsikkapuu aurinkoon tai puolivarjoon. Peittyy vaaleanpunaisiin kukkiin vajaaksi viikoksi toukokuun loppupuolella. Kiiltävä punaruskea kuori, tummanpunaiset marjat ja voimakas keltaisenpunainen syysväri. Istuta kirsikkapuu runsasravinteiseen ja kalkittuun maahan.

Korkeus: 5 metriä

Vyöhyke: I–III

Lamohietakirsikka

Maata myöten kasvava ja nopeasti leviävä kirsikkapuu kuivalle ja aurinkoiselle kasvupaikalle. Sopii erityisen hyvin muurien päälle tai kivikkopuutarhaan. Kauniit, pystyt ja kapeat lehdet, valkoiset pienet kukat ja voimakas punainen syysväri. Istuta kalkittuun ja keskiravinteiseen maahan. Laji kestää paahdetta. Levitä katetta pensaiden juurelle ehkäisemään rikkaruohojen kasvua.

Korkeus: 0,30 metriä

Vyöhyke: I–V

Kääpiömanteli

Matala ja hento pensas kukkii pienin vaaleanpunaisin kukin toukokuun puolivälissä. Hyötyy talvella lumipeitteestä, jonka suojassa se on menestynyt jopa VI-vyöhykkeellä. Istuta aurinkoiselle paikalle läpäisevään maahan esimerkiksi kivikkoryhmään tai kivettyyn luiskaan.

Korkeus: 1 m

Vyöhyke: I–IV

Ruusumanteli ’Plena’

Talvenarka pieni puu tai pensas, joka kukkii kerrannaisin, vaaleanpunaisin kukin kesäkuun alussa. Istuta lämpimälle, suojaisalle ja valoisalle kasvupaikalle multavaan maahan. Talvenkestävyyden parantamiseksi ruusumantelia kannattaa kasvattaa matalana pensaana, jotta lumipeite suojaa sen herkkiä versonkärkiä paleltumiselta.

Korkeus: 1–2 metriä

Vyöhyke: Ia

Japaninkirsikka ’Kanzan’

Näyttävä, mutta talvenarka katseenvangitsija aurinkoiselle ja suojaiselle kasvupaikalle. Suuret ja kerrannaiset ruusunpunaiset kukat avautuvat toukokuussa, ja kirsikkapuun kukinta on erittäin runsas. Istuta mieluiten kohopenkkiin hyvin vettä läpäisevään ja multavaan maahan.

Korkeus: 3–5 metriä

Vyöhyke: I–II

Pilvikirsikka

Kapealatvuksinen ja runsaskukkainen koristekirsikkapuu aurinkoon tai puolivarjoon. Puu on terve, nopeakasvuinen ja menestyy jopa eteläisen Lapin korkeudella. Kukkiessaan toukokuun lopulla kirsikkapuun latvus muistuttaa valkoista pilvenhattaraa. Syysväri hehkuvanpunainen tai punakeltainen.

Korkeus: 5–10 metriä

Vyöhyke: I–V(VI).

Pensaskirsikka

Pensaskirsikat menestyvät auringossa tai puolivarjossa. Elokuussa kypsyvät marjat voi syödä tuoreena tai käyttää vaikkapa hillon valmistukseen. Lajikkeet ovat itsepölytteisiä, mutta ristipölytys toisen puun kanssa tuottaa runsaamman sadon. Istuta pensaskirsikat multavaan, ravinteikkaaseen, kalkittuun ja läpäisevän maahan.

Korkeus: 1,5–2,5 metriä

Lajikkeita:

’Latvian Matala’. Melko isot, happamanimelät marjat. I–V.

’Kirsa’. Pienikokoinen ja aikaisin satoikäinen. I–III(IV).

’Pohjolan Helmi’. Erittäin talvenkestävä. I–VI.

’Chokoladnaja’. Tumman ruskeanpunaiset, makeat marjat. I–IV(V).

Hapankirsikka ’Huvimajan Kuulasmarja’

Itsepölytteinen, keskikokoinen kirsikkapuu. Tuottaa runsaasti suurehkoja, makeita ja mehukkaita kirkkaanpunaisia marjoja heinäkuun puolessavälissä. Istuta aurinkoiselle ja suojaiselle kasvupaikalle kalkittuun, ravinteikkaaseen maahan. Tämä Suomessa tutkittu kaunis ja kestävä kirsikkapuu on saanut FinE-tunnuksen.

Korkeus: 3–5 metriä

Vyöhyke: I–III(IV)

1 kommentti