Hypnoottisen hieno köynnöstunneli! Raudoitusverkosta käsin taivutettu kukkakäytävä on kestänyt tuiskut jo 12 vuotta – näin se valmistui!

Hypnoottisen hieno köynnöstunneli! Raudoitusverkosta käsin taivutettu kukkakäytävä on kestänyt tuiskut jo 12 vuotta – näin se valmistui!
Naapuri lahjoitti Maria ja Markku Laukkoselle ylimääräiseksi jääneen raudoitusverkon, ja pariskunnalla oli sille heti paikka valmiina. Villiviini peitti verkon muutamassa vuodessa ja tuloksena oli tyrmäävän kaunis köynnöstunneli!
Julkaistu: 9.3.2021

Mistä idea köynnöstunneliin tuli?

Se syntyi naapurin ojassa lojuneesta raudoitusverkosta, joka oli jäänyt rakentamisesta yli. Pyysin, että saisin ostaa verkon, mutta naapuri antoi sen ilomielin pois. Tunneli oli siis ilmainen, kun myös kiinnitykseen tarvittavaa harjaterästankoa löytyi omasta varastosta.

Oliko köynnöstunnelille paikka valmiina?

Paikka oli heti selvä. Olin latonut pyöreän liuskekiviympyrän oleskelualueeksi kolmen serbiankuusen suojaan ja sain idean ympyrään johtavasta köynnöskaarikäytävästä.

Molemmilla puolille raudoitusverkkoa istutettiin villiviiniä, joka peitti verkon muutamassa vuodessa. Alla kasvaa ihanasti tuoksuva tarha-ajuruohomatto. Köynnöstunneli on noin kaksi metriä pitkä ja alhaalta reilun metrin levyinen, ylöspäin leventyen. Kuva Maria Laukkonen.

Miten saitte verkon taipumaan kaarelle?

Taivutimme verkon mieheni kanssa kahdestaan ihan käsivoimin. Se oli hieman riskialtista touhua, sillä taivutettuna verkossa oli todella suuri jännite. Suosittelenkin, että puuhaan ryhtyvä varaa ainakin neljä ihmistä paikalle, jotta ei satu vahinkoja.

Kaari on kauneimmillaan loppukesällä loistokärhön kukkiessa ja syksyllä villiviinin muuttuessa punaiseksi.

Miten verkko on kiinnitetty maahan?

Verkko on kiinnitetty maahan kahdelta vastakkaiselta sivulta. Ensin kiinnitimme verkon toisen reunan lyömällä pitkät, u:n muotoon taivutetut, useamman kymmenen sentin harjateräspuikot muistaakseni noin 15 cm välein koko matkalle. Sen jälkeen taivutimme verkon kaarelle ja kiinnitimme toisen puolen samalla tavalla. Tässä kohdin olisi ollut turvallista, että useampi ihminen olisi ollut taivuttamassa ja pitämässä verkosta kiinni.

Meillä on tiivis savimaa, joten harjateräspuikot upposivat kunnon nuijalla syvälle ja siellä ovat myös pysyneet jo ainakin 12 vuotta ilman mitään fiksailuja! Kevyemmälle maalle suosittelen esimerkiksi valamista.

Pari kesää sitten villiviinitunnelin reunoilla kasvoi itsekseen kylväytyneitä pioniunikkoja. Keskellä kulki liuskekivipolku. Kuva Teija Tuisku.

Mitä työkaluja käytitte?

Työkaluina olivat vahvat sivuleikkurit harjateräksen katkomiseen ja nuija harjateräspuikkojen maahan iskemiseen.

Milloin kaari on kauneimmillaan?

Ehkä loppukesällä loistokärhön kukkiessa ja syksyllä villiviinin muuttuessa punaiseksi.

Marian ja Markun Pohjanmaalla sijaitsevaan puutarhaan voi tutustua lisää Marian blogissa kotonajapuutarhassa.blogspot.com ja instatilillä @mariaelinalla. Kuva Teija Tuisku.

Mitä kasveja tunnelin päällä kasvaa?

Verkon etureunassa kasvaa loistokärhö 'Rouge Cardinal' ja muutama muu, joiden nimiä en muista. Villiviinin valitsin, koska se on peittävä, nopeakasvuinen ja omaa upean syysvärityksen.

Köynnöstunneli on Marian ja Markun puutarhan eteläisessä kulmauksessa, mutta serbiankuuset tuovat siihen hieman varjoa. Kuva Teija Tuisku.
Kommentoi »