Kotivinkki

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilalla on kotonaan 15 000 kirjaa – "Niitä on kaikkialla muualla paitsi kylpyhuoneessa"


Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, 59, rakastaa kirjojen kauneutta ja niiden paperista tuntua käsissä. Siksi kirjat ovat saaneet vallata kodin lattiasta kattoon.
Kuvat Toni Härkönen, A-lehtien arkisto

"Kirjat ja hyllyt tekevät minulle kodin. Ne luovat vaikutelman lämpimästä pesästä ja myös vaimentavat ääntä.

Olen aina ollut mahdoton kirjatoukka. Rakastan intohimoisesti kirjoja, kirjahyllyjä, kirjastoja ja kirjakauppoja. Rakastan kirjan tuoksua ja sen tuntua käsissä. Olen lapsesta saakka kerännyt kirjoja, ja monet niistä ovat olleet hyllyssäni siksi kymmeniä vuosia. Hyllystäni näkee, että olen kiinnostunut lähes kaikesta tässä maailmassa, mutta eniten historiasta, klassikoista, kielistä, taiteesta ja kulttuurista.

Mieheni kirjahylly vahvisti käsitykseni siitä, että olemme sukulaissieluja.

Kirjoilla ja kirjahyllyillä on minulle myös kauneusarvo. Nautin siitä, että kirja on kauniisti valmistettu, hyvin nidottu ja hyvää paperia. Paperikirja on minusta esineenä voittamaton, tahdon tuntea kirjan käsissäni ja selata sen sivuja.

Minulla on joidenkin mielestä raivostuttava tapa mennä katsomaan aina kirjahyllyt, kun olen jonkun luona.

Mieheni kirjahylly vahvisti käsitykseni siitä, että olemme sukulaissieluja. Meillä oli paljon samoja kirjoja ja lisäksi sellaisia kirjoja, joita en ollut nähnyt tai kuvitellut näkeväni kenenkään ikäiseni hyllyssä.

Kirjat vetävät minua puoleensa kuin magneetti. Jos jollain on hyviä kirjoja, minussa herää odotus siitä, että tulemme hyvin toimeen. Ystäväpiirissäni ei taida olla monta sellaista ihmistä, joka ei lukisi kirjoja aktiivisesti ja omistaisi niitä.

Aina kun järjestän kirjoja tai valitsen poismenevää, törmään johonkin vanhaan ystävään, jota alan ahmia, ja siivous unohtuu sen tien.

Kirjaihmiset ovat tietty luokka, aivan kuin kotikokkaajat ja urheiluihmiset omilla saroillaan: he innostuvat heti, kun tulee puhe kirjoista, ja tahtovat vaihtaa niistä mielipiteitä.

Meillä on liikaa kirjoja, se on selvä. Usea pino odottaa lähtöä kierrätykseen, mutta vanhoja kirjoja on nykyään vaikea saada pois edes ilmaiseksi.

Hyllyissämme ei ole tilaa enää eturivissä, mutta takariveissä on, paljonkin. Tästä huolimatta kirjoja on ikävä kyllä myös pinossa lattialla etenkin olohuoneessa työpöytäni ympärillä. Tiettyä työtä tehdessä sinne kasautuu lähdeteoksia, ja muutenkin uusien kirjojen on tapana jäädä pinoihin samoille seuduille. Se ei ole käytännöllistä, mutta minulla ei tunnu koskaan olevan aikaa järjestää kirjoja kunnolla. Aina kun järjestän tai pölytän kirjoja tai valitsen poismenevää, törmään johonkin vanhaan ystävään, jota alan ahmia, ja siivous unohtuu sen tien.

Koska meillä ei ole kartanoa asumuksena, vaan tavallinen pääkaupunkiseudun koti, kirjoja ja hyllyjä on kaikkialla muualla paitsi kylpyhuoneessa.

Huoneissa niitä on kahdella tai kolmella seinällä. Kirjamme ovat useimmissa hyllyissä kahdessa rivissä. Järjestelmällisimmin kirjat ovat esillä työhuoneessani, jossa löydän helpoiten sen, mitä etsin. Kirjat, jotka inspiroivat kirjoittamista tai luovuutta, ovat silmien tasalla ja käden ulottuvissa.

Minun ja mieheni kirjat ovat eri hyllyissä. Lainaamme jatkuvasti tarpeen mukaan toistemme kirjoja ja annamme toisillemme suosituksia varsinkin suomalaisesta uudesta kirjallisuudesta. Kun muutimme yhteen, panimme kirjojemme kaksoiskappaleet kiertoon.

Kirjojen sijoittelu kotiimme oli heti selvä. Mieheni työpöytä oli makuuhuoneessa, minun olohuoneessa, joten kirjamme sujahtivat näihin huoneisiin. Muualle hyllyt tulivat myöhemmin ja niissä kirjamme ovat sekoittuneet.

Kun onnistuimme saamaan erillisen työhuoneyksiön asuntomme vierestä, sinne tuli etupäässä minun hyllyjäni, mutta mieheni sai kolme hyllyä 1800-luvun englantilaisen kirjallisuuden kokoelmalleen, sillä sitä hänen hyllyissään on metrikaupalla vanhoina painoksina.

Keittiössämme on yhdellä seinällä mieheni suvun vanhoja kirjoja ja molempien matkakirjoja ja ranskalaisia klassikoita. Eteiskäytävässä on antiikin kirjallisuutta ja kansanperinnettä. Makuuhuoneessamme, jossa mieheni on tehnyt töitä, on vain hänen kirjojaan. Olohuoneessa vain minun.

Mieheni ei ole sellainen hamsteri kuin minä, hän suhtautuu käytännöllisemmin kirjoihin. Hänellä on paljon enemmän ammattikirjallisuutta, minulla enemmän yleistä tietokirjallisuutta kaikilta aloilta.

Romaanini ovat työhuoneessani yhdellä hyllyllä työpöydän toisella puolen sievästi ilmestymisjärjestyksessä, kovakantiset painokset eturivissä ja pehmeäkantiset takarivissä. Käännökseni ovat hajallaan ympäri taloa, se asia pitäisi kyllä korjata."

Virpin kirjat

Montako kirjaa omistat?

Noin 15 000. En ole koskaan laskenut, mutta niitä on paljon! Miehelläni on kirjoja ehkä hiukan vähemmän.

Onko sinulla kriteereitä sille, minkälaisia kirjoja suostut ottamaan hyllyysi?

Kirjan pitää olla sellainen, jonka voin ajatella lukevani uudelleen tai jota ei saa Suomesta kirjastosta. Teen tosin koko ajan tästä poikkeuksia, kun ostan suomalaista kirjallisuutta. Mutta tahdon myös tukea kotimaisia tekijöitä hankkimalla heidän teoksiaan.

Mikä on viimeisin kotiisi tullut kirja?

Teach Yourself Russian. Ostin sen antikvariaatista, sarjan kirjat ovat uusina kalliita. Venäjä on yksi kielistä, joita vielä haluaisin opetella.

Minkä kirjan haluaisit hankkia seuraavaksi?

Kirjastosta aion pyydystää Vilja-Tuulia Huotarisen ja Satu Koskimiehen kirjan Emilia Kent, koska rakastin nuorena Lucy Maud Montgomeryn Emilia-kirjoja, tämä on niihin jatkoa. Lisäksi ajattelin tehdä löytöretken omaan kirjastooni.

Luetko e-kirjoja?

Luen e-kirjoina teoksia, joita en tahdo omistaa, kuten ammattikirjoja tai romaaneja, joista en tiedä, pidänkö niistä varmasti. Sanakirjat ja hakuteokset ovat nekin käteviä sähköisessä muodossa.

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila tuntee vetävänsä kirjoja puoleensa kuin magneetti. Omia niteitä on 15 000, kirjailijamies Jaakolla hieman vähemmän.

Virpin vinkit kirjojen säilytykseen

”Näitä en ole itse pystynyt noudattamaan, koska olen toivoton kirjahamsteri, mutta hillitymmille kirjanystäville ne sopivat.”

1. Pidä kirjojasi arvossa. Sijoita kirjasi kauniisti ja johdonmukaisesti hyllyyn ja pidä hyllyt paikassa, jossa ne tekevät kodistasi omanlaisesi ja viihtyisän. Kirjahylly voi olla kodin kaunistus. Lukunurkka, jossa on mukava nojatuoli ja kirkas lamppu, kutsuu lukemaan.

2. Vain tutkijat, kirjailijat ja kirjahamsterit ostavat kirjoja, jotka eivät mahdu enää hyllyihin. Kun kirjamäärä ei mahdu enää kotiisi, mieti, mitä entisistä kirjoistasi et enää tarvitse.

3. Kirjat keräävät hämmästyttävästi pölyä. Imuroi ne usein äläkä pidä isoa kirjamäärää makuuhuoneessa.

Julkaistu: 12.9.2018