Kimmeltävä Saimaa ja komeat mäntyrinteet – näihin maisemiin nousee Mikkelin asuntomessualue
Rakenna ja remontoi
Kimmeltävä Saimaa ja komeat mäntyrinteet – näihin maisemiin nousee Mikkelin asuntomessualue
Mikkelin asuntomessualue Saimaan rannalla saa etenkin ruuhka-Suomesta saapuneen kävijän haukkomaan henkeään. Kävimme katsastamassa, miltä alueella näyttää tällä hetkellä.
Julkaistu 21.4.2017
Meillä kotona

Heinäkuun puolivälissä avattavien Mikkelin asuntomessujen pitopaikkana on Kirkonvarkaus, joka sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Mikkelin asuntomessualue on Savon synnyinseuduilla, ja siellä on ollut asutusta kivikaudelta lähtien.

Kirkonvarkauden messualueen ehdottomat vahvuudet, eli järvimaisema ja komeat honkarinteet, on pyritty säilyttämään mahdollisimman hyvin, ja uudet talot solahtavat kauniisti osaksi maisemaa. Mikkelin asuntomessualueelle nousee 31 kohdetta, joista pienin on 56-neliöinen ja suurin 266-neliöinen. Talojen keskimääräinen asuinpinta-ala on 150 neliön paikkeilla, mikä on parikymmentä neliötä vähemmän kuin esimerkiksi viimevuotisilla Seinäjoen asuntomessuilla.

Honkatalojen Wave on varmasti se Mikkelin asuntomessualueen kohde, jonka eteen kertyy jono. Kyseessä on arkkitehti Seppo Mäntylän taidonnäyte, joka toteutetaan massiivisesta kuusenlamellihirrestä ja teräsrakenteista. Wave sijaitsee suojaisalla kalliotontilla, josta on huikeat näkymät Saimaalle. Kuva on talon tulevasta olohuoneesta. Edessä näkyy kolmion muotoinen terassi, jossa kelpaa viettää kesäpäivää.

Mikkelin asuntomessualue on erityisen ainutlaatuinen juuri ympäristönsä vuoksi. Puolet kohteista sijaitsevat upeilla tonteilla aivan lähellä Suomen suurimman järven rantaviivaa, ja näkymät ovat sanalla sanoen huikeat. Kuudella tontilla on oma rantaviiva ja kahdeksan sijaitsee kauniisti rannan rinteessä, mutta eivät kuitenkaan ole omarantaisia.

Mikkelin asuntomessualue on haluttu suunnitella luonnonläheisyyttä korostaen: messualueella on muun muassa kolme suurta puistoaluetta ulkokuntosaleineen ja lasten leikkipaikkoineen. Rannan läheisyyteen tulee nuotiopaikka. Viitasammakon vuoksi rantakasvillisuuteen ei ole kajottu ja suojelluille liito-oraville on jätetty mahdollisimman paljon puustoa hypittäväksi. 

Onni-korttelin rinnetonteilta on upea järvinäköala, mutta Saimaan ja tonttien väliin jää kaikkien käytettävissä oleva ulkoilureitti. Luonnonläheisyys ja liikuntamahdollisuudet on pidetty mielessä asuntomessualueen suunnittelussa. 
Mikkelin asuntomessualue pitää sisällää Valo-korttelin, joka sijaitsee muuta aluetta korkeammalla. Kuvassa näkyvät Ainoakodin, Passiivikivitalojen sekä Jukkatalon messukohteet. 
Olohuoneen ikkunanäkymä on kuin taulu! Maisema on joka päivä erilainen. 
Mikkelin asuntomessualueen perälle valmistuu rantasauna, joka on  vuokrarivitaloyhtiön käytössä. 
Lähellä rantaa oleviin talojen tulee valtavat oleskeluterassit. Rinne vaatii massiivisten tukimuurien rakentamisen. Uima-altaita ja paljuja on myös monessa kohteessa. 
Kommentoi »