Viherpiha

”Meillä on monen mielestä kasveja ja koristeita aivan liikaa” – Margaretan ja Håkanin piha pursuaa ihanasti vinksahtaneita kierrätysideoita

”Meillä on monen mielestä kasveja ja koristeita aivan liikaa” – Margaretan ja Håkanin piha pursuaa ihanasti vinksahtaneita kierrätysideoita
Margareta ja Håkan Dahlstrandille puutarha Ähtävällä on yhteinen harrastus, jossa on lupa hullutella ja tehdä villejä kokeiluja. Heidän puutarhansa rakennusaineina ovat avokätiset taimihankinnat ja runsaat kirpputorilöydöt.
Julkaistu: 19.4.2021

Mitä tapahtuu, kun kaksi kirpputoreista innostunutta, leikkimielellä ja luovuudella varustettua ihmistä perustaa puutarhan? Margareta ja Håkan Dahlstrandin puutarha Ähtävällä on eri maata kuin kenelläkään heidän naapurustossaan. Täällä on ihan kaikenlaisia kasveja, ja niitä on paljon.

Rautasohvan rungosta syntyi kehys uudelle kukkapenkille. Taustalla näkyvä valoisa veranta toimii myös maalausta harrastavan Håkanin ateljeena.

Lähes yhtä tärkeässä roolissa puutarhassa ovat kierrätystavarasta kekseliäästi – ja usein myös kieli poskella – kootut koristeet. Sellaiset, kuten 1980-luvulla muodissa olleista metallirannerenkaista rakennettu ilmava tilanjakaja, satojen sydänkoristeiden ja kymmenten kilikellojen täyttämistä metalliverkoista kootut pergolat ja seinämät tai tiilistä ladottu pyöreä ruokokattoinen maja, jonka sisällä kimmeltelee diskopallo.

Dahlstrandien puutarhassa kasvaa useita saksanjalopähkinöitä. He kylvivät ne aikoinaan naapurin tuomista siemenistä.
Olemme tietysti lukeneet puutarhakirjoista, että puutarhaan pitäisi jättää myös avoimia alueita, mutta ei se vain onnistu meiltä.
Margareta ja Håkan tekevät uusia kasvihankintoja pitkin kesää.

Suurten puiden varjostaman suojaisan puutarhan tunnelma on yhtä aikaa lumoavan satumainen ja hyvällä tavalla vinksahtanut.

– Tiedämme, että meillä on monen mielestä kasveja ja koristeita aivan liikaa. Olemme tietysti lukeneet puutarhakirjoista, että puutarhaan pitäisi jättää myös avoimia alueita, mutta ei se vain onnistu meiltä. Haluamme aina vain lisää kaikkea, Margareta kertoo hymyssä suin.

– Teemme puutarhaa vain itseämme varten. Ja sitä paitsi – leikkiähän tämä vain on! Eikä kurssia enää voisi muuttaa, vaikka haluaisikin. Kun on tällä tyylillä menty jo pari vuosikymmentä, mennään sitten komeasti loppuun asti, Håkan nauraa.

Kirpputoreilta kerätty kilikellokokoelma helkkyy raudoitusverkkoseinämässä.
Valkoisten tähtiputkien vieressä hehkuu tarhasarjalilja. Taustalla tiilistä ladottu pyöreä maja.

Sitten hän hieman vakavoituu ja kertoo lämpimästi hymyillen, kuinka mukavalta tuntuu, että puutarhanhoidosta on tullut pariskunnan yhteinen harrastus, jossa kumpikin saa yhdessä ja erikseen toteuttaa itseään. Hän itse nauttii eniten maan kaivamisesta ja kasvien istuttamisesta, Margaretalle maistuvat kaikki puutarhatyöt kitkemisestä kasteluun.

Kasvit mahtuvat kyllä, kun ne istuttaa hieman sikin sokin.

– Vielä kymmenen vuotta sitten saatoin kysyä Margaretalta puutarhamyymälässä, että mihin kaikki uudet taimet mahtuvat, mutta nykyään tiedän, että keksimme kyllä jokaiselle kasville paikan. Emme kasvata juuri mitään kasveja siemenestä. Sallimme mielellämme jonkun muun vähän tienata taimimyynnillä.

Ulkovalon lasikuvun alla installaatio on suojassa sateelta. Taustalla ruukussa kasvaa miekkaliljoja.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Kukoistusta & kasvun ihmeitä! Osta nämä piha- ja puutarhakirjat Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU

Pergolakäytävää koristavat jättikokoiset joulupallot. Margareta arvelee niiden olleen jonkin kaupan rekvisiittaa.

Dahlstrandit tekevät yhä uusia taimihankintoja parin viikon välein. Heistä on hauskaa huomata, kuinka kasvien maailmasta tulee aina vastaan tuoreita tuttavuuksia. Joitakin taimia Margareta ja Håkan hankkivat yhä uudelleen, jos ne ovat jääneet heidän puutarhassaan lyhytikäisiksi. Håkania ei haittaa, että hänen lempikasvinsa tarhajuorukin kuuluu tällaisten kasvien sarjaan.

Puutarhaa piristävät kokoelmat kirpputorilöytöjä.

Heillä ei ole koskaan ollut kovin tarkkoja suunnitelmia kasvien suhteen, ja istutuspaikatkin he kertovat usein valitsevansa ihan lonkalta. He ovat huomanneet, että kasvit mahtuvat kyllä, kun ne istuttaa hieman sikin sokin. Lopputulos ei kuitenkaan näytä sillisalaatilta vaan pikemminkin rehevältä ja pinnistelemättömän luontevalta.

Margareta on askarrellut näyttävät tuulikellot kirpputorilta löytyneistä monimetrisistä helminauhoista.
Agatha-neiti loikoilee varjopaikassa vanhalla hetekalla.

Joskus kasvivalinnat onnistuvat paremmin, joskus huonommin, mutta Margaretalle ja Håkanille riittää, kunhan onnistumisia osuu kohdalle edes silloin tällöin.

– Jossakin vaiheessa ihastuimme japaninvaahteroihin, mutta alkuun ne olivat puutarhassamme lähes kesäkukkien tapaisia kausikasveja. Viime vuosina olemme onnistuneet niiden kanssa paremmin. Ehkä siksi, että olemme istuttaneet ne kohopenkkiin, josta ylimääräinen vesi valuu pois.

Unisiepparia muistuttava kookas koriste on saanut alkunsa hylätystä hularenkaasta.
Oleskelupation taustalla röyhyää alppikärhöseinä. Pergolaa koristavat sydämet on kerätty kirpputoreilta. Ruukuissa kasvavat arabiantähdikit talvehtivat sisällä.

Margareta ja Håkan arvelevat, että heidän puutarhansa pienoisilmastokin on muuttunut runsaan kasvillisuuden ja isojen puiden ansiosta entistä suotuisammaksi. Arkojen vaahteroiden lisäksi IV-vyöhykkeellä viihtyvät myös pyökki ja eksoottinen pikkupuu maakkia. Tuuli leyhyttelee kyllä korkealle koivujen väliin pingotettua kukkaverhoa, mutta maan tasalla ei liikahda lehtikään.

– Isot puut ovat onnellinen vahinko. Annoimme puutarhan alkuaikoina itsekseen ilmestyneiden taimien kasvaa, koska emme tajunneet, kuinka isoiksi ne tulevat. Lopulta puista tuli niin rakkaita, ettemme enää raaskineet kaataa niitä.

Raudoitusverkko taipuu kasvitunneliksi. Etualalla verkkoa pitkin kiipeää köynnöshortensiaa.

Margaretan ja Håkanin vinkit kierrätyspuutarhaan

  • Rakenne itseäsi varten. On mahtavaa, että puutarhassa saa vapaasti toteuttaa omaa luovuuttaan ja makuaan. Unohda siis muiden mielipiteet. Riittää, että puutarhasi tuntuu sinusta itsestäsi ihanalta.
  • Katso uusin silmin. Kirpputoreilta voi löytää pilkkahintaan uniikkeja puutarhakoristeita, kun tutkit tavaroita avoimin mielin. Esimerkiksi ryhmiksi kootut samantapaiset koriste-esineet, erilaiset sisustuspeilit tai vaikkapa jättikokoiset joulupallot voivat näyttää hauskoilta uudessa ympäristössään puutarhassa. Voit löytää käytettyinä edullisesti myös säätä kestäviä metalli- ja muovikalusteita.
  • Puutarhamatkaile! Muiden puutarhoissa vieraillessa saat kierrätysmateriaalien käytöstä uusia ideoita, joita voit soveltaa tai kopioida suoraan käyttöön omaan puutarhaasi. Nappaa vinkit talteen puhelimesi kameralla.
  • Kiertele rautakaupassa. Monet rakennusmateriaalit ovat käteviä ja edullisia puutarhan aineksia. Raudoitusverkko on ikiklassikko, joka taipuu ilmaviksi kaariporteiksi, pergoloiksi tai köynnöstuiksi, mutta myös esimerkiksi kestäville laastipaljuille, kettingeille tai näyttäville metallinupeille on puutarhassa usein monenlaista käyttöä.

Kommentoi »